23/12/2020 23/12/2020 Η εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Ναούμ της Οχρίδος ή Αχρίδος. Ο Άγιος Ναούμ υπήρξε συνεργάτης των Αγίων αυταδέλφων και φωτιστών των Σλάβων, Κυρίλλου και Μεθοδίου, τον 9ο αιώνα (842 μ.Χ.), στους αγώνες τους για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης στη Βουλγαρία. Και στο βαρύ αυτό έργο, όπου συνάντησαν μεγάλα εμπόδια και...
23 Δεκεμβρίου, 2020 - 15:19
Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2020 - 14:37

Ο Άγιος Ναούμ ο Θεοφόρος και Θαυματουργός

Διαδώστε:
Ο Άγιος Ναούμ ο Θεοφόρος και Θαυματουργός

Η εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Ναούμ της Οχρίδος ή Αχρίδος. Ο Άγιος Ναούμ υπήρξε συνεργάτης των Αγίων αυταδέλφων και φωτιστών των Σλάβων, Κυρίλλου και Μεθοδίου, τον 9ο αιώνα (842 μ.Χ.), στους αγώνες τους για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης στη Βουλγαρία. Και στο βαρύ αυτό έργο, όπου συνάντησαν μεγάλα εμπόδια και επικίνδυνες αντιστάσεις, η παρουσία του Ναούμ είχε μεγάλη επίδραση, διότι στη δύναμη της διδασκαλίας του προστίθετο και η εντύπωση, που προκαλούσαν τα θαύματα που ενεργούσε με τη χάρη του Θεού.

Ο Ναούμ, επιστρέφοντας από τη Ρώμη, όπου πήγε στον τότε Πάπα Αδριανό, πέρασε και από τη Γερμανία, όπου υπήρχαν πολλές και διάφορες αιρέσεις. Και αφού κήρυξε και εκεί αγωνιζόμενος για την Ορθοδοξία, επανήλθε και πάλι στη Βουλγαρία. Εκεί, οργάνωσε μαζί με άλλους συναγωνιστές του, σώμα εσωτερικής ιεραποστολής και εργάστηκε θερμότατα για τη διάδοση του χριστιανισμού με τα κηρύγματά του και τις συνεχείς διδακτικές περιοδείες του.

Ο θάνατος τον βρήκε όρθιο, να κοπιάζει μέχρι τελευταίας του πνοής για τον ευσεβή σκοπό του.

Tην Bουλγαρίας γην άπασαν παμμάκαρ,
Nαούμ λόγοις σοις λαμπρύνεις και θαύμασιν.

Πηγή: saint.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων