24/08/2021 24/08/2021 Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη εκδήλωση των Θεοτοκείων 2021, που ήταν αφιερωμένη στον Ρωμιό μουσικό και συνθέτη του 18ου αι., Ζαχαρία Χανεντέ, η συμβολή του οποίου στην οθωμανική μουσική ήταν καταλυτική. Η συναυλία αποτελεί το πρώτο μέρος μίας τριλογίας εκδηλώσεων η συνέχεια της οποίας θα είναι η έκδοση βιβλίου και η διοργάνωση συζήτησης με...
24 Αυγούστου, 2021 - 11:17
Τελευταία ενημέρωση: 24/08/2021 - 11:23

Έναρξη Θεοτοκείων 2021

Διαδώστε:
Έναρξη Θεοτοκείων 2021

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη εκδήλωση των Θεοτοκείων 2021, που ήταν αφιερωμένη στον Ρωμιό μουσικό και συνθέτη του 18ου αι., Ζαχαρία Χανεντέ, η συμβολή του οποίου στην οθωμανική μουσική ήταν καταλυτική. Η συναυλία αποτελεί το πρώτο μέρος μίας τριλογίας εκδηλώσεων η συνέχεια της οποίας θα είναι η έκδοση βιβλίου και η διοργάνωση συζήτησης με διακεκριμένους μουσικολόγους.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Λάκης Βίγκας, καλωσόρισε τους συντελεστές της μουσικής παράστασης καθώς και τους φίλους και επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Hüseyin Kıyak, μουσικός κι ερευνητής της οθωμανικής μουσικής, ο οποίος παρουσίασε πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Χανεντέ.

Οι μουσικοί Münip Utandı (σολίστ), Ασινέθ Φωτεινή Κοκκάλα (κανονάκι), Tuğçe Albayrak (νέι), Fahrettin Yarkın (κρουστά), Χρήστος Ψωμιάδης (πολίτικη λύρα), Νίκος Παπαγεωργίου (τανμπούρ) απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα έργα του Ζαχαρία και μας μετέφεραν νοερά στον πολυπολιτισμικό οθωμανικό κόσμο του 18ου αι., ικανοποιώντας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό μουσικό κοινό, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά της Κοινότητας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Πατριαρχικός Επόπτης Περιφέρειας Βοσπόρου, ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιμανδρίτης Δρ Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλαξ των Πατριαρχείων, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Τιμόθεος Ραϊλάκης-Βρανάς, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Βαφεοχωρίου, και ο Μουσικολ. κ. Σταμάτιος Κίσσας, Άρχων Πρωτομαΐστωρ της Μ.τ.Χ.Ε. και πρόεδρος των Εν Αθήναις Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος προσέφερε στους μουσικούς εκ μέρους του ΔΣ ενθύμιο δώρο.

Πηγή: Κοινότητα Νεοχωρίου Βοσπόρου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων