10/02/2020 10/02/2020 Για τρίτη συνεχή χρονιά, τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν δράσεις από όλες τις βαθμίδες των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο ). Οι μαθητές, με την καθοδήγηση και το μεράκι των εκπαιδευτικών...
10 Φεβρουαρίου, 2020 - 16:15

Πάνω από 50 χρόνια η παρουσία Ελληνικών Σχολείων στο Κονγκό

Διαδώστε:
Πάνω από 50 χρόνια η παρουσία Ελληνικών Σχολείων στο Κονγκό

Για τρίτη συνεχή χρονιά, τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν δράσεις από όλες τις βαθμίδες των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο ).

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση και το μεράκι των εκπαιδευτικών που υπηρετούν αποσπασμένοι από την Ελλάδα, οργάνωσαν αφιέρωμα στην Ελληνική Γλώσσα, δίνοντας την αξία της μέσα από κείμενα λογοτεχνικά, φιλοσοφικά και ιστορικά. Απέδειξαν τη συνέχεια της Ελληνικής Γλώσσας και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Μίλησαν για την αδιάσπαστη ενότητά της, τον λεξιλογικό και εννοιολογικό της πλούτο που καταδεικνύει την ομορφιά και την αυθεντικότητά της.

Μέσα στους χώρους του σχολείου, σε δράση με θέμα: «Η Ελληνική γλώσσα μια παρακαταθήκη…..» όλοι οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι, κατέγραψαν με καταιγισμό ιδεών τι σημαίνει και τι συμβολίζει γι’ αυτούς η Ελληνική Γλώσσα.

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με παιχνίδια λέξεων, με δημιουργικό παιχνίδι και κυνήγι του «γλωσσικού θησαυρού», ανακαλύπτοντας ακόμη μια φορά μέσω αυτών, οι μαθητές, τον πλούτο και την ωραιότητα της μητρικής τους γλώσσας.

Τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι ιδρύθηκαν και λειτουργούν από το 1968. Το 1981, με υπουργική απόφαση, αναγνωρίστηκαν ως ισότιμα των Δημοσίων Σχολείων της ημεδαπής και ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα που ισχύει στην Ελλάδα, όπως αυτό ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Τα αμιγώς Ελληνικά σχολεία (Νηπιαγωγείο –Δημοτικό –Γυμνάσιο –Λύκειο), στεγάζονται και ανήκουν στην Ελληνική Κοινότητα Λουμπουμπάσι και κτίστηκαν από την ίδια την Κοινότητα με δωρεές και χορηγίες των ομογενών. Διαθέτουν, μεταξύ άλλων, εργαστήριο φυσικής-χημείας, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα εικαστικών, γυμναστήριο και πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη. Τα σχολεία παρέχουν στους μαθητές ελληνική μόρφωση και παιδεία και αποτελούν γέφυρα επαφής και γνωριμίας με την πατρίδα ,πηγή εκμάθησης και διατήρησης της ελληνικής γλώσσας, των ελληνικών ηθών και εθίμων. Η εύρυθμη λειτουργία τους και το υψηλό επίπεδο σπουδών σε όλες τις βαθμίδες συνδέονται με την παραμονή των ελληνικών οικογενειών στο Λουμπουμπάσι. Το Διοικητικό Συμβούλιο, ο αιρετός Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ψαρομμάτης και όλοι οι Έλληνες πάροικοι προσφέρουν τα μέγιστα για τη συντήρηση και την ύπαρξη των Ελληνικών Σχολείων.

Πηγή: ert.gr – Κατερίνα Χούμπα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων