10/02/2021 11/02/2021 Για τρίτη συνεχή χρονιά η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Στην ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου την παραμονή της Ημέρας, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, και διήρκεσε πάνω από 5 ώρες, συμμετείχαν και απέτισαν φόρο τιμής...
10 Φεβρουαρίου, 2021 - 20:51
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2021 - 1:29

Η ελληνική γλώσσα έλαμψε στην Ρουμανία

Διαδώστε:
Η ελληνική γλώσσα έλαμψε στην Ρουμανία

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Στην ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου την παραμονή της Ημέρας, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, και διήρκεσε πάνω από 5 ώρες, συμμετείχαν και απέτισαν φόρο τιμής στον ανεκτίμητο πολιτιστικό πλούτο που φέρει η ελληνική γλώσσα, προσωπικότητες από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας, της Ρουμανίας και άλλων χωρών.

Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, κα Σοφία Γραμματά, ο Προεδρικός Σύμβουλος της χώρας σε θέματα Πολιτισμού και Εθνικών Μειονοτήτων, Καθ. Sergiu Nistor, η Υφυπουργός για τις Διεθνοτικές Σχέσεις της Ρουμανίας, κα Katalin Lacziko Eniko, ο Πρέσβης της Κύπρου, κ. Πέτρος Κέστορας, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, Πρόεδροι ελληνικών Κοινοτήτων και Συλλόγων της Σερβίας, της Ουκρανίας, της Ουγγαρίας, όλοι οι Πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων Ρουμανίας, Έλληνες και Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, σημαντικοί άνθρωποι της ρουμανικής διανόησης και εκπρόσωποι της Ρουμανικής Πολιτείας.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και Βουλευτής, Δρ Ντράγκος Ζησόπουλος.

 

 

Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021, ευλογήθηκε η πατροπαράδοτη αγιοβασιλόπιτα για το νέο έτος εντός του ελληνορθοδόξου Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Βουκουρέστι.

 

 

 

Η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας (ΕΕΡ, ρουμανικά: Uniunea Elena din Romania‎, UER) είναι μειονοτικό πολιτικό κόμμα στη Ρουμανία, το οποίο εκπροσωπεί την ελληνική κοινότητα. H Ρουμανία και η Ελλάδα, με τη στήριξη όλων των Ελλήνων και Φιλελλήνων της Ρουμανίας, οικοδομούν -καθημερινά- νέες γέφυρες φιλίας και συνεργασίας.

Η Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στη Ρουμανία θεσμοθετήθηκε με τον Νόμο αρ. 204/2018 με στόχο τη διατήρηση των παραδόσεων, του πολιτισμού και της μητρικής γλώσσας από τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την εθνική μειονότητα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει: “Έτσι, σύμφωνα με αυτόν τον νόμο για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, οργανώνονται ετησίως στις περιοχές όπου ζουν μέλη της ελληνικής κοινότητας και φιλέλληνες πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες σε αυτήν την ημέρα, οι οποίες είναι δυνατόν να υποστηριχθούν υλικά και οικονομικά από κεντρικούς και τοπικούς δημόσιους φορείς, καθώς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Επίσης, η Ρουμανική Εταιρεία Ραδιοφωνίας και η Ρουμανική Εταιρεία Τηλεόρασης μπορούν να συμπεριλάβουν στα προγράμματα τους εκπομπές ή αποσπάσματα από αυτές τις εκδηλώσεις.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση αυτής της ημέρας αποδίδεται στον Dragos Gabriel Zisopol, πρόεδρο και βουλευτή της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, ο οποίος υπενθύμισε, στην έκθεση επιχειρημάτων που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο www.cdep.ro, ότι η 9η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την ημέρα μνήμης του Έλληνα εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού και ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας το 2018.

Η πρόταση νόμου εγκρίθηκε από τη Γερουσία στις 29 Μαΐου 2018 και από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 27 Ιουνίου 2018, ενώ ο νόμος υπ’ αριθ. 204/2018 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 25 Ιουλίου 2018.”

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων