04/03/2021 04/03/2021 Μεσημεριάτικες βόλτες στην γειτονιά των Ελλήνων στη Βενετία και στα περίχωρα. Η συνοικία του Castello έχει να αναδείξει σπουδαία ιστορία και τα τοπωνύμια το μαρτυρούν με κάθε ευκαιρία. Είναι μια περιοχή όπου οι ξένες κοινότητες ευδοκιμούσαν και πολύ κοντινή στο πολιτικό κέντρο της πόλης, την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου...
04 Μαρτίου, 2021 - 12:14
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2021 - 11:18

Στις γειτονιές των Ελλήνων της Βενετίας

Διαδώστε:
Στις γειτονιές των Ελλήνων της Βενετίας

Μεσημεριάτικες βόλτες στην γειτονιά των Ελλήνων στη Βενετία και στα περίχωρα.

Η συνοικία του Castello έχει να αναδείξει σπουδαία ιστορία και τα τοπωνύμια το μαρτυρούν με κάθε ευκαιρία. Είναι μια περιοχή όπου οι ξένες κοινότητες ευδοκιμούσαν και πολύ κοντινή στο πολιτικό κέντρο της πόλης, την πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων και την Έδρα της Ελληνικής Κοινότητας, ξεκινάμε την περιήγησή μας διανύοντας την Callesela Maruzzi, δηλαδή την μικρή Calle (ρούγα) της οικογένειας Μαρούτση.

Ο Λάμπρος Μαρούτσης και η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν στην Βενετία εκ Παραμυθίας Ηπείρου ορμώμενοι, στο τέλος του 17ου αιώνα.

Κατά τον 17ο αιώνα απέκτησαν περιουσία, ασχολούμενοι με την εμπορία υφασμάτων και κτίζοντας εκ νέου μια έπαυλη στην Βενετική επαρχία, τη βίλα Maruzzi-Marcello στο χωριό Levada di Piombino Dese.

Ύστερα, πάμε στην γειτονική Calle Lion με τα όμορφα κτίριά της, που καταλήγει στην Fondamenta S. Giorgio degli Schiavoni, στην προκυμαία του Αγίου Γεωργίου των Σκλαβηνών (Δαλματών) δηλαδή.

Εκεί βρίσκεται η γειτονική σε εμάς Αδελφότητα των Σκλαβηνών (Scuola di San Giorgio degli Schiavoni), η οποία έχει προστάτη των Άγιο Γεώργιο.

 

Εντύπωση κλέβει όμως και το καμπαναριό του Sant’Antonin, πάλαι ποτέ έδρα της Ουνιτικής ελληνο-καθολικής Αδελφότητας του Αγίου Σπυρίδωνος.

Πάντα στην ίδια περιοχή διέμεναν και οι Φουρλάνοι, όπως μαρτυρεί το τοπωνύμιο Calle dei Furlani (κάτοικοι της ιταλικής γειτονικής επαρχίας του Friuli). Πάντα σε μικρή απόσταση υπάρχει η βενετική έδρα των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ρόδου και Μάλτας, και η οικία των ελληνο-βενετσιάνων Ούγκο Φώσκολο και Ισαβέλλας Θεοτόκη (και οι δύο Επτανήσιοι).

Ένας μικρόκοσμος, τόσες ιστορίες σε μόλις λίγα τετραγωνικά μέτρα!

Πηγή: Comunita dei Greci Ortodossi in Venezia

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων