28/09/2020 28/09/2020 Πριν από λίγες ημέρες συστάθηκε από τους Έλληνες της Λωζάννης ένας νέος σύλλογος με την ονομασία «Επιτροπή της Λωζάννης 1821 – 2021«, του οποίου στόχος είναι ο εορτασμός, σε συνεργασία με τον Δήμο της Λωζάννης, των 200 ετών από την εξέγερση του ελληνικού λαού, δίνοντας έμφαση στον ελβετικό φιλελληνισμό και στη συμβολή του στη δημιουργία...
28 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:04
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2020 - 17:34

Οι Έλληνες της Λωζάννης τιμούν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21′

Διαδώστε:
Οι Έλληνες της Λωζάννης τιμούν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21′

Πριν από λίγες ημέρες συστάθηκε από τους Έλληνες της Λωζάννης ένας νέος σύλλογος με την ονομασία «Επιτροπή της Λωζάννης 1821 – 2021«, του οποίου στόχος είναι ο εορτασμός, σε συνεργασία με τον Δήμο της Λωζάννης, των 200 ετών από την εξέγερση του ελληνικού λαού, δίνοντας έμφαση στον ελβετικό φιλελληνισμό και στη συμβολή του στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δήμος της Λωζάννης προτίθεται να τιμήσει τον Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, και να κάνει γνωστή την ιστορία του καθώς και τον καθοριστικό του ρόλο στην ιστορία της Ελβετίας στους κατοίκους του κανονιού του Vaud καθώς και του καντονιού της Γενεύης.

Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος της Λωζάννης και οι ελληνικοί / φιλελληνικοί σύλλογοι της Λωζάννης ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διοργάνωση διαφόρων δημόσιων εκδηλώσεων. Οι σύλλογοι θα αναλάβουν τη διοργάνωση μιας δημόσιας έκθεσης, τον Ιούνιο του 2021, στο Δημαρχείο. Πρόκειται για μια έκθεση που επικεντρώνεται σε αυτές τις εκδηλώσεις αλλά και στη συμβολή του ελβετικού φιλελληνισμού, και ιδίως του καντονιού του Vaud, στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Από την πλευρά του, ο Δήμος της Λωζάννης θα ορίσει ένα μέρος με το όνομα Ιωάννης Καποδίστριας, θα οργανώσει ένα ή περισσότερα συνέδρια και θα προσεγγίσει πολιτιστικούς κύκλους, σε συνεργασία με την «Επιτροπή της Λωζάννης 1821-2021», για να προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα για τον εορτασμό των 200 ετών.

Έτσι οι σύλλογοι: «Ελληνο-Ελβετική Ένωση Φιλίας», «Σύλλογος Ελλήνων της Λωζάννης ESTIA», «Μέλισσα του Ελληνισμού», «Ελληνική Ένωση: Σχολείο για όλους» καθώς και το «Ίδρυμα Ελληνική Αλληλεγγύη Λωζάννης» σχηματίζουν τον Σύλλογο (περιορισμένης διάρκειας) «Επιτροπή της Λωζάννης 1821 – 2021» , με στόχο τη διοργάνωση της έκθεσης στο Δημαρχείο, καθώς και άλλες επετειακές εκδηλώσεις που θα συμβάλουν στην προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας και της ειδικής σχέσης της με το καντόνι του Vaud. Τα μέλη της επιτροπής θα εργαστούν εθελοντικά ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων θα διατεθεί δωρεάν από μουσεία ή ιδιωτικούς συλλέκτες. Αναπόφευκτα όμως, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα χρειαστεί να καλυφθούν και κάποια έξοδα.

Πηγή: ert.gr/ Νατάσα Βησσαρίωνος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων