04/04/2020 04/04/2020 Του Γεράσιμου Ι. Βασιλείου, για το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Σήμερα η εκκλησία μας τίμα την μνήμη του Ιερομάρτυρος Αγίου Γρηγόριου Μητροπολίτου Νέων Πατρών (μεσαιωνικό όνομα της σημερινής Υπάτης Φθιώτιδας). Ενός από την πληθώρα νεομαρτύρων αγίων της Εκκλησίας μας καθώς σφαγιάστηκε από τους Τούρκους το 1711 έμπροσθεν της Αγίας Τραπέζης του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου Υπάτης,...
04 Απριλίου, 2020 - 21:33

Ο Ιερομάρτυρας που σφαγιάστηκε με το Άγιο Ποτήριο στο χέρι

Διαδώστε:
Ο Ιερομάρτυρας που σφαγιάστηκε με το Άγιο Ποτήριο στο χέρι

Του Γεράσιμου Ι. Βασιλείου, για το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Σήμερα η εκκλησία μας τίμα την μνήμη του Ιερομάρτυρος Αγίου Γρηγόριου Μητροπολίτου Νέων Πατρών (μεσαιωνικό όνομα της σημερινής Υπάτης Φθιώτιδας).

Ενός από την πληθώρα νεομαρτύρων αγίων της Εκκλησίας μας καθώς σφαγιάστηκε από τους Τούρκους το 1711 έμπροσθεν της Αγίας Τραπέζης του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου Υπάτης, κρατώντας το Άγιο Δισκοπότηρο κατά την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Για το βίο του πληροφορίες λαμβάνουμε από τον «Ἀνέκδοτο Κώδικα τῆς Μητροπόλεως Νέων Πατρῶν» όπου αναφέρονται για τον ιερομάρτυρα τα εξής: «Ὕστερα ἀπό αὐτόν (τόν Ἰωάσαφ) ἐχειροτονήθει (ἐπίσκοπος) ὁ Θηβαῖος κύρ Γρηγόριος, σπουδαῖος, ἐφημέριος τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας, τόν ὁποῖον μέσα εἰς τήν Μητρόπολιν τόν ἐφόνευσαν εἰς τήν ἁγίαν Τράπεζαν οἰ κατοικοῦντες ἀλλόφυλοι τήν παραμονήν τοῦ Ἀκαθίστου, βαστώντας τό ποτήριον εἰς τό χέρι, καί ἦτον παρόντες πλλοί χριστιανοί τῶν χωρίων ὁποῦ ἐφιλεύοντο˙ ἐφονεύθη τό ᾳψια’ (1711) ἔτει».

Από το κώδικα συμπεραίνουμε ότι η καταγωγή του αγίου ήταν από τη Θήβα, υπήρξε εφημέριος της Μεγάλης Εκκλησίας και η ποιμαντορία του χαρακτηρίζεται σπουδαία προς το υπόδουλο ποίμνιο του. Το σύντομα περιγραφόμενο μαρτύριο του λειτουργούντος ιεράρχου, βαστώντας το άγιο δισκοπότηρο, μπροστά στα μάτια του πολυπληθούς εκκλησιάσματος και ενώπιον της Αγίας Τραπέζης συνιστά συγκλονιστικό γεγονός.

Ο Άγιος τιμάται στην Υπάτη το Σάββατο του Ακάθιστου Ύμνου με Θεία Λειτουργία στον τόπο του μαρτυρίου του, είναι ένας από τους τρεις Αγίους της Υπάτης και ανήκει στην χορεία των Φθιωτών Αγίων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων