13/12/2019 13/12/2019 Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τους οσίους Νεόφυτο, Ιγνάτιο, Προκόπιο και Νείλο, κτήτορες της Ιεράς Μονής Μαχαιρά. Ο Όσιος Νεόφυτος ήλθε στην πατρίδα μας από την έρημο του Ιορδάνη με το συνασκητή του Ιγνάτιο. Όταν πέθανε ο Νεόφυτος, ο Ιγνάτιος με έναν άλλο γέροντα ασκητή, τον Προκόπιο, πήγαν στην Κωνσταντινούπολη...
13 Δεκεμβρίου, 2019 - 12:48

Μνήμη των των κτητόρων της Ιεράς Μονής Μαχαιρά

Διαδώστε:
Μνήμη των των κτητόρων της Ιεράς Μονής Μαχαιρά

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τους οσίους Νεόφυτο, Ιγνάτιο, Προκόπιο και Νείλο, κτήτορες της Ιεράς Μονής Μαχαιρά.

Ο Όσιος Νεόφυτος ήλθε στην πατρίδα μας από την έρημο του Ιορδάνη με το συνασκητή του Ιγνάτιο. Όταν πέθανε ο Νεόφυτος, ο Ιγνάτιος με έναν άλλο γέροντα ασκητή, τον Προκόπιο, πήγαν στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησαν από τον Μανουήλ τον Κομνηνό εισφορά και χρυσόβουλλο, για να κτίσουν την Ιερή Μονή της Θεοτόκου. Όταν πέθανε και ο Προκόπιος, ήλθε στη Μονή ο μοναχός Νείλος, ο οποίος έγινε βοηθός του Ιγνατίου και έπειτα ηγούμενος. Μετά τον Ιγνάτιο, πέθανε και ο Νείλος, ο οποίος διετέλεσε και επίσκοπος Ταμασού. Ο Όσιος Νείλος οργάνωσε τη Μονή και μας άφησε εγγράφως «κανονικόν τύπον περί του κοινοβιακού πολιτεύματος της ως σταυροπήγιον αναγνωρισθείσης και κατοχυρωθείσης Ιεράς Μονής της Θεοτόκου του όρους Μαχαιρά».

Η πίστη και η αγάπη των προγόνων μας στον Ιησού Χριστό, καθώς επίσης η αγάπη τους για τον τόπο και τους ανθρώπους του, μας άφησαν παρακαταθήκη ριζωμένη στη γη μας, στα μοναστήρια και τις εκκλησίες μας, τεκμήρια του χριστιανικού πνεύματος των πατέρων μας. Αυτή η χριστιανική κληρονομιά μάς ενώνει με το παρελθόν και το μέλλον του τόπου μας.

Με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μαχαιριώτισσας και όλων των αγίων μας, καλούμαστε, κάτω από διάφορες δοκιμασίες και ταλαιπωρίες, να συνεχίσουμε τη δημιουργική παράδοση και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενεές της πατρίδας μας ανόθευτη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων