03/04/2023 03/04/2023 Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας ο Ελληνισμός στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής τίμησε την 202η Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Η πόλη ντύθηκε στα Γαλανόλευκα και οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς έδωσαν τον εθνικό παλμό στους ομογενείς μας οι οποίοι τους χειροκρότησαν κατά το πέρασμά τους από το σημείο που έλαβε χώρα η παρέλαση...
03 Απριλίου, 2023 - 8:31
Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2023 - 13:19

Η ομογένεια κρατά ζωντανή την “ψυχή της Ελλάδας” στις ΗΠΑ – Σκόρπισαν υπερηφάνεια οι Εύζωνες

Διαδώστε:
Η ομογένεια κρατά ζωντανή την “ψυχή της Ελλάδας” στις ΗΠΑ – Σκόρπισαν υπερηφάνεια οι Εύζωνες

Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας ο Ελληνισμός στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής τίμησε την 202η Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Η πόλη ντύθηκε στα Γαλανόλευκα και οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς έδωσαν τον εθνικό παλμό στους ομογενείς μας οι οποίοι τους χειροκρότησαν κατά το πέρασμά τους από το σημείο που έλαβε χώρα η παρέλαση με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις.

Φωτογραφία: Brittainy Newman

Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, 2 Απριλίου 2023, με την τέλεση Δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Φιλαδέλφειας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, συλλειτουργούντος του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου. 

Στη συνέχεια τελέστηκε Δοξολογία παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που βρέθηκαν στη Φιλαδέλφεια για την παρέλαση.

Φωτογραφία: Brittainy Newman

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: “Οι Ήρωες αγωνίζονταν για την ψυχή της Ελλάδας”

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος στην σημασία τόσο της ημέρας της 25ης Μαρτίου όσο και της χθεσινής η οποία ήταν η τελευταία Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής με την Εκκλησία να τιμά την Οσία Μαρία την Αιγυπτία.

“Είναι η τελευταία Κυριακή της Αγίας Σαρακοστής, κατά την οποία εορτάζουμε την λύτρωση της σάρκας από το πνεύμα, στο πρόσωπο της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Η σύμπτωση των εορτών μας της 25ης Μαρτίου με τη συγκεκριμένη Κυριακή καταδεικνύει ότι για εμάς, τον Ελληνορθόδοξο Λαό, δεν χωρίζουμε τις πνευματικές μας αρχές από την καθημερινότητά μας. Ζούμε σε αυτόν τον κόσμο, και ταυτόχρονα, δεν είμαστε από αυτόν τον κόσμο. Αντίθετα, επιδιώκουμε να μεταμορφώσουμε τον κόσμο για να τον φέρνουμε λίγο πιο κοντά κάθε μέρα στη Βασιλεία των Ουρανών”.

Φωτογραφία: Brittainy Newman

Στον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επεσήμανε ότι οι Ήρωες του 1821 αγωνίζονταν για περισσότερα πράγματα από την πολιτική ελευθερία. “Αγωνίζονταν για την ψυχή της Ελλάδας, την κληρονομιά της Ελλάδας, και μάλιστα για την ελληνορθόδοξη ταυτότητά τους”, τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτές τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας θα παρελάσουν οι Εύζωνες και οι ομογένεια στους δρόμους της πόλης που είναι ταυτισμένη με τον αγών για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Φωτογραφία: Brittainy Newman

Η παρέλαση

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρέλαση στο κέντρο της πόλης όπως κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα με τους επισήμους παρέλασε ως Μέγας Τελετάρχης ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Λυσιώτης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος, Δημήτριος Παπαγεωργίου, η Βουλευτής της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο Βουλευτής του Μέριλαντ, Τζον Σαρμπανης, ο Βουλευτής της Νέας Ιερσέης, Ντόναλντ Νόρκρος (Donald Norcross) και η Πρέσβης των ΗΠΑ στον Παναμά, Γεωργία Αθανασοπούλου, ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Κόκοτας και τα στελέχη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδελφειας και Μείζονος Ντελαγουερ.

Η παρέλαση συνεχίστηκε με μαζική συμμετοχή των κοινοτήτων, των σχολείων αλλά και των συλλόγων της περιοχής.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το πέρασμα του αγήματος των Ευζώνων που παρέλασαν, με το χτύπημα του τσαρουχιού να θυμίζει στους ομογενείς που επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα στιγμές από τις παρελάσεις στην πατρίδα αλλά και στιγμές από το Σύνταγμα εκεί όπου οι Εύζωνες, ακοίμητη φρουροί, φυλάσσουν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Χ. Αθανασάτος 

Το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας

Το βράδυ του Σαββάτου, 1 Απριλίου 2023 στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων «Adelphia» στο Deptford της Νέας Ιερσέης παρετέθη το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας στο πλαίσιο του οποίου απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Ελευθερίας στην πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Στο δείπνο παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ως Επίτιμος Προσκεκλημένος (Honorary Guest) και ο τελετάρχης της παρελάσεως πρέσβης Γιώργος Τσούνης.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/ Σ. Λάμπρου 

Στον χαιρετισμό του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, χρησιμοποίησε επανειλημμένως και με θέρμη την ελληνική γλώσσα, καλώντας, αρχικά, άπαντες, να μην ξεχάσουν ποτέ τις ελληνικές ρίζες τους.

Ο Διοικητής του Λόχου Διοικήσεως της Προεδρικής Φρουράς, Λοχαγός Αθανάσιος Ασημίνας, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Ιστορίας του Σώματος, ενώ ο Ταγματάρχης Βασίλειος Σακελλαρόπουλος, επικεφαλής της αποστολής, ευχαρίστησε άπαντες για την υποδοχή που επεφύλαξαν στο Άγημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στάθηκε στο διπλό νόημα της επετείου της 25ης Μαρτίου, υπενθυμίζοντας και το γεγονός πως, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε την ελληνοαμερικανική κοινότητα για την καθιερωμένη γιορτή της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο.

Δείτε αναλυτικά: Αμερικής Ελπιδοφόρος σε Τζο Μπάιντεν: Ευχαριστούμε για τη στήριξή σας προς τον Ελληνισμό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στις 30 Απριλίου η παρέλαση στη Νέα Υόρκη

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής επιβεβαίωσε πριν λίγες ημέρες μέσω ανακοίνωσης την συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στην φετινή παρέλαση για την 202η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου 2023 στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε αναλυτικά: Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής επιβεβαιώνει την παρέλαση Ευζώνων στη Νέα Υόρκη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων