26/07/2022 26/07/2022 Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής, του Ιερομαρτυρος Ερμολάου, καθώς και των Ιερομαρτύρων Ερμίππου και Ερμοκράτους. Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού, από ευλαβείς και εύπορους γονείς, τον Αγάθωνα και την Πολιτεία. Την ονόμασαν Παρασκευή, επειδή γεννήθηκε την έκτη μέρα της εβδομάδας. Σύμφωνα όμως...
26 Ιουλίου, 2022 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2022 - 8:05

Εορτάζει σήμερα η Αγία Οσιομάρτυς Παρασκευή

Διαδώστε:
Εορτάζει σήμερα η Αγία Οσιομάρτυς Παρασκευή

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής, του Ιερομαρτυρος Ερμολάου, καθώς και των Ιερομαρτύρων Ερμίππου και Ερμοκράτους.

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού, από ευλαβείς και εύπορους γονείς, τον Αγάθωνα και την Πολιτεία. Την ονόμασαν Παρασκευή, επειδή γεννήθηκε την έκτη μέρα της εβδομάδας. Σύμφωνα όμως με το απολυτίκιό της, ο ενάρετος τρόπος ζωής της ήταν αντάξιος του ονόματός της. Σπούδαζε καθημερινά την πνευματική μελέτη της διαρκούς ενώσεως με το Νυμφίο Χριστό, καλλιεργώντας τα χαρίσματα που το Άγιο Πνεύμα την προίκισε.

Μετά την κοίμηση των γονέων της, η αγία έλαβε το μοναχικό σχήμα. Υπακούοντας ωστόσο στην άνωθεν κλήση, ακολούθησε την αποστολική οδό του κηρύγματος, η οποία έμελλε να είναι και η οδός του μαρτυρίου της.

Μετά τη σύλληψη της Αγίας και την αντίστασή της να αρνηθεί την πίστη της, ο αυτοκράτορας Αντωνίνος διέταξε φρικτά βασανιστήρια γι’ αυτή. Όμως, τίποτα από εκείνα τα μαρτύρα δεν την πτόησαν, αντίθετα ο Θεός επιτελούσα θαυμαστά σημεία. Έκθαμβος ο Αντωνίνος, όταν είδε το δεύτερο θαύμα, αμφισβήτησε το γεγονός ότι το λάδι ήταν ζεστό και πλησίασε το καζάνι για να ελέγξει αν το περιεχόμενό του, οπότε η Αγία του έριξε μια ποσότητα λαδιού στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Η Αγία ανταποκρίθηκε στην παράκληση του Αντωνίνου να τον θεραπεύσει πράγμα που έπραξε, με αποτέλεσμα ο Αντωνίνος και η συνοδεία του να ασπαστούν το χριστιανισμό και να σταματήσει ο διωγμός.

Η Οσιομάρτυς Παρασκευή συνέχισε το κηρυκτικό και μαρτυρικό της έργο για μερικά ακόμη χρόνια, μέχρι τη στιγμή που αφού υπέστη και άλλα βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα της με αποκεφαλισμό. Σύμφωνα με παράδοση, επισκέφθηκε την Ελλάδα, όπου κήρυξε και ότι ο αποκεφαλισμός της έγινε στην περιοχή της κοιλάδας των Τεμπών. Ο ενάρετος, οσιακός και μαρτυρικός της βίος αποτελεί ορόσημο για όσους επιθυμούν η ζωή τους να είναι πραγματική προετοιμασία-παρασκευή για την αιωνιότητα και τη Βασιλεία του Θεού.

Ο Ιερομάρτυρας Ερμόλαος ανήκε στον Ιερό κλήρο της εκκλησίας στη Νικομήδεια. Όταν ο Άγιος Παντελεήμων ανακρινόταν, και ρωτήθηκε από ποιόν διδάχθηκε τη χριστιανική πίστη, απάντησε, απὸ τον ιερέα Ερμόλαο. Αυτό ήταν αρκετό, για να σταλούν αμέσως στρατιώτες και να συλλάβουν τον Πρεσβύτερο της Εκκλησίας. Οι φίλοι και συνεργάτες του Ιερείς, Έρμιππος και Ερμοκράτης τον ακολούθησαν, με τη θέλησή τους, μπροστά στον κριτή της Νικομήδειας.

Ο δικαστής, αφού εξέτασε πρώτα τον Ιερέα Ερμόλαο, ρώτησε έπειτα τους άλλους δύο τι ζητούσαν και ήλθαν σ’ αυτόν. Εκείνοι αποκρίθηκαν, ότι ήταν στρατιώτες του Ερμολάου κάτω από τη σημαία του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού, και ότι τον παρακαλούσαν να έχουν όλοι κοινό θάνατο, όπως είχαν και κοινή αδελφική ζωή. Η απάντηση αυτή, αντί να κινήσει το θαυμασμό του δικαστή, άναψε περισσότερο το θυμό του. Καταδίκασε λοιπόν και τους τρεις σε θάνατο.

Έτσι, με τη θυσία τους οι οικονόμοι των Μυστηρίων της Εκκλησίας, κέρδισαν τα αθάνατα βραβεία των αθλητών της πίστης και της αγάπης του Σωτήρος Χριστού.

Στον τόπο μας τιμάται ιδιαίτερα τόσο η Αγία Παρασκευή όσο και ο Άγιος Ερμόλαος. Ιδιαίτερα σήμερα η σκέψη μας στρέφεται στην ομώνυμη κοινότητα του Αγίου Ερμολάου στην Κερύνεια, καθώς και στις Εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής στη Λάπηθο, τον Στρογγυλό, το Κιάδος, την Αγγαστίνα, τη Γεροσκήπου, στο Μουτουλλά, τη Λακατάμεια και την πόλη της Λευκωσίας και σε όλους τους ναούς μας που φέρουν τα ονόματα των εορταζόντων σήμερα Αγίων σε όλη τη νήσο μας.

Το μαρτύριο του σήμερα τιμώμενου Ιερομάρτυρα μάς φέρνει στη σκέψη και στην προσευχή μας τους Ιερείς μας, τους οικονόμους των Μυστηρίων της Εκκλησίας, οι οποίοι μέσα από τον έγγαμο βίο διακονούν το λαό του Θεού εξ ονόματος του Επισκόπου τους.

Να προσευχόμαστε ο Θεός να τους στηρίζει, να τους χαριτώνει, και ζώντας καθημερινά το μαρτύριο της συνειδήσεως, να ευλογούν και να αγιάζουν το πλήρωμα της ενορίας τους.

Πηγή Εκκλησία Κύπρου (Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων