02/10/2021 02/10/2021 Σήμερα, 2 Οκτωβρίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Κυπριανού και της Παρθενομάρτυρος Ιουστίνης. Ακόμη, τιμούμε τον Άγιο Θεόφιλο, που υπερασπίστηκε με σθένος τις ιερές εικόνες την περίοδο της εικονομαχίας, και τον Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο, που μαρτύρησε το 1794 μ.Χ. στο Καρατζασού της Μ. Ασίας, περήφανος για τη χριστιανική του πίστη. Ο...
02 Οκτωβρίου, 2021 - 9:02
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2021 - 8:56

Μνήμη Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης (2 Οκτωβρίου)

Διαδώστε:
Μνήμη Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης (2 Οκτωβρίου)

Σήμερα, 2 Οκτωβρίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Κυπριανού και της Παρθενομάρτυρος Ιουστίνης. Ακόμη, τιμούμε τον Άγιο Θεόφιλο, που υπερασπίστηκε με σθένος τις ιερές εικόνες την περίοδο της εικονομαχίας, και τον Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο, που μαρτύρησε το 1794 μ.Χ. στο Καρατζασού της Μ. Ασίας, περήφανος για τη χριστιανική του πίστη.

Ο Άγιος Κυπριανός, από την Αντιόχεια της Συρίας, ευγενής, πλούσιος, φιλόσοφος και μάγος, μετεστράφη στο χριστιανισμό, όταν δοκίμασε να υποτάξει την πίστη της Ιουστίνης και δεν τα κατάφερε.

Εκείνη την περίοδο, ένας ειδωλολάτρης ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο, που ονομαζόταν Ιούστα. Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του κι εκείνος κατέφυγε στο διάσημο μάγο Κυπριανό. Όλα, όμως, τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. Παραδεχόμενος την χρεωκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτισθεί και να γίνει ιερεύς.

Ενώ χρησιμοποίησε όλη τη δύναμη των μαγικών του γνώσεων, παραδέχθηκε και πίστεψε τελικά πως ο μόνος παντοδύναμος Θεός είναι ο Ιησούς Χριστός, για την αγάπη του οποίου δέχτηκε στη συνέχεια, με θάρρος, τα μεγαλύτερα βασανιστήρια μαζί με την παρθένο Ιουστίνη. Αποκεφαλίστηκαν και οι δύο το 250 μ.Χ. επί βασιλείας Δεκίου και αναδείχθηκαν τεκμήριο του χριστιανικού μαρτυρίου.

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας που μαρτύρησε στο Καρατζασού

Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας ή Χατζή-Γεώργιος ήταν γιος χριστιανών γονέων από τη Φιλαδέλφεια. Έφυγε από την πατρίδα του και πήγε στην πόλη Καρατζασού της Ηλιούπολης, όπου εξασκούσε την τέχνη του αμπατζή (σαγματοποιού).

Σε κάποια διασκέδαση, που ήταν παρών και ο Γεώργιος, κάποιος, που βρισκόταν σε κατάσταση μέθης, έπεσε και σκοτώθηκε. Τότε, σύμφωνα με τη συνήθεια, ο κριτής ζήτησε απ’ τους κατοίκους, να πληρώσουν το ανάλογο πρόστιμο. Ο Γεώργιος αρνήθηκε να καταβάλει αυτό το πρόστιμο και επάνω στο θυμό του είπε, ότι δεν το πληρώνει γιατί είναι Τούρκος. Αμέσως τότε οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και του έκαναν περιτομή. Αργότερα ο Γεώργιος, μετανοημένος, πήγε στο Άγιο Όρος, όπου έμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα. Επανήλθε όμως στην πόλη Καρατζασού, και μπροστά στον κριτή ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στον Χριστό. Παρά τις κολακείες του κριτή, έμεινε αμετάθετος στην απόφασή του. Άρχισε τότε μία σειρά φρικτών βασανιστηρίων, που ο Γεώργιος τα υπέμεινε με μεγάλη γενναιότητα. Έλεγε μάλιστα: «ότι και αν μου κάνετε εγώ δεν αρνούμαι πλέον την πίστη μου. Χριστιανός γεννήθηκα, Χριστιανός είμαι και Χριστιανός θέλω να πεθάνω». Τελικά, στις 2 Οκτωβρίου 1794 μ.Χ (ή κατά τον Otto Meinardus στις 2 Οκτωβρίου 1752 μ.Χ.) τον αποκεφάλισαν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων