07/12/2021 07/12/2021 Σήμερα, Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων και του Μάρτυρος Αθηνοδώρου. Ο Άγιος Αμβρόσιος υπήρξε διακεκριμένος Ρωμαίος πολίτης και μάλιστα μέλος της Συγκλήτου. Γεννήθηκε το 340 μ.Χ. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία και νομικά. Τη θεολογία τη σπούδασε παρά τους πόδας του Μεγάλου Αθανασίου, ο οποίος βρέθηκε εξόριστος...
07 Δεκεμβρίου, 2021 - 8:01
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2021 - 8:08

Μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων (7 Δεκεμβρίου)

Διαδώστε:
Μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων (7 Δεκεμβρίου)

Σήμερα, Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων και του Μάρτυρος Αθηνοδώρου.

Ο Άγιος Αμβρόσιος υπήρξε διακεκριμένος Ρωμαίος πολίτης και μάλιστα μέλος της Συγκλήτου. Γεννήθηκε το 340 μ.Χ. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία και νομικά. Τη θεολογία τη σπούδασε παρά τους πόδας του Μεγάλου Αθανασίου, ο οποίος βρέθηκε εξόριστος στα Τρέβιρα της Γαλλίας, ένεκα του σταθερού ορθόδοξου φρονήματός του. Στα Μεδιόλανα (το σημερινό Μιλάνο) ο Αμβρόσιος διέπρεψε ως δικαστής και δίκαζε με ακρίβεια και δικαιοσύνη.

Όταν γνώρισε το ιερό Ευαγγέλιο και βαφτίστηκε Χριστιανός, η πνευματική του εξέλιξη και ο πόθος του να υπηρετήσει με ταπείνωση και φιλοτιμία το Θεό και τους ανθρώπους συνέβαλαν να ενταχθεί στον ιερό κλήρο και μάλιστα να φθάσει μέχρι το κορυφαίο διακόνημα της διαποίμανσης των πιστών της επισκοπής των Μεδιολάνων.

Ο Άγιος Αμβρόσιος ποίμανε άριστα το πλήρωμα της Εκκλησίας και αγωνίστηκε σθεναρά κατά των αιρέσεων του Αρείου, του Σαβελλίου και του Ευνομίου. Τόση ισχυρή ήταν η προσωπικότητά του, ώστε, όταν ο βασιλιάς Θεοδόσιος θέλησε να μπει στο ναό των Μεδιολάνων, ύστερα από τους φόνους που έγιναν στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης και για τους οποίους ήταν υπεύθυνος, ο Αμβρόσιος, είχε το σθένος και την παρρησία να μην του επιτρέψει την είσοδο στο Ναό, παρά μόνο όταν δημόσια μετάνιωσε ειλικρινά και έμπρακτα.

Με το έργο του και την προσωπικότητά του, ο Άγιος Αμβρόσιος διδάσκει διαχρονικά ότι το επισκοπικό αξίωμα είναι διακόνημα προσφοράς και επιμέλειας των ανθρώπων, με σκοπό τη σωτηρία και την ένωσή τους με τον Ιησού Χριστό και τη διαφύλαξη της αληθινής Πίστεως. Ο επίσκοπος οφείλει με σοφία, αγάπη και διάκριση να δείχνει το δρόμο της εντιμότητας αντιστρατεύομενος κάθε τι το κίβδηλο.

Κοιμήθηκε ειρηνικά το έτος 397 μ. Χ., σε ηλικία 57 χρονών.

Ιερά Λείψανα: Μέρος της Κάρας του Αγίου βρίσκεται στη Σκήτη Ξενοφώντος Αγίου Όρους·
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Παντοκράτορος Αγίου Όρους και Κύκκου Κύπρου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων