17/10/2019 17/10/2019 Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου Σήμερα τελείται από την Εκκλησία η ανάμνηση της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Λαζάρου του τετραημέρου, δηλαδή η μεταφορά του από την επισκοπή Κιτίου στην Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Λέοντος του Σοφού. Την ίδια μέρα τιμάται η μνήμη του προφήτη Ωσηέ, των Αγίων Αναργύρων Λεοντίου, Ανθίμου, Ευτροπίου, Κοσμά και...
17 Οκτωβρίου, 2019 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2019 - 9:17

Μνήμη του οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη Κρίσει

Διαδώστε:
Μνήμη του οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη Κρίσει

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα τελείται από την Εκκλησία η ανάμνηση της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Λαζάρου του τετραημέρου, δηλαδή η μεταφορά του από την επισκοπή Κιτίου στην Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Λέοντος του Σοφού.

Την ίδια μέρα τιμάται η μνήμη του προφήτη Ωσηέ, των Αγίων Αναργύρων Λεοντίου, Ανθίμου, Ευτροπίου, Κοσμά και Δαμιανού, που ήσαν αδελφοί κατά σάρκα, και κατάγονταν από την Αραβία, και τέλος του Οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη Κρίσει, ο οποίος καταγόταν από την Κρήτη και έζησε κατά τον 8ο αιώνα.

Ο Όσιος Ανδρέας διδάχθηκε την ευσέβεια από τους ενάρετους γονείς του και από νεανικής ηλικίας αφιερώθηκε στο έργο της διδαχής του Ιερού Ευαγγελίου. Κατά τους χρόνους της εικονομαχίας, υπέρ της οποίας πρωτοστατούσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Κοπρώνυμος, ο Άγιος εμφανίστηκε με παρρησία στο παλάτι και έλεγξε το βασιλιά για την ασέβειά του. Αυτό προκάλεσε τη μήνη του τελευταίου, ο οποίος και διέταξε να υποβληθεί ο Άγιος σε φρικτά βασανιστήρια μέχρι θανάτου. Το σώμα του, μετά από σχετική διαταγή, το έριξαν έξω από την πόλη, όπου τοποθετούνταν τα σώματα των κακούργων που καταδικάζονταν σε θάνατο. Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός όμως δόξασε το μάρτυρα με τον τρόπο που Εκείνος γνωρίζει να τιμά όσους Τον αγαπούν αληθινά. Έτσι, ευσεβείς Χριστιανοί κήδευσαν το σκήνωμα του Αγίου σε ιερό τόπο, ο οποίος ονομαζόταν «Κρίσις». Από τον τόπο αυτό έλαβε ο οσιομάρτυρας Ανδρέας το προσωνύμιο «εν Κρίσει».

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων