01/12/2019 01/12/2019 Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του προφήτου Ναούμ και του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος. Ο Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ενάρετου χριστιανού ανθρώπου. Έζησε τον 8ο αιώνα μ.Χ. και ήταν γεωργός. Μοίραζε τα εισοδήματά του στους φτωχούς, αισθανόμενος εσωτερική βεβαιότητα ότι έτσι επιτελεί το θέλημα...
01 Δεκεμβρίου, 2019 - 18:10
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2019 - 18:01

Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων

Διαδώστε:
Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του προφήτου Ναούμ και του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος.

Ο Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ενάρετου χριστιανού ανθρώπου.

Έζησε τον 8ο αιώνα μ.Χ. και ήταν γεωργός. Μοίραζε τα εισοδήματά του στους φτωχούς, αισθανόμενος εσωτερική βεβαιότητα ότι έτσι επιτελεί το θέλημα του Θεού προς τους αδελφούς του. Ακόμη και όταν κάποτε οδηγήθηκε σε μεγάλη φτώχεια και δοκιμασίες, εντούτοις συνέχισε να διακονεί τους συνανθρώπους του με την ίδια αγάπη και συμπάθεια.

Αργότερα η Μαρία, εγγονή του Αγίου Φιλάρετου, παντρεύτηκε το γιο της βασίλισσας Ειρήνης, τον Κωνσταντίνο, ο οποίος τίμησε τον Ελεήμονα Άγιο με το αξίωμα του Υπάτου. Από τη θέση αυτή έγινε κάτοχος πλούτου και προνομίων, τα οποία αξιοποίησε για χάρη των ανθρώπων που είχαν ανάγκη της συμπαράστασής του. Ο Θεός τον αξίωσε να πληροφορηθεί το τέλος του. Δίδαξε και με τα έργα και με το λόγο του να αγαπούν οι άνθρωποι τον πλησιέστερο άνθρωπο που έχει ανάγκη, καθώς και τη συχνή συμμετοχή στις εκκλησιαστικές συνάξεις. Ο Φιλάρετος ξεψύχησε με τη φράση της Κυριακής προσευχής «Κύριε, γεννηθήτω το θέλημά σου!».

Άνθρωποι με έμπρακτη πίστη στον Τριαδικό Θεό, όπως τον Άγιο Φιλάρετο τον Ελεήμονα, είναι πάντα επίκαιροι. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο άνθρωπος ότι η αρετή της ελεημοσύνης δεν αποτιμάται από τα πολλά ή λίγα υλικά αγαθά που διαθέτει, αλλά από την καλή καρδιά και την αγάπη που πρέπει να δείχνει με διάκριση στο συνάνθρωπό του, επιτελώντας έτσι καλή διαχείριση και των υλικών και των πνευματικών αγαθών που ο Θεός του προσφέρει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων