21/08/2019 21/08/2019 Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου Σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη της Αγίας Βάσσης και των τριών παιδιών της Θεογνίου, Αγαπίου και Πιστού. Η περίπτωση των Αγίων αυτών αποτελεί εύγλωττη απόδειξη για τη σημασία που έχει η πνευματική συμπόρευση των μελών μιας οικογένειας, ως «κατ’ οίκον Έκκλησίας», και για τις τραγικές συνέπειες που προκύπτουν από την απουσία της...
21 Αυγούστου, 2019 - 20:44
Τελευταία ενημέρωση: 21/08/2019 - 20:42

Το μαρυρικό τέλος της Αγίας Βάσσης και των τέκνων αυτής

Διαδώστε:
Το μαρυρικό τέλος της Αγίας Βάσσης και των τέκνων αυτής

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη της Αγίας Βάσσης και των τριών παιδιών της Θεογνίου, Αγαπίου και Πιστού.

Η περίπτωση των Αγίων αυτών αποτελεί εύγλωττη απόδειξη για τη σημασία που έχει η πνευματική συμπόρευση των μελών μιας οικογένειας, ως «κατ’ οίκον Έκκλησίας», και για τις τραγικές συνέπειες που προκύπτουν από την απουσία της εν Χριστώ βιωτής στην οικογένεια.

Η Αγία Βάσσα καταγόταν από την Έδεσσα της Συρίας και έζησε γύρω στο έτος 280 μ.Χ. Προερχόταν από χριστιανική οικογένεια, αλλά ο σύζυγός της Ουαλέριος ήταν ιερέας των ειδώλων. Μετά από καταγγελία του ίδιου προς τον έπαρχο Βικάριο, η Βάσσα και οι γιοι της συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Εκεί, η πιστή μητέρα ενεθάρρυνε τα παιδιά της ώστε, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, να αντέξουν στα βασανιστήρια και να δεχτούν ηρωικά το μαρτυρικό θάνατο, ο οποίος τελικά τους επιβλήθηκε, ένεκα της αφοσίωσής τους στο Χριστό.

Η ίδια πιέστηκε σκληρά με ποικίλα και απάνθρωπα βασανιστήρια για να θυσιάσει στα είδωλα, κάτι στο οποίο αντιστάθηκε σθεναρά και μέχρι τέλους, ομολογώντας πίστη στον αληθινό Τριαδικό Θεό. Ο φθόνος των ειδωλολατρών την οδήγησε στο μαρτύριο του αίματος. Όπως τα παιδιά της, έτσι και η ίδια μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στην περιοχή της Κυζίκου.

Η μάρτυρας Βάσσα και τα τρία της παιδιά παραμένουν τεκμήριο της αντρειοσύνης και του θάρρους που χαρίζει μέχρι τέλους ο Παντοδύναμος Θεός της αγάπης και της ειρήνης στους μάρτυρες και αγωνιστές της Πίστεως ενώπιον κάθε δυσκολίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων