26/04/2020 26/04/2020 Η σημερινή Κυριακή ονομάζεται Κυριακή του Θωμά ή ακόμη ονομάζεται Αντίπασχα ή Καινή Κυριακή. Από σήμερα εορτάζουμε την πρώτη ημέρα της εβδομάδος, την Κυριακή ως ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου. Η ονομασία Κυριακή του Θωμά οφείλεται στην εορτή του πανίερου γεγονότος της ψηλάφησης του Θωμά, οκτώ ημέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού. Η συνάντηση των...
26 Απριλίου, 2020 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 26/04/2020 - 9:11

Κυριακή του Θωμά

Διαδώστε:
Κυριακή του Θωμά

Η σημερινή Κυριακή ονομάζεται Κυριακή του Θωμά ή ακόμη ονομάζεται Αντίπασχα ή Καινή Κυριακή. Από σήμερα εορτάζουμε την πρώτη ημέρα της εβδομάδος, την Κυριακή ως ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου. Η ονομασία Κυριακή του Θωμά οφείλεται στην εορτή του πανίερου γεγονότος της ψηλάφησης του Θωμά, οκτώ ημέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού.

Η συνάντηση των μαθητών με τον αναστημένο Διδάσκαλο, παρουσία και του Θωμά, θεωρείται από την Εκκλησία η ισχυρότερη μαρτυρία της Αναστάσεως του Θεανθρώπου.

Ο Θωμάς ποθούσε να βεβαιωθεί ότι ο Ιησούς αναστήθηκε, όμως με την πρόσκληση του Κυρίου να ψηλαφίσει, ομολόγησε «ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Η φράση αυτή είναι η πιο άμεση μαρτυρία για τη θεότητα του Χριστού και δίκαια θεωρείται ως μια από της σημαντικότερες αλήθειες της Καινής Διαθήκης.

Δικαιολογημένα οι πιστοί αναφωνούν μαζί με τον υμνογράφο: «ω καλή απιστία του Θωμά!».

Ο Άγιος Απόστολος Θωμάς ας είναι παράδειγμά μας, ώστε να μιμηθούμε την πηγαία πίστη και τη θαρραλέα ομολογία του, ζώντας μέσα στη χαρά και την αισιοδοξία του ανέσπερου φωτός της λαμπροφόρου Αναστάσεως.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων