04/12/2020 04/12/2020 Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας είναι ο διαπρεπέστατος θεολόγος και ποιητής του 8ου αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε στην περίφημη πόλη της Δαμασκού της Συρίας στα τέλη του 7ου αιώνα και έτυχε επιμελημένης αγωγής από τον πατέρα του Σέργιο. Είχε δάσκαλο...
04 Δεκεμβρίου, 2020 - 11:36
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2020 - 12:00

Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Διαδώστε:
Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας είναι ο διαπρεπέστατος θεολόγος και ποιητής του 8ου αιώνα μ.Χ.

Γεννήθηκε στην περίφημη πόλη της Δαμασκού της Συρίας στα τέλη του 7ου αιώνα και έτυχε επιμελημένης αγωγής από τον πατέρα του Σέργιο. Είχε δάσκαλο ένα σπουδαίο μοναχό, που τον εκπαίδευσε μαζί με το θετό του αδελφό Κοσμά το Μελῳδό σ’ όλους τους κλάδους της επιστήμης και της γνώσης. Ταυτόχρονα, καταρτιζόταν επιστημονικά και πνευματικά, μελετώντας την Αγία Γραφή και παρακολουθώντας τη Θεολογική σκέψη της Εκκλησίας.

Όταν πέθανε ο πατέρας του, ο Ιωάννης, διορίστηκε πρωτοσύμβουλος του χαλίφη, ο οποίος αργότερα δίωξε τους χριστιανούς. Για το λόγο αυτό, με τον αδελφό του Κοσμά (το μετέπειτα επίσκοπο Μαϊουμά), έφυγαν από τη Δαμασκὸ και πήγαν στην Ιερουσαλήμ. Εκεί ο Ιωάννης έγινε μοναχός στη Μονὴ του Αγίου Σάββα, όπου έμεινε σ’ όλη του τη ζωή, μελετώντας, συγγράφοντας και εκτελώντας την ασκητική πορεία του «λάθρα βιώσας». Είναι από τους μεγαλύτερους υμνογράφους της Εκκλησίας. Ανάλωσε όλη του την ζωή για τη δόξα της Εκκλησίας και άφησε σε μας θησαυρούς ανυπολόγιστης αξίας. Έζησε με οσιότητα πάνω από εκατό χρόνια και κοιμήθηκε ειρηνικά το 749 μ.Χ. Τάφηκε στη Μονή του Αγίου Σάββα. Ο τάφος και το κελλί του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού παραμένουν και σήμερα ιερό προσκύνημα στη Λαύρα του Αγίου Σάββα στην Παλαιστίνη.

Είναι γεγονός ότι οι σελίδες της εκκλησιαστικής μας ιστορίας είναι γεμάτες από θαυμαστά ασκητικά αναστήματα, πρόσωπα-μάρτυρες της αρετής και του μαρτυρίου της συνειδήσεως, που συνέβαλαν στη θεμελίωση του χριστιανισμού, όπως τα πρόσωπα της Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και του Οσίου Κασσιανού του Κυπρίου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων