30/05/2020 30/05/2020 Η εκκλησία μας σήμερα (30/5) τιμά την Οσία Εμμέλεια από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, μητέρα Αγίων όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Πέτρος Σεβαστείας, η μοναχή Μακρίνα και ο μοναχός Ναυκράτιος. Η Οσία καταγόταν από ευσεβή οικογένεια, ενώ ο πατέρας της αναδείχθηκε Μάρτυρας κατά τους τελευταίους διωγμούς. Η Οσία Εμμέλεια δοκίμασε στη ζωή...
30 Μαΐου, 2020 - 16:25
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2020 - 16:00

Η Οσία Εμμέλεια

Διαδώστε:
Η Οσία Εμμέλεια

Η εκκλησία μας σήμερα (30/5) τιμά την Οσία Εμμέλεια από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, μητέρα Αγίων όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Πέτρος Σεβαστείας, η μοναχή Μακρίνα και ο μοναχός Ναυκράτιος. Η Οσία καταγόταν από ευσεβή οικογένεια, ενώ ο πατέρας της αναδείχθηκε Μάρτυρας κατά τους τελευταίους διωγμούς.

Η Οσία Εμμέλεια δοκίμασε στη ζωή της πολλές θλίψεις. Οι γονείς της απεδήμησαν εις Κύριον πριν ακόμα νυμφευθεί, ενώ ο σύζυγός της εκοιμήθη μόλις γεννήθηκε ο υιός τους Πέτρος. Ο υιός της Ναυκράτιος πέθανε πρόωρα, ενώ εκείνη προσπάθησε να αναθρέψει μόνη, από ένα σημείο και μετά, τα παιδιά της με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Η χριστιανική πίστη, βέβαια, είχε καλλιεργηθεί και από τον πατέρα τους, τον Άγιο Βασίλειο, Ιερέα διδάσκαλο της ρητορικής, ενάρετο και ευσεβή.

Στη συζυγική τους ζωή βασίλευε ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοβοήθεια (κατά το: αλλήλων τα βάρη βαστάζετε), η ταπεινοφροσύνη, η πραότητα, η ειλικρίνεια, η εγκράτεια, η προσευχή, οι ελεημοσύνες και φυσικά η τεκνογονία και η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους για τη δόξα του Κυρίου τους.

 

Όλες τις δυσκολίες της, η Εμμέλεια τις αντιμετώπισε με υποδειγματική πίστη, ανδρεία και υπομονή. Δίδασκε τα παιδιά της κυρίως με το παράδειγμά της και ολοκλήρωσε την επίγεια ζωή της ως μοναχή με ηγουμένη τη θυγατέρα της Οσία Μακρίνα.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Σωφρόνως τὸν βίον σου κατ’ ἐναντίον Θεοῦ, ἐτέλεσας πρότερον σὺν Βασιλείω σεμνῶ, Ἐμμέλεια πάνσεμνε, εἴτα δὲ ἐν ἐρήμῳ, ἀναβάσεις διέθου ἅμα τοὶς σοὶς ἐκγόνοις, ὡς τὰ ἄνω ποθοῦσα, διὸ σὲ ὁ Χριστὸς πανοικοί, ὑπερεδόξασε.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων