12/05/2023 12/05/2023 Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση – Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί. Νωρίτερα, η Ελληνίδα Πρέσβυς είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Επιπροσθέτως,...
12 Μαΐου, 2023 - 13:52
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2023 - 14:32

Αλβανία: Παραμένει υπό κράτηση ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμμάρας, Φρέντης Μπελέρης

Διαδώστε:
Αλβανία: Παραμένει υπό κράτηση ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμμάρας, Φρέντης Μπελέρης

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση – Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα Πρέσβυς είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Επιπροσθέτως, η κ. Καμίτση ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου

“Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας”, αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δήλωσή του κατά την άφιξη στην Άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Στοκχόλμη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, και τον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών, Tobias Billström που ασκεί την Προεδρία.

Επικοινωνία Ν. Δένδια – Ε. Ράμα για τη σύλληψη Μπελέρη ― Παραμένει υπό κράτηση

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για τη σύλληψη στην Αλβανία τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ Διονύση Φρέντι Μπελέρη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε ενημερώσει για το ζήτημα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα η Πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, πραγματοποίησε διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Υπό κράτηση παραμένει ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, ο οποίος συνελήφθη τα μεσάνυχτα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

“Τους καλούμε να απελευθερωθεί ο Μπελέρης”

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες, που έσπευσε προς συμπαράσταση του κ.Μπελέρη στην Χειμάρρα, αναφέρει:

«Μετά από μία εβδομάδα παραληρήματος, καλλιέργειας μίσους, διάσπασης και λιντσαρίσματος από πλευράς του πρωθυπουργού Ράμα σε βάρος του υποψηφίου του συνασπισμού «Μαζί κερδίζουμε » κ. Μπελέρη στη Χειμάρρα, με εντολή και παραγγελία του πρωθυπουργού , αστυνομικές δυνάμεις απήγαγαν στο κέντρο της Χειμάρρας, σε μια απαίσια σκηνή για να τον μεταφέρουν στην αστυνομική διεύθυνση Αυλώνα, τον κ. Μπελέρη και το δικηγόρο του. Πρόκειται για μία ανεξήγητη για τα δημοκρατικά δεδομένα και άνευ προηγουμένου πράξη, είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται μόνο με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τους καλούμε να απελευθερωθεί ο Μπελέρης, να διασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία και η ψήφος, καλούμε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τους εκφοβισμούς σε βάρος των πολιτών και τις προσπάθειες αλλοίωσης της βούλησης του λαού. Προειδοποιήσαμε με την προχθεσινή μας ανακοίνωση και επιθυμούμε να καλέσουμε πάλι τα ΜΜΕ να δώσουν το παρών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία».

Διάβημα της Αθήνας στο ΥΠΕΞ της Αλβανίας

Με σφοδρότητα αντέδρασαν οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, για την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας, ενώ η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποίησε διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Πηγή: ertnews.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: 

ΥΠΕΞ: Διάβημα στις αλβανικές αρχές για τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων