20/11/2021 20/11/2021 Σήμερα εορτάζουμε τα προεόρτια των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω ναώ. Παράλληλα, τιμάται από την Εκκλησία μας η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου, που έζησε ασκητικά κατά την περίοδο της εικονομαχίας, του Αγίου Πρόκλου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και του Οσίου Σωζομένου του εν Γαλατεία της Καρπασίας (Κύπρου). Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου Ο Άγιος Πρόκλος...
20 Νοεμβρίου, 2021 - 9:01
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2021 - 7:53

Μνήμη Αγίου Πρόκλου, Γρηγορίου Δεκαπολίτου και Οσίου Σωζομένου

Διαδώστε:
Μνήμη Αγίου Πρόκλου, Γρηγορίου Δεκαπολίτου και Οσίου Σωζομένου

Σήμερα εορτάζουμε τα προεόρτια των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω ναώ. Παράλληλα, τιμάται από την Εκκλησία μας η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου, που έζησε ασκητικά κατά την περίοδο της εικονομαχίας, του Αγίου Πρόκλου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και του Οσίου Σωζομένου του εν Γαλατεία της Καρπασίας (Κύπρου).

  • Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Ο Άγιος Πρόκλος υπήρξε μαθητής του μεγάλου πατέρα και διδασκάλου, Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Διακρινόταν για την ευρυμάθεια και την αρετή του, αλλά, όπως και ο διδάσκαλός του, πολεμήθηκε από το κατεστημένο της Κωνσταντινούπολης. Έγινε αρχικά επίσκοπος Κυζίκου και το 434 μ.Χ. ανέβηκε πανηγυρικά στον πατριαρχικό θρόνο της Νέας Ρώμης, της Κωνσταντινουπόλεως. Στα περίπου 12 χρόνια της πατριαρχίας του οργάνωσε την Εκκλησία, ανέπτυξε πλούσιο κοινωνικό έργο και συνέβαλε στην εξέλιξη του λατρευτικού τυπικού της Κωνσταντινούπολης.

Μερίμνησε επίσης για τη μεταφορά στην Πόλη του ιερού Λειψάνου του Αγίου Χρυσοστόμου από τα Κόμανα του Πόντου, όπου είχε πεθάνει εξόριστος (στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ.).

Ο Όσιος Σωζόμενος έζησε και ασκήτεψε στα μέρη της χερσονήσου της Καρπασίας, το ανατολικότερο άκρο της Κύπρου, γύρω στα 1100 μ.Χ. Έγινε γνωστός για την άσκησή του και για τα θαύματα θεραπείας δαιμονιζομένων και λεπρών.

 

Ας θεραπεύσει τις ψυχές των ανθρώπων που πονούν, ένεκα της κάθε μορφής δοκιμασίας, με φώτιση, ταπείνωση και ένθεη αγάπη, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, το Θεοχώρητο ναό, εξαιτίας της οποίας σήμερα αγάλλονται τα Άγια των Αγίων και ο χορός των Αγγέλων προεορτίως μυστικώς πανηγυρίζει.

Από την Εκκλησία της Κύπρου, η ευχή είναι μία: Ας αξιωθούμε σύντομα της απελευθέρωσης και επανεγκατάστασης και στην Καρπασία, στη Μεσαορία, στου Μόρφου, στην Κερύνεια και την Αμμόχωστο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων