21/10/2021 21/10/2021 Σήμερα η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος – Παιδομάρτυρος Ιωάννου του Μονεμβασιώτου (+21η Οκτωβρίου 1770). Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ήταν γιος Ιερέα και γεννήθηκε στο χωριό Γεράκι της Μονεμβασιάς. Το 1770 μ.Χ. όταν οι Αλβανοί ήλθαν στην Πελοπόννησο, έσφαξαν τον πατέρα του, και αυτόν μαζί με τη μητέρα του απήγαγαν στη Λάρισα....
21 Οκτωβρίου, 2021 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2021 - 16:19

Άγιος Ιωάννης ο παιδομάρτυς, ο Μονεμβασιώτης

Διαδώστε:
Άγιος Ιωάννης ο παιδομάρτυς, ο Μονεμβασιώτης

Σήμερα η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος – Παιδομάρτυρος Ιωάννου του Μονεμβασιώτου (+21η Οκτωβρίου 1770). Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ήταν γιος Ιερέα και γεννήθηκε στο χωριό Γεράκι της Μονεμβασιάς. Το 1770 μ.Χ. όταν οι Αλβανοί ήλθαν στην Πελοπόννησο, έσφαξαν τον πατέρα του, και αυτόν μαζί με τη μητέρα του απήγαγαν στη Λάρισα. Ήταν τότε ο Ιωάννης 15 χρονών. Εκεί πουλήθηκε μαζί με τη μητέρα του σε κάποιο Τούρκο. Επειδή όμως ο Τούρκος αυτός δεν είχε παιδιά, θέλησε να υιοθετήσει τον Ιωάννη αφού τον εξισλαμίσει. Οι τεράστιες και ποικίλες προσπάθειες του Τούρκου για να εξισλαμίσει τον Ιωάννη, δεν έφεραν κανένα καρπό. Ο νέος με υψηλό φρόνημα, διαρκώς έλεγε: «εγώ Τούρκος δεν γίνομαι, εγώ είμαι χριστιανός και χριστιανός θέλω να πεθάνω». Τότε ο Τούρκος, μέσα στο σπίτι του, άρχισε να βασανίζει σκληρά τον Ιωάννη. Την περίοδο του δεκαπενταύγουστου τον πίεζε να καταλύσει, και μάλιστα είχε βάλει και τη μητέρα του να τον παρακαλέσει να φάει από τα δελεαστικά φαγητά. Αλλά ο Ιωάννης απάντησε: «εγώ είμαι γιος παπά και πρέπει να φυλάττω καλύτερα από τους γιους των λαϊκών τους νόμους και τα έθιμα της Αγίας μας Εκκλησίας». Εξαγριωμένος ο σκληρός Τούρκος από τη στάση του Ιωάννη, τον μαχαίρωσε στην καρδιά, με αποτέλεσμα να παραδώσει την ψυχή του στον Θεό, στις 21η Οκτωβρίου του 1773.

✔Ιερά Λείψανα:

Η Κάρα του Αγίου και τμήματα χειρών και ποδών βρίσκονται στην Ιερά Μονή Ζερμπίτσας Σπάρτης.
Μέρος των Λειψάνων βρίσκονται στον Ιερό Ναό των Αγίων 40 Μαρτύρων Λαρίσης.
Μέρος του χειρός βρίσκεται στην Ιερά Μονή Βουλκάνου Μεσσηνίας.

✔Ἀπολυτίκιον- Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θεῖον γόνον σέ, Μονεμβασία, ἀνεβλάστησε, καρποφοροῦντα, Ἰωάννη τᾶς τῆς πίστεως χάριτος, τῶν γὰρ πατρῴων θεσμῶν ἀντεχόμενος, τοὺς ἐκ τῆς Ἀγαρ ἀθλήσας κατήσχυνας. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων