01/10/2019 01/10/2019 Του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου Σήμερα, 1η Οκτωβρίου, η Εκκλησία εορτάζει την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία συνηθίζεται να μετατίθεται στις 28 Οκτωβρίου, όπου συνδέεται αρμονικά με την Εθνική επέτειο των πανελλήνων. Τιμούμε επίσης σήμερα τον Απόστολο Ανανία, ο οποίος είναι γνωστός από τη θαυμαστή φανέρωση του Κυρίου στον Απόστολο Παύλο στη Δαμασκό,...
01 Οκτωβρίου, 2019 - 9:05

Μνήμη Αγίου Ρωμανού του Μελωδού

Διαδώστε:
Μνήμη Αγίου Ρωμανού του Μελωδού

Του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου

Σήμερα, 1η Οκτωβρίου, η Εκκλησία εορτάζει την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία συνηθίζεται να μετατίθεται στις 28 Οκτωβρίου, όπου συνδέεται αρμονικά με την Εθνική επέτειο των πανελλήνων.

Τιμούμε επίσης σήμερα τον Απόστολο Ανανία, ο οποίος είναι γνωστός από τη θαυμαστή φανέρωση του Κυρίου στον Απόστολο Παύλο στη Δαμασκό, και μαρτύρησε επί ηγεμόνα Λουκιανού, τον Όσιο Γρηγόριο τον Δομέστικο, καθώς και δύο μεγάλους υμνογράφους: το Ρωμανό το Μελωδό και τον Ιωάννη Κουκουζέλη.

Ο Ρωμανός ο Μελωδός αρχικά είχε χρηματίσει διάκονος στην Εκκλησία της Βηρυτού. Κατόπιν μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμεινε στο Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών με πίστη και βαθιά ταπείνωση, παρακολουθώντας τα αναγνώσματα και τα ψαλλόμενα κατά τις λατρευτικές ακολουθίες.

Ο Ρωμανός έζησε τη φανέρωση της παρουσίας της Θεοτόκου, γεγονός που συγκλόνισε την ψυχή του, με αποτέλεσμα να συνθέσει με κατάνυξη το γνωστό κοντάκιο της Γέννησης τού Σωτήρος Χριστού: «Ἡ Παρθένος σήμερον τὸν ὑπερούσιον τίκτει ..». Από τη στιγμή εκείνη, ο Όσιος Ρωμανός ξεκίνησε να αξιοποιεί το ποιητικό του τάλαντο, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ο εξοχότερος και μεγαλύτερος μελωδός της Εκκλησίας μας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων