18/07/2021 18/07/2021 Σήμερα, Κυριακή 18 Ιουλίου, η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των 630 Θεοφόρων Πατέρων που συγκρότησαν την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 451 μ.Χ. στην Χαλκηδόνα. Η Σύνοδος αυτή διατύπωσε τον όρο Πίστεως που αφορά τις δύο φύσεις, τη θεία και την ανθρώπινη, οι οποίες ενώθηκαν στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, χωρίς να διαιρούνται ή...
18 Ιουλίου, 2021 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2021 - 8:20

Άγιος Αιμιλιανός ο μάρτυς

Διαδώστε:
Άγιος Αιμιλιανός ο μάρτυς

Σήμερα, Κυριακή 18 Ιουλίου, η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των 630 Θεοφόρων Πατέρων που συγκρότησαν την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 451 μ.Χ. στην Χαλκηδόνα. Η Σύνοδος αυτή διατύπωσε τον όρο Πίστεως που αφορά τις δύο φύσεις, τη θεία και την ανθρώπινη, οι οποίες ενώθηκαν στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, χωρίς να διαιρούνται ή να συγχύζονται και χωρίς να μετατρέπονται ή να χωρίζονται.

Επίσης, τιμάται από την Αγία μας Εκκλησία η μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αιμιλιανού, που καταγόταν από το Δορύστολο της Θράκης και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Οσίου Ονησιφόρου, ο οποίος ασκήτεψε πλησίον της Αναρίτας της Πάφου, καθώς επίσης τη μνήμη του Οσίου Φωτίου, που ασκήτεψε κοντά στην Αθηένου, όπου στην κατεχόμενη πλευρά της κοινότητας υπάρχει εκκλησάκι του Αγίου, το οποίο καταστράφηκε μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

Ο Μάρτυρας Αιμιλιανός, υπηρετούσε ως δούλος στο σπίτι ενός επιφανούς ειδωλολάτρη, ο οποίος, όταν πληροφορήθηκε τη χριστιανική του ιδιότητα, τον κακοποίησε βάναυσα και τον απείλησε με χειρότερα, αν δεν άλλαζε την πίστη του.

Ο Άγιος όχι μόνο δεν φοβήθηκε από τις απειλές, αλλά με θάρρος πήγε στον ειδωλολατρικό ναό και με σφυρί συνέτριψε όλα τα είδωλα που βρίσκονταν εκεί. Αυτό προκάλεσε την οργή των ιερέων, οι οποίοι μεθόδευσαν και πέτυχαν να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Η σταθερή ομολογία πίστεως στον Ιησού Χριστό από μέρους του Αιμιλιανού εξαγρίωσε τους ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε διάφορους εξευτελισμούς και φρικτά βασανιστήρια, στα οποία πρωτοστατούσε με ιδιαίτερη σφοδρότητα ο ίδιος ο εργοδότης του.

Η ακλόνητη πίστη και η γενναιότητα που επέδειξε ο Άγιος Αιμιλιανός, ακόμη και την ώρα που τον έριξαν στην αναμμένη φωτιά, όπου και παρέδωσε το πνεύμα στο Σωτήρα Χριστό, συγκίνησαν τη σύζυγο του πρώην κυρίου του, η οποία και κήδευσε το λείψανό του με λαμπρότητα και ιερή ευλάβεια, όπως αρμόζει στην ιερότητα του ανθρωπίνου σώματος, ως εικόνας του Θεού.

Τα θεμέλια της αληθινής Πίστεως στον Τριαδικό Θεό ήταν ένα θαύμα. Σε κάθε εποχή αναδεικνύονται θαρραλέοι μαχητές της αρετής, όπως ο Άγιος Αιμιλιανός.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

 

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ὡς προσφορὰ καὶ ὁλοκάρπωμα θεῖον, διὰ πυρὸς προσενέχθεις τῷ Δεσπότῃ, τοὶς ὄμβροις τῶν χαρίτων σου εὐφραίνεις νῦν ἠμᾶς, πῦρ γὰρ τὸ οὐράνιον, τὴ ψυχὴ περιφερών, ὥσπερ αὔραν ἔφερες, τὴν κατάφλεξιν Μάρτυς. Ἀλλὰ μὴ παύση πάντοτε φρουρείν, τοὺς σὲ τιμώντας, Αἰμιλιανὲ ἔνδοξε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων