20/11/2020 20/11/2020 Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου, που έζησε ασκητικά κατά την περίοδο της εικονομαχίας και του Αγίου Πρόκλου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τα προεόρτια των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω ναώ. Ο Άγιος Πρόκλος υπήρξε μαθητής του μεγάλου πατέρα και διδασκάλου, Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Διακρινόταν για την...
20 Νοεμβρίου, 2020 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2020 - 7:33

Μνήμη του Αγίου Πρόκλου και του Οσίου Σωζομένου

Διαδώστε:
Μνήμη του Αγίου Πρόκλου και του Οσίου Σωζομένου

Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου, που έζησε ασκητικά κατά την περίοδο της εικονομαχίας και του Αγίου Πρόκλου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τα προεόρτια των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω ναώ.

Ο Άγιος Πρόκλος υπήρξε μαθητής του μεγάλου πατέρα και διδασκάλου, Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Διακρινόταν για την ευρυμάθεια και την αρετή του, αλλά, όπως και ο διδάσκαλός του, πολεμήθηκε από το κατεστημένο της Κωνσταντινούπολης. Έγινε αρχικά επίσκοπος Κυζίκου και το 434 μ.Χ. ανέβηκε πανηγυρικά στον πατριαρχικό θρόνο της Νέας Ρώμης, της Κωνσταντινουπόλεως. Στα περίπου 12 χρόνια της πατριαρχίας του οργάνωσε την Εκκλησία, ανέπτυξε πλούσιο κοινωνικό έργο και συνέβαλε στην εξέλιξη του λατρευτικού τυπικού της Κωνσταντινούπολης.

Μερίμνησε επίσης για τη μεταφορά, στην Πόλη του ιερού Λειψάνου του Αγίου Χρυσοστόμου, από τα Κόμανα του Πόντου, όπου είχε πεθάνει εξόριστος (στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ.).

Η Εκκλησία μας τιμά και τη μνήμη του Οσίου Σωζομένου του εν Γαλατεία της Καρπασίας.

Ο Όσιος Σωζόμενος έζησε και ασκήτεψε στα μέρη της χερσονήσου της Καρπασίας, το ανατολικότερο άκρο της νήσου μας, γύρω στα 1100 μ.Χ. Έγινε γνωστός για την άσκηση του και για τα θαύματα θεραπείας δαιμονιζομένων και λεπρών.

Ας θεραπεύσει τις ψυχές των ανθρώπων που πονούν, ένεκα της κάθε μορφής δοκιμασία, με φώτιση, ταπείνωση και ένθεη αγάπη, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, το Θεοχώρητο ναό, εξαιτίας της οποίας σήμερα αγάλλονται τα Άγια των Αγίων και ο χορός των Αγγέλων προεορτίως μυστικώς πανηγυρίζει.

Ας αξιωθούμε σύντομα της απελευθέρωσης και επανεγκατάστασης και στην Καρπασία, τη Μεσαορία, στου Μόρφου, την Κερύνεια και στην Αμμόχωστο

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων