29/09/2023 29/09/2023 Ο Άγιος Κυριακός ο αναχωρητής, τον οποίο εορτάζει σήμερα η Εκκλησία, καταγόταν από την πολύβουη Κόρινθο και έζησε στην εποχή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδοσίου του Μικρού. Ο πατέρας του ήταν ιερέας. Σε ηλικία 18 ετών επισκέφθηκε ως προσκυνητής τα Ιεροσόλυμα. Εκεί άκουσε να μιλούν με θαυμασμό για το σπουδαίο ασκητή Άγιο Ευθύμιο και ζήτησε...
29 Σεπτεμβρίου, 2023 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2023 - 8:04

29 Σεπτεμβρίου: Εορτάζει ο Άγιος Κυριακός ο αναχωρητής

Διαδώστε:
29 Σεπτεμβρίου: Εορτάζει ο Άγιος Κυριακός ο αναχωρητής

Ο Άγιος Κυριακός ο αναχωρητής, τον οποίο εορτάζει σήμερα η Εκκλησία, καταγόταν από την πολύβουη Κόρινθο και έζησε στην εποχή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδοσίου του Μικρού.

Ο πατέρας του ήταν ιερέας. Σε ηλικία 18 ετών επισκέφθηκε ως προσκυνητής τα Ιεροσόλυμα. Εκεί άκουσε να μιλούν με θαυμασμό για το σπουδαίο ασκητή Άγιο Ευθύμιο και ζήτησε να τον συναντήσει. Αφού είχε την ευλογία να τον επισκεφθεί και να συνομιλήσει μαζί του, με προτροπή του Ευθύμιου γνώρισε έναν ακόμη περίφημο μοναχό, το Γεράσιμο, ο οποίος ασκήτευε κοντά στην έρημο του Ιορδάνη. Εκεί, με προσευχή, ταπείνωση και μετάνοια, και ασφαλώς με την υπακοή και την αποκοπή του προσωπικού θελήματος, έφθασε σε ύψη μεγάλης ενάρετης ζωής και αγιότητας.

Σε ηλικία 40 ετών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Στην προχωρημένη ηλικία των 77 ετών αναχώρησε και πάλι στην έρημο για εντονότερους πνευματικούς αγώνες. Ενίσχυσε στο ορθόδοξο φρόνημα πολλούς πιστούς, διασφαλίζοντάς τους από κακοδοξίες κι αιρέσεις. Ο Όσιος Κυριακός κοιμήθηκε σε ηλικία 109 ετών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων