10/01/2022 11/01/2022 «Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη Βουλή των Ελλήνων. Ευελπιστώ ότι η σημερινή μας συνάντηση θα εγκαινιάσει μια στενότερη και πιο εποικοδομητική συνεργασία των δυο διακοινοβουλευτικών θεσμών που υπηρετούμε. Καθώς μοιραζόμαστε κοινούς στόχους μπορούμε να συντονίσουμε από κοινού δράσεις για την ευόδωσή τους». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος...
10 Ιανουαρίου, 2022 - 20:51
Τελευταία ενημέρωση: 11/01/2022 - 0:53

Συνάντηση Χαρακόπουλου-Γερουσιαστή Λου Ραπτάκη: Οι θρησκευτικές ελευθερίες στο επίκεντρο

Διαδώστε:
Συνάντηση Χαρακόπουλου-Γερουσιαστή Λου Ραπτάκη: Οι θρησκευτικές ελευθερίες στο επίκεντρο

«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη Βουλή των Ελλήνων. Ευελπιστώ ότι η σημερινή μας συνάντηση θα εγκαινιάσει μια στενότερη και πιο εποικοδομητική συνεργασία των δυο διακοινοβουλευτικών θεσμών που υπηρετούμε. Καθώς μοιραζόμαστε κοινούς στόχους μπορούμε να συντονίσουμε από κοινού δράσεις για την ευόδωσή τους».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), Γερουσιαστή του Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, κ. Λου Ραπτάκη και το προεδρείο της ΠαΔΕΕ, που επισκέπτονται επισήμως την Ελλάδα για σειρά επαφών με πολιτειακούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες. 

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σημείωσε ότι «η Ορθοδοξία είναι βασικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και αυτό είναι ακόμη περισσότερο εμφανές στην ομογένεια, όπου είναι ιδιαίτερα στενοί οι δεσμοί των ελληνικών κοινοτήτων με τις κατά τόπους εκκλησίες που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση των μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Άλλωστε, οι Έλληνες της Διασποράς είναι εμπροσθοφυλακή στην προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Η Τουρκία, δυστυχώς, αρνείται τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου, καταπατά ακίνητα της ελληνορθόδοξης μειονότητας που εξεδίωξε συστηματικά και οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση, ενώ με την αυθαίρετη απόφασή της να κλείσει το 1971 τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στερεί εδώ και 50 χρόνια το κέντρο της Ορθοδοξία από τη δυνατότητα να καταρτίζει τα στελέχη που θα διακονήσουν ανά τον κόσμο τις μητροπόλεις του.

 

 

Ταυτόχρονα, εργαλειοποιώντας τη θρησκεία προχώρησε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος, όπως έπραξε και με τη Μονή της Χώρας, τις Αγίες Σοφίες στην Τραπεζούντα, τη Νίκαια και την Αδριανούπολη. Γι αυτό και προχωρούμε σε δράσεις ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, όπως η πολύγλωσση έκδοση του τόμου για την Αγία Σοφία. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι μπορούμε να δρομολογήσουμε από κοινού δράσεις. 

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στη διατήρηση της χριστιανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή, όπου οι Χριστιανοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Πρόσφατα, μάλιστα, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος επισήμανε τον κίνδυνο από ακραία στοιχεία ζηλωτών Εβραίων που επιχειρούν να υφαρπάξουν ακίνητα των χριστιανών στην Παλαιά Πόλη. Και επ’ αυτού μπορούμε να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες. Όπως επίσης και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή που σήμαινε και το τέλος της χριστιανικής παρουσίας στη Μικρά Ασία με τη Γενοκτονία των χριστιανικών κοινοτήτων Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, να αναδείξουμε τις συνέπειες αυτού για τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία».

 

 

Στενότερη συνεργασία

Ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης και τα μέλη της αντιπροσωπείας συμφώνησαν ότι ΔΣΟ και ΠαΔΕΕ έχουν κοινούς στόχους και θα πρέπει συνεργαστούν στενά και να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες για την προώθησή τους.

Αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Αμερικανικό Ψήφισμα που καταδικάζει τις τουρκικές παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και στην πρόταση για υιοθέτηση από τα αμερικανικά πολιτειακά κοινοβούλια όπου εκλέγονται ομογενείς ψηφίσματος για τα 30 χρόνια Πατριαρχίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.  Βαρθολομαίου.

Επιπλέον, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη στήριξης πρωτοβουλιών όπως η ελληνομάθεια στα σχολεία της Δυτικής ‘Οχθης στη Μέση Ανατολή και στη συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού για την προώθηση  του θρησκευτικού τουρισμού

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συγκρότηση κοινής Επιτροπής Εργασίας  για το συντονισμό των κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων ΔΣΟ και ΠαΔΕΕ σε πνεύμα γόνιμης συνεργασίας και κοινής συμπόρευσης. 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρόσφερε στον γερουσιαστή Λου Ραπτάκη και τα μέλη της ΠαΔΕΕ τον τόμο για την Αγία Σοφία.

Εκ μέρους της ΔΣΟ, εκτός του Γενικού της Γραμματέα, κ. Χαρακόπουλου, συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Σταύρος Κελέτσης και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης

Από πλευράς της ΠαΔΕΕ, εκτός του προέδρου της, κ. Ραπτάκη, συμμετείχαν οι γερουσιαστές κ.κ. Στέφαν Πάππας του Wyoming και Τζέιμς Όρενσολ της Nevada και η κ. Μαρία Τζανάκης Κόλλετ της Pennsylvania, η βουλευτής της Σουηδίας κ. Βασιλική Τσουπλάκη, ο βουλευτής της Αλβανίας κ. Βαγγέλης Ντούλες και ο γερουσιαστής της Ιορδανίας κ. Αουντέχ Καουάς.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων