21/11/2022 21/11/2022 Ο Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου χαιρέτισε τους Κύπριους ομογενείς στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Holy Trinity and St Luke του Μπέρμιγχαμ. Ο κ. Φωτίου μίλησε για το Κυπριακό για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο. Συνεχάρη δε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυπριακής Εστίας κ. Ηλία Κουμή για τα «όσα σημαντικά πετύχατε εδώ στο...
21 Νοεμβρίου, 2022 - 19:31
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2022 - 19:00

Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας του Μπέρμιγχαμ ο Φώτης Φωτίου

Διαδώστε:
Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας του Μπέρμιγχαμ ο Φώτης Φωτίου

Ο Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου χαιρέτισε τους Κύπριους ομογενείς στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Holy Trinity and St Luke του Μπέρμιγχαμ. Ο κ. Φωτίου μίλησε για το Κυπριακό για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Συνεχάρη δε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυπριακής Εστίας κ. Ηλία Κουμή για τα «όσα σημαντικά πετύχατε εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε χαρακτηριστικά.

Αποσπάσματα από την  ομιλία του κ. Φωτίου

«Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας στο σημερινό εκκλησιασμό, σε ένα ιερό ναό όπου συγκεντρώνονται και συλλειτουργούνται άνθρωποι με βαθιά ελληνορθόδοξη πίστη, άνθρωποι πιστοί, ακόμη, στην ιστορία, τις παραδόσεις, τις αξίες, τις ρίζες μας… Η Κυπριακή κοινότητα στο Μπέρμιγχαμ είναι μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά κοινότητες της ομογένειας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σχολεία και ελληνορθόδοξες εκκλησίες. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε εκείνους ειδικά τους συμπατριώτες μας που από αρκετά χρόνια τώρα ανέλαβαν πρωτοβουλίες, εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την ενότητα και στήριξη της κυπριακής παροικίας παντού σε αυτή τη χώρα, διατηρώντας παράλληλα τα ήθη και τα έθιμά μας.

Συνολικά εκτός Κύπρου διαβιούν γύρω στις 800 χιλιάδες συμπατριώτες μας, δηλαδή μια ακόμη Κύπρος με συμπατριώτες μας που μετανάστευσαν σε καιρούς πολύ δύσκολους για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τους ιδίους και τις οικογένειες τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς επέλεξαν το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πέτυχαν ένα τεράστιο άθλο. Ξεκινώντας από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, κατόρθωσαν σε διάστημα μόλις τριών γενεών να ανέλθουν στα ανώτερα. Εργάστηκαν σκληρά, μόρφωσαν τα παιδιά τους, έγιναν ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, ακόμη και εταιρειών κολοσσών στον τομέα τους. Σήμερα, ένα πλήθος μεταναστών ανήκει στο επιστημονικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, καθηγητές πανεπιστημίων, δικηγόροι και άλλοι σε ζηλευτές θέσεις στον επαγγελματικό χώρο, καθώς ακόμη και σε θέσεις εκλέξιμες, όπως στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα δημαρχεία και αλλού.

Πέραν της επιβίωσης πολλών κυπριακών ηθών και εθίμων στην εδώ ομογένειά μας, έγινε επίσης κατορθωτό να αναπτυχθεί και αξιόλογη πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα από ιστορικούς, λογοτέχνες, ερευνητές και άλλους. Μέσω των πολλών παροικιακών οργανώσεων ιδρύθηκαν σχολεία και εκκλησίες, συστήθηκαν σωματεία και σύνδεσμοι με πλούσια φιλανθρωπική και άλλη δράση.

Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τους αποδήμους μας, καθώς με την πρόοδο και τη δημιουργική τους συμβολή στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, προβάλλουν ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, συγκροτώντας έτσι τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του Κυπριακού Ελληνισμού στο εξωτερικό.

Διατηρούν με την Κύπρο μας άρρηκτους δεσμούς και σε όποια χώρα και αν ευρίσκονται, οι σκέψεις, οι ψυχές και οι καρδιές τους είναι στραμμένες σε αυτήν. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στις χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί, και ένα πολύτιμο στήριγμα στον αγώνα επιβίωσης που διεξάγουμε, αντιμέτωποι με την επεκτατική πολιτική και τις αδιάλλακτες και παράνομες βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή μας.

Στενοί και άρρηκτοι είναι και οι δικοί μας δεσμοί με την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και βαθιά η εκτίμηση μας προς τον Προκαθήμενά της κ. Νικήτα. Η πρόσφατη εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου μας προκάλεσε έντονα αισθήματα λύπης, αλλά δεδομένη και ισχυρή είναι πάντα η σχέση μας με την Εκκλησία και την ελληνορθόδοξη πίστη μας. Κοινοί οι αγώνες, κοινοί οι στόχοι, κοινές οι επιδιώξεις για το σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού, η διασφάλιση της επιβίωσης του οποίου, στην εσχατιά της Ανατολικής Μεσογείου όπου είμαστε ταγμένοι, συνιστά την πρώτη και μεγαλύτερη μας πρόκληση.

Δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι με τον αναθεωρητισμό και τις ακρότητες της τουρκικής ηγεσίας, η οποία, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αμφισβητεί τώρα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με τις βλέψεις και τις απειλές της στο Αιγαίο. Ενεργεί, επίσης, εις βάρος άλλων κρατών της ευρύτερης περιοχής, όπως της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και της Αρμενίας, ενώ σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό προβάλλει και υποστηρίζει θέσεις που αντιτίθενται ξεκάθαρα στο περιεχόμενο των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και αποκαλύπτουν σε όλους ότι ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και ο έλεγχός της σε ολόκληρο το νησί. Γι’ αυτό και θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αν βέβαια αυτό είναι δυνατόν.

Σε ό,τι αφορά τη δική μας πλευρά, και όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να παρακαθήσουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων στοχεύοντας σε μια λύση σύμφωνη με τις ετυμηγορίες των Ηνωμένων Εθνών και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, μια λύση που να επανενώνει τη χώρα μας και να θέτει τέρμα στην τουρκική κατοχή, μια λύση η οποία να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων και να αποκλείει τις όποιες ξένες εξαρτήσεις και εγγυήσεις.

Αναμένουμε από την Τουρκία να ανταποκριθεί με την ίδια καλή θέληση και βούληση στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, αλλά αναμένουμε και από τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της Τουρκίας προβάλλοντας τις ίδιες θέσεις όπως και στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την άμεση δηλαδή αποχώρηση των στρατευμάτων της από τα εδάφη που κατέχει. Όπως η Ρωσία, έτσι και η Τουρκία εισέβαλε στα εδάφη άλλου κράτους παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων