26/06/2019 26/06/2019 Με τη σημερινή μεταβίβαση στη διάδοχό της των αξιωμάτων της στην δημαρχία και στο κόμμα, συντελείται η αποχώρηση από την πολιτική της ελληνικής καταγωγής κορυφαίας πολιτικού των Αυστριακών Πράσινων Μαρίας Βασιλάκου, η οποία διατελούσε από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της πόλης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, το πλέον...
26 Ιουνίου, 2019 - 22:45
Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2019 - 22:48

Αποχωρεί από την πολιτική, έπειτα από 25χρόνια, η ομογενής αντιδήμαρχος της Βιέννης

Διαδώστε:
Αποχωρεί από την πολιτική, έπειτα από 25χρόνια, η ομογενής αντιδήμαρχος της Βιέννης

Με τη σημερινή μεταβίβαση στη διάδοχό της των αξιωμάτων της στην δημαρχία και στο κόμμα, συντελείται η αποχώρηση από την πολιτική της ελληνικής καταγωγής κορυφαίας πολιτικού των Αυστριακών Πράσινων Μαρίας Βασιλάκου, η οποία διατελούσε από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της πόλης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, το πλέον υψηλό πολιτικό αξίωμα που έχει καταλάβει έως τώρα πολιτικός ελληνικής καταγωγής στην Αυστρία.

Η ίδια εμφανίζεται ευχαριστημένη με την εννιάχρονη θητεία της στο δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στην πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα, που και εφέτος κατέκτησε την πρώτη θέση, για δέκατη στη σειρά φορά, στον κατάλογο των 231 αξιολογούμενων μητροπόλεων του κόσμου.

“Μπόρεσα να διεκπεραιώσω όλα εκείνα με τα οποία καταπιάστηκα, γεγονός που μου αναγνωρίζουν φίλοι και εχθροί”, δηλώνει η ίδια, έχοντας ανακοινώσει ήδη πριν από πολλούς μήνες τη σημερινή αποχώρησή της, από την οποία ιδιαίτερα δύσκολο θα της φανεί “ο αποχωρισμός από ανθρώπους με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί”.

Ταυτόχρονα, η Μαρία Βασιλάκου, “η Μαίρη”, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, χαίρεται ιδιαίτερα για την νέα περίοδο της ζωής της, καθώς θεωρεί πως κάνει πολύ καλό “κάποιος στα πενήντα του, να ξαναρχίζει από την αρχή”, σχεδιάζοντας η ίδια, στη βάση της πολύχρονης πείρας της, να παραμείνει σε αυτό που αγαπά περισσότερο, στη “διαχείριση πόλεων” και να συμβάλει με συμβουλευτική ιδιότητα σε συγκεκριμένα εγχειρήματα σε πόλεις στην Αφρική και στην Ασία.

Σε σχέση με το τι παραμένει από την εννιάχρονη δράση της από το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στην αυστριακή πρωτεύουσα, η Μαρία Βασιλάκου τονίζει ότι “το σημαντικότερο είναι πραγματικά η συνολική εικόνα που εκπέμπει η Βιέννη, ως σφύζουσα, ανοικτή πόλη, η οποία επωφελήθηκε μέσα στα προηγούμενα χρόνια από εκατοντάδες προγράμματα και στην οποία στρέφει τα βλέμματά του ο κόσμος”.

Για την ίδια, “η Βιέννη έχει καταλάβει διεθνώς ένα ρόλο πρότυπου, όταν πρόκειται για την κατεύθυνση στην οποία εξελίσσονται οι πόλεις, στη Βιέννη είναι δυνατή και προσιτή η καλή ζωή για όλους”.

Η προαναγγελία τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Μαρία Βσιλάκου της μελλοντικής αποχώρησής της από την πολιτική, είχε γίνει ακριβώς 30 χρόνια από την άφιξή της από την Αθήνα για σπουδές στην αυστριακή πρωτεύουσα στις 4 Σεπτεμβρίου 1988.

Αναφέροντας ως λόγο την ανάγκη ανανέωσης στην πολιτική, ανανέωση που, όπως έλεγε, πάντα υποστήριζε και που τώρα θέλει να ξεκινήσει από την ίδια, η Μαρία Βασιλάκου είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της σε μία έντονα φορτισμένη συναισθηματικά συνέντευξη Τύπου.

Η αποχώρηση της Μαρίας Βασιλάκου από την πρώτη γραμμή, έπειτα από 25 χρόνια παραμονής σε κορυφαίες θέσεις της πολιτικής, ακολουθεί σχεδόν έναν χρόνο μετά την αποχώρηση στις 24 Μαίου 2018 του Σοσιαλδημοκράτη Μίχαελ Χόιπλ από τα αξιώματα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη, που ο ίδιος διατηρούσε ανελλιπώς επί 24 χρόνια, από το 1994.

Ο Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της θητείας του θεωρούνταν ο ισχυρότερος πολιτικός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, είχε προχωρήσει, μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010 – όπως και έπειτα από εκείνες του Οκτωβρίου 2015 — σε συνασπισμό με τους Πράσινους της Μαρίας Βασιλάκου, τον οποίο συνέχισε έως σήμερα μαζί της, ο διάδοχός του, ο Μίχαελ Λούντβιγκ.

Η απόφαση του Σοσιαλδημοκράτη Μίχαελ Χόιπλ για συνασπισμό το 2010 με το κόμμα της Μαρίας Βασιλάκου είχε αποτελέσει καινοτομία σε παναυστριακό επίπεδο, καθώς, τόσο σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο και σε τοπικό επίπεδο ομόσπονδης κυβέρνησης στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν παρόμοια συνεργασία.

Η γεννημένη στην Αθήνα Μαρία Βασιλάκου, η οποία σπούδασε ψυχολογία και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, είχε εκλεγεί τον Ιούνιο του 2004 νέα αρχηγός των Πρασίνων της Βιέννης και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας τους στην τοπική Βουλή.

Από το 2008 ήταν και αντιπρόεδρος των Πρασίνων της Αυστρίας, με τους οποίους εκλεγόταν στην τοπική Βουλή της Βιέννης από το 1996, ενώ από τον Νοέμβριο του 2010 έως σήμερα διατελούσε αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης στη Βιέννη.

“Η Βιέννη είναι η πιο καταπληκτική πόλη στον κόσμο. Ευχαριστώ για τα εννέα χρόνια στην κορυφή της”, είχε τονίσει ανακοινώνοντας τον περασμένο Σεπτέμβριο την αποχώρησή της ιδιαίτερα συγκινημένη η Μαρία Βασιλάκου, η οποία, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αναμφισβήτητα θα αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην πολιτική των τελευταίων χρόνων στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων