21/02/2020 21/02/2020 Σήμερα 21 Φεβρουαρίου τιμάται από την Αγία μας Εκκλησία η μνήμη του Οσίου Τιμοθέου του εν Συμβόλοις, ο οποίος ασπάσθηκε το μοναχισμό από νεαρή ηλικία και με τη χάρη του Θεού αναδείχθηκε θαυματουργός, καθώς και των Αγίων Ευσταθίου Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας του ομολογητού και Ζαχαρίου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων. Ο Άγιος Ευστάθιος καταγόταν από την Παμφυλία και έζησε...
21 Φεβρουαρίου, 2020 - 9:37
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2020 - 9:38

Άγιος Ευστάθιος, Επίσκοπος Αντιοχείας

Διαδώστε:
Άγιος Ευστάθιος, Επίσκοπος Αντιοχείας

Σήμερα 21 Φεβρουαρίου τιμάται από την Αγία μας Εκκλησία η μνήμη του Οσίου Τιμοθέου του εν Συμβόλοις, ο οποίος ασπάσθηκε το μοναχισμό από νεαρή ηλικία και με τη χάρη του Θεού αναδείχθηκε θαυματουργός, καθώς και των Αγίων Ευσταθίου Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας του ομολογητού και Ζαχαρίου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων.

Ο Άγιος Ευστάθιος καταγόταν από την Παμφυλία και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου. Υπήρξε επιφανής διδάσκαλος της Ορθοδοξίας και πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που καταδίκασε την αίρεση του αρειανισμού. Η σθεναρή του στάση στη σύνοδο προκάλεσε την έχθρα φιλοαρειανών επισκόπων, οι οποίοι, μέσω συκοφαντιών, μεθόδευσαν και πέτυχαν την εκθρόνιση και εξορία του στους Φιλίππους της Μακεδονίας. Κοιμήθηκε στην εξορία, αλλά ο Θεός, που δεν ευλογεί το ψέμα και την αδικία, μερίμνησε ώστε με θαυμαστό τρόπο να φανερωθεί η αλήθεια και να δικαιωθεί ο Άγιος.

Η μεταφορά του ιερού λειψάνου του Αγίου Ευσταθίου στην Αντιόχεια το έτος 477 μ.Χ., ένα ολόκληρο αιώνα μετά την κοίμησή του, έγινε αφορμή θερμών εκδηλώσεων σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπό του. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα και το γεγονός ότι ο μεγάλος Ιεράρχης Ιωάννης ο Χρυσόστομος συνέταξε εγκωμιαστικό λόγο στη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα Παρασκευή της Β΄ Εβδομάδας του Τριωδίου η Εκκλησία παραγγέλλει στους πιστούς αυστηρή νηστεία.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων