06/10/2022 06/10/2022 Άνω των 1.200 μελών και φίλων συμμετείχαν στην στις τριήμερες εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Σύναξη της Ενωμένης Ρωμηοσύνης, που διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, στους πρόποδες του Άθωνα. Φέτος όσοι μετείχαν βιώσανε μια ιδιαίτερη ευλογία με την υποδοχή στην Ιερισσό πιστού αντιγράφου της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας από την Ιερά...
06 Οκτωβρίου, 2022 - 13:21
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2022 - 13:24

Η 6η Πανελλήνια Σύναξη της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Ιερισσό

Διαδώστε:
Η 6η Πανελλήνια Σύναξη της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Ιερισσό

Άνω των 1.200 μελών και φίλων συμμετείχαν στην στις τριήμερες εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Σύναξη της Ενωμένης Ρωμηοσύνης, που διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, στους πρόποδες του Άθωνα.

Φέτος όσοι μετείχαν βιώσανε μια ιδιαίτερη ευλογία με την υποδοχή στην Ιερισσό πιστού αντιγράφου της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου έλαβαν χώρα ομιλίες πνευματικού περιεχομένου και πραγματοποιήθηκαν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με ακούσματα από όλες τις περιοχές της Ρωμηοσύνης.

Επιπλέον, οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να παραπλεύσουν του Αγίου Όρους και να προσκυνήσουν τίμια λείψανα εν πλω λαμβάνοντας μια γεύση από το Περιβόλι της Παναγίας.

Λίγα λόγια για την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας

Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας ήταν οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος με μεγάλη ευλάβεια την φύλαγε στο παρεκκλήσι του σπιτιού του. Ο Άγιος Ιωάννης κατά το 705-715 ήταν στενός σύμβουλος του Ουαλίδ, χαλίφη της Συρίας, για όλα τα θέματα που αφορούσαν τον Χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής.

Την εποχή εκείνη που αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης ήταν ο Λέων Γ’ ο Ίσαυρος, ξέσπασε η Εικονομαχία. Ο Άγιος Ιωάννης, θερμός υποστηρικτής των Αγίων εικόνων με τα συγγράμματα του κατατρόπωσε την αίρεση της εικονομαχίας. Τότε ο αυτοκράτορας, προκειμένου να απαλλαγεί από την παρουσία του Αγίου Ιωάννη, τον συκοφάντησε στον χαλίφη Ουαλίδ, κατηγορώντας τον ότι πρόκειται να του γράψει να καταλάβει κρυφά την Δαμασκό. Ο χαλίφης, διέταξε αμέσως να συλληφθεί ο Ιωάννης και να του κοπεί το δεξί χέρι μέσα στην πλατεία της Δαμασκού, όπως και έγινε.

Ο Άγιος έλαβε το κομμένο χέρι του και όλη την νύχτα ικέτευε γονατισμένος την Παναγία να τον θεραπεύσει ώστε να συνεχίσει τον σκληρό αγώνα υπέρ της Ορθοδοξίας. Τότε, κατάκοπος αποκοιμήθηκε και είδε σε όραμα την Παναγία μέσω της εικόνας να του λέει πως το χέρι του είναι θεραπευμένο.

Έπειτα από το θαύμα της Παναγίας, που θεράπευσε το χέρι του Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού, ο Άγιος αποφάσισε να γίνει μοναχός στην Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Παλαιστίνη, έχοντας πάντα μαζί του τη θαυματουργή εικόνα.

Το 1217 ο Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός, γιος του βασιλιά της Σερβίας Στέφανου Νεμάνια καθώς περνούσε από την Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου πήρε μαζί του την ιερή εικόνα και την μετέφερε στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, όπου και παρέμεινε η εικόνα έως το 1347. Τότε, ήρθε στο Άγιον Όρος ο Σέρβο Κράλης Δρούσαν , ο οποίο όταν αναχώρησε για την πατρίδα του πήρε μαζί του την εικόνα ως ευλογία. Η εικόνα τότε φιλοξενήθηκε με ευλάβεια στην Ιερά Μονή Στουντένιτσας της Σερβίας.

Ωστόσο, όταν στις αρχές του 15ου αιώνα οι Σέρβοι πληροφορήθηκαν πως κινδυνεύουν να υποδουλωθούν από τους Τούρκους, έσπευσαν να σώσουν την εικόνα. Πήραν λοιπόν την άγια εικόνα και την τοποθέτησαν στη ράχη ενός γαϊδουράκου και άφησαν το ζώο ελεύθερο να το οδηγήσει η Παναγία.

Πράγματι, με θαυμαστό τρόπο το ταπεινό αυτό ζώο αφού διέσχισε όλη την Σερβία, ήρθε στο Άγιον Όρος στην Μονή Χιλανδαρίου. Εκεί οι μοναχοί την υποδέχτηκαν με τιμές και λιτανείες. Σύμφωνα με την παράδοση, το ευλογημένο αυτό γαϊδουράκι μόλις τοποθετήθηκε η εικόνα στο Ιερό της Μονής, έπεσε νεκρό.

Μέχρι σήμερα, η αγία εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας θεωρείται ως η Ηγουμένη-Πολιούχος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και η Προστάτιδα του σερβικού λαού. Γιορτάζει στις 12/25 Ιουλίου κάθε χρόνο.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

Με πληροφορίες από monastery.gr, enromiosini

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων