04/09/2019 04/09/2019 Από την ερχόμενη Κυριακή, όσοι διασχίζουν την ιστορική πόλη του Μπάλαρα, στη Βικτώρια, θα αντικρίζουν τον επιβλητικό ανδριάντα του Τζόρζ Τρελόαρ. Ο Τζορτζ Τρελόαρ είναι ένας κορυφαίος Αυστραλός που το 1922 έσωσε δεκάδες χιλιάδες Πόντιους, θύματα του διωγμού από τις πατρογονικές τους εστίες. Σε μια προσπάθεια του να τον τιμήσει, ο Ελληνισμός της Αυστραλίας θα...
04 Σεπτεμβρίου, 2019 - 17:23
Τελευταία ενημέρωση: 04/09/2019 - 17:30

O Φιλέλληνας Αυστραλός που έσωσε δεκάδες χιλιάδες Πόντιους

Διαδώστε:
O Φιλέλληνας Αυστραλός που έσωσε δεκάδες χιλιάδες Πόντιους

Από την ερχόμενη Κυριακή, όσοι διασχίζουν την ιστορική πόλη του Μπάλαρα, στη Βικτώρια, θα αντικρίζουν τον επιβλητικό ανδριάντα του Τζόρζ Τρελόαρ.
Ο Τζορτζ Τρελόαρ είναι ένας κορυφαίος Αυστραλός που το 1922 έσωσε δεκάδες χιλιάδες Πόντιους, θύματα του διωγμού από τις πατρογονικές τους εστίες.

Σε μια προσπάθεια του να τον τιμήσει, ο Ελληνισμός της Αυστραλίας θα στήσει για αυτόν έναν ανδριάντα στην ιστορική πόλη του Μπάλαρα, στη Βικτώρια.

Ο ανδριάντας αυτός, τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν την Κυριακή, είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας Ελλήνων της Αυστραλίας, για να αναγνωρίσουν το έργο του φιλέλληνα Αυστραλού, να του πούν ένα «ευχαριστώ» και κυρίως, να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη των έργων του.

Για την πρωτοβουλία αυτή αλλά και την προσφορά του Τρελόαρ, η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής που δημιουργήθηκε πριν τέσσερα χρόνια, Λίτσα Αθανασιάδη, μίλησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας SBS.

Η κα Αθανασιάδη, υπογράμμισε πως είναι καθήκον της ομογένειας να τιμήσει τον σπουδαίο Αυστραλό ταγματάρχη.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια ανακαλύψαμε αυτή την ιστορία από την Ποντιακή Εστία και τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών και αρχίσαμε μια προσπάθεια να αναγνωρίσουμε τη φιλανθρωπική δουλειά που έχει κάνει ο ταγματάρχης Τρελόαρ. Πάνω από 108.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία εγκαταστάθηκαν στην Κομοτηνή και στη δυτική Θράκη, εκεί τους είχε βοηθήσει αυτός και άτομα από την πολιτεία του Μπάλαρα που έστελναν τρόφιμα και ρούχα», ανέφερε η κα Αθανασιάδη.

Η κα Αθανασιάδη σημείωσε ακόμη τους σκοπούς αυτής της επιτροπή: «Δημιουργήσαμε μία επιτροπή για να ευχαριστήσουμε με αυτό τον τρόπο, αυτή την πόλη που μας αγκάλιασε και σήμερα αποτελεί το σπίτι μας».

Πηγή: www.sbs.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων