13/09/2023 13/09/2023 Το πρωί της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου 2023 , χτύπησε το «πρώτο κουδούνι» και έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός ενόψει της νέας χρονιάς για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Αχιλοπουλείου και της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, σηματοδοτώντας με αυτή την γλυκόπικρη έκφραση την επιστροφή των μαθητών στα...
13 Σεπτεμβρίου, 2023 - 19:30
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2023 - 19:32

Ο Αγιασμός στα Ελληνικά σχολεία του Καΐρου

Διαδώστε:
Ο Αγιασμός στα Ελληνικά σχολεία του Καΐρου

Το πρωί της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου 2023 , χτύπησε το «πρώτο κουδούνι» και έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός ενόψει της νέας χρονιάς για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Αχιλοπουλείου και της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, σηματοδοτώντας με αυτή την γλυκόπικρη έκφραση την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, και την έναρξη μιας ακόμα σχολικής χρονιάς.

Από νωρίς το πρωί οι μαθητές ήταν συγκεντρωμένοι με τους γονείς τους στον προαύλιο χώρο των Ελληνικών σχολείων, ζωντανεύοντας με τα τρεχαλητά και τα χαμόγελά τους, τους διαδρόμους, τις τάξεις,  τις σκάλες, αλλά και όλους τους άδειους χώρους του ιστορικού σχολικού κτηρίου της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος  τέλεσε τον Αγιασμό, με την αρωγή του ιεροψάλτη κ. Αλέξανδρου Μπάση.

Ο π. Στέφανος μετέφερε τις ευχές και την αγάπη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  Θεόδωρου Β’ καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου. Ο ίδιος ευχήθηκε από καρδιάς στα παιδιά να έχουν μια καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά και το Άγιο Πνεύμα να τους φωτίσει και να ενδυναμώνει το δύσκολο έργο τους. «Ξέρω ότι έχετε πολύ μεγάλη όρεξη για μάθηση, για να διδαχθείτε την Ελληνική παιδεία, αλλά ταυτόχρονα και για να αποκτήσετε καλό ήθος, έτσι ώστε να καταστείτε  ολοκληρωμένες προσωπικότητες» τόνισε ο π. Στέφανος απευθυνόμενος προς τους μαθητές, ενώ τέλος ευχαρίστησε εκ μέρος της Εκκλησίας όλους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όπως ανέφερε θα δώσουν και φέτος τον καλύτερο εαυτό του για να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε όλους τους μαθητές.

Ο π. Ακάκιος στην συνέχεια μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς Δαμιανού για μια ευλογημένη νέα σχολική χρονιά.

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η κα Πόλλυ Ιωάννου Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, η νηπιαγωγός κα Ελένη Ταμπάκη και οι διευθυντές των Ελληνικών σχολείων κ.κ Βασίλειος Λάγιος και Γιώργος Κοκορέλης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής στον δικό του χαιρετισμό παρομοίασε τους μαθητές των Ελληνικών σχολείων με την καρδιά κάθε ζωντανού οργανισμού που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελληνική παροικία «Ο δικός μας ρόλος είναι να σας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Να στηρίζουμε αυτήν την μικρή Ελλάδα την οποία διάλεξαν οι γονείς σας, αλλά και όλοι εμείς» Απευθυνόμενος τέλος προς τους εκπαιδευτικούς ο κ. Καβαλής τόνισε ότι το λειτούργημα που θα επιτελέσουν δεν περιορίζεται μόνο στην μεταφορά γνώσης αλλά διευρύνεται στην διατήρηση και στην ενδυνάμωση μιας ιστορικής παροικίας.

Στην γιορτινή ημέρα  παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων η κα Ελένη Μαγγανά Γενική Γραμματέας  του Ιδρύματος Αμπέτ, ο Κοινοτικός Επίτροπός και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Λεωνίδας Φοντριέ, ο Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος , Στέλιος Χαλκιάς, η κα. Κωνσταντίνα Γεδεών Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.

Πηγή: ekkairo.org

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων