01/09/2019 01/09/2019 Του Γιώργου Γκοτζιά, Εκπαιδευτικού Την 1η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Τεσσαράκοντα Παρθενομαρτύρων και Ασκητριών στην Αδριανούπολη της Θράκης. Κατά το συναξαριστή οι αγίεςαυτές γυναίκες, αγωνίζονταν από κοινού τον καλόν αγώνα της πίστεως, έχοντας στο πλευρό τους τον διάκονο και διδάσκαλό τους Αμμούν. Εκείνη την περίοδο (4ος μ. Χ....
01 Σεπτεμβρίου, 2019 - 13:45

Μνήμη των Τεσσαράκοντα Παρθενομαρτύρων και Ασκητριών

Διαδώστε:
Μνήμη των Τεσσαράκοντα Παρθενομαρτύρων και Ασκητριών

Του Γιώργου Γκοτζιά, Εκπαιδευτικού

Την 1η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Τεσσαράκοντα Παρθενομαρτύρων και Ασκητριών στην Αδριανούπολη της Θράκης.

Κατά το συναξαριστή οι αγίεςαυτές γυναίκες, αγωνίζονταν από κοινού τον καλόν αγώνα της πίστεως, έχοντας στο πλευρό τους τον διάκονο και διδάσκαλό τους Αμμούν. Εκείνη την περίοδο (4ος μ. Χ. αιών.) ηγεμόνας της περιοχής ήταν ο ειδωλολάτρης ηγεμόνας Βάβδος, ο οποίος και διέταξε τις ασκήτριες να προσκυνήσουν τα είδωλα, ούτως ώστε να απαρνηθούν την πίστη τους στο Χριστό και να αποτραπεί τυχόν μεταστροφή κι άλλων κατοίκων της πόλεως στη χριστιανική πίστη.

Το μαρτύριό τους μόλις είχε αρχίσει. Μεταφέρονται στη Βερόη (Στάρα Ζαγορά σημ. Βουλγαρία), κατόπιν στην Ηράκλεια (έπειτα από την ενίσχυση που έλαβαν απ’ τον Θεό και το διδάσκαλό τους) αντέδρασαν σθεναρά εμπρός στον αυτοκράτορα Λικίνιο, οδηγούμενες μετά από τους δημίους του, στα θηρία.

Αξιοσημείωτη είναι η προφητεία την οποία είπανε εν Πνεύματι Αγίω. Αναφέρθηκαν στο τέλος της ειδωλολατρίας, στην άνοδο του Μεγάλου Κωνσταντίνου και στην επικράτηση της Αλήθειας.

Εν συνεχεία δέκα εξ αυτών σφραγίστηκαν με το σημείο του Σταυρού και έπεσαν μέσα στην πυρά όπου και έλαβαν το στέφανο του μαρτυρίου. Οι άλλες οκτώ αποκεφαλίστηκαν, μαζί με τον άγιο Αμμούν και οι υπόλοιπες τελείωσαν με πυρακτωμένα σίδερα στο στόμα τους.

Η Εκκλησία μας όρισε την έναρξη του έτους της, ως την ημέρα μνήμης τους, έχοντας καταγεγραμμένα στο πρωτοχριστιανικό αγιολόγιο και τα ονόματά τους .

Η Αγία μας Εκκλησία συνεχίζει τη μαρτυρική της πορεία στον κόσμο εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια. Τότε και τώρα, αμέτρητα τα μαρτύρια των πιστών της. Σωματικά και ψυχικά!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων