19/09/2019 19/09/2019 Του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου Η Αγία μας Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος. Η τριάδα αυτή των Μαρτύρων αγωνίστηκε πνευματικά επί αυτοκράτορος Πρόβου (276-282) και επί διοικητού της Αντιοχείας Ηλιοδώρου. Οι άγιοι μάρτυρες Τρόφιμος και Σαββάτιος διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως, όταν βρέθηκαν τυχαία στην Αντιόχεια σε κάποια ειδωλολατρική εορτή. Γι αυτό...
19 Σεπτεμβρίου, 2019 - 8:54
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2019 - 9:30

Μνήμη των Αγίων μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος

Διαδώστε:
Μνήμη των Αγίων μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος

Του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου

Η Αγία μας Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος.

Η τριάδα αυτή των Μαρτύρων αγωνίστηκε πνευματικά επί αυτοκράτορος Πρόβου (276-282) και επί διοικητού της Αντιοχείας Ηλιοδώρου. Οι άγιοι μάρτυρες Τρόφιμος και Σαββάτιος διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως, όταν βρέθηκαν τυχαία στην Αντιόχεια σε κάποια ειδωλολατρική εορτή. Γι αυτό το λόγο κατηγορήθηκαν από ζηλόφθονους ειδωλολάτρες και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.

Ο ηγεμόνας Ηλιόδωρος, βλέποντας τη σταθερότητα της πίστεώς τους, διέταξε να τους μαστιγώσουν ανελέητα, με αποτέλεσμα, ο Σαββάτιος να αφήσει την τελευταία του πνοή, ο δε Τρόφιμος να οδηγηθεί σε ακόμα σκληρότερο ηγεμόνα, το Διονύσιο Περώννιο, ο οποίος τον υπέβαλλε σε φρικτά βασανιστήρια, με αποτέλεσμα να πέσει σε κωματώδη κατάσταση.

Τον επισκέφθηκε ο Δορυμέδων, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας των βασανιστηρίων του, και ο οποίος πίστεψε στο Χριστό και τον ομολόγησε δημόσια ως αληθινό Θεό. Όταν το αντιλήφθηκε ο ηγεμόνας, βασάνισε σκληρά και το Δορυμέδοντα.

Κατόπιν έριξε και τους δύο στα θηρία. Και επειδή, ως εκ θαύματος, κανένα θηρίο δεν τους επιτέθηκε, ο ηγεμόνας, ένεκα φθόνου και αλαζονείας, διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.

Η αλήθεια και το φως, ως σταθερά χαρακτηριστικά του αυθεντικού ανθρώπου, θολώνουν το μυαλό του αλαζόνα ανθρώπου, ο οποίος, αντί με υπομονή και ταπείνωση να μεταμεληθεί, αυξάνει την κακία και το φθόνο απέναντι στον αληθινό και φωτεινό άνθρωπο.

Σήμερα, προσευχόμαστε και ζητούμε τη χάρη των Αγίων Μαρτύρων που τιμούμε, για όλους μας. Ιδιαίτερα για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, της Συρίας και της πάλαι ποτέ σπουδαίας και ιστορικής χριστιανικής πόλεως της Αντιοχείας, που σήμερα ως μια άσημη κώμη ανήκει στην Τουρκία.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων