16/12/2021 16/12/2021 Σήμερα, 16 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη της Αγίας Θεοφανούς της Θαυματουργής, συζύγου του βασιλιά Λέοντα του Σοφού. Η Αγία Θεοφανώ ήταν μια ευσεβέστατη και ενάρετη βασίλισσα, που εξυμνήθηκε πολύ από τους χρονογράφους της εποχής εκείνης, για την ευαγγελική της ζωή, τις ελεημοσύνες της και την άκρα ευσέβειά της. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και...
16 Δεκεμβρίου, 2021 - 11:04
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2021 - 10:40

Αγία Θεοφανώ: Η Θαυματουργή βασίλισσα

Διαδώστε:
Αγία Θεοφανώ: Η Θαυματουργή βασίλισσα

Σήμερα, 16 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη της Αγίας Θεοφανούς της Θαυματουργής, συζύγου του βασιλιά Λέοντα του Σοφού.

Η Αγία Θεοφανώ ήταν μια ευσεβέστατη και ενάρετη βασίλισσα, που εξυμνήθηκε πολύ από τους χρονογράφους της εποχής εκείνης, για την ευαγγελική της ζωή, τις ελεημοσύνες της και την άκρα ευσέβειά της.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ανατράφηκε με επιμέλεια, ενώ σε κατάλληλη ηλικία ο βασιλιάς Βασίλειος ο Μακεδόνας την έδωσε για σύζυγο στον γιό του Λέοντα τον Σοφό (886 – 912 μ.Χ.), με τον οποίο για 12 χρόνια ζούσε με αφοσίωση συζυγική και αναγνωρίστηκε αμέσως από τους σύγχρονούς της σαν αγία και θαυματουργή για τα πολλά έργα αγάπης που έκανε.

Παρ’ όλα τα μεγαλεία και τον πλούτο που την πλαισίωνε, διατήρησε την ταπεινοφροσύνη και τη μετριοφροσύνη που την χαρακτήριζαν από πριν. Προτιμούσε να είναι απλά ντυμένη και να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που την χρειάζονταν. Γι’ αυτό ντυνόταν απλά για να μην αναγνωρίζεται και με την συνοδεία δύο έμπιστων υπηρετριών της, γυρνούσε στα σπίτια των φτωχών και κατατρεγμένων και πρόσφερε τη βοήθειά της. Ήταν τόση η πίστη της, που αξιώθηκε να θαυματουργήσει. Όταν εγκατέλειπε η ιατρική επιστήμη κάποιον ασθενή, διότι δεν μπορούσε να τον θεραπεύσει, του επανέφερε την υγεία του η Αγία με τη δύναμη της ψυχής της. Παρ’ όλες τις πίκρες που δέχθηκε στη ζωή της, η Αγία Θεοφανώ υμνούσε τον Κύριο με μία άσβεστη φλόγα.

Όταν πέθανε, ο σύζυγός της, έκτισε ωραιότατο ναό, κοντά στον ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου εναποτέθηκε το τίμιο λείψανό της. Αυτό μετακόμισε ο Πατριάρχης Γεννάδιος ο Σχολάριος στον ναό των Αγίων Αποστόλων και από εκεί αργότερα μεταφέρθηκε στο Πατριαρχείο, όπου μέχρι σήμερα σώζεται.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων