15/05/2022 20/08/2022 «Μια είναι ή αξία της ζωής, ή οικογένεια. Μόλις σβήσει ή οικογένεια, θα σβήσει ο κόσμος. (…) Όταν χαλάσει ή οικογένεια, θα χαλάσει και ο κλήρος και ο μοναχισμός και όλα». «Μέσα στην αγάπη είναι ο σεβασμός. Μέσα στον σεβασμό είναι η αγάπη. Αυτό το οποίο αγαπώ, το σέβομαι κιόλας. Και αυτό το οποίο σέβομαι,...
15 Μαΐου, 2022 - 9:25
Τελευταία ενημέρωση: 20/08/2022 - 21:11

Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Οι μεγάλες προκλήσεις, το δημογραφικό και ο ρόλος της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Οι μεγάλες προκλήσεις, το δημογραφικό και ο ρόλος της Εκκλησίας

«Μια είναι ή αξία της ζωής, ή οικογένεια. Μόλις σβήσει ή οικογένεια, θα σβήσει ο κόσμος. (…) Όταν χαλάσει ή οικογένεια, θα χαλάσει και ο κλήρος και ο μοναχισμός και όλα».

«Μέσα στην αγάπη είναι ο σεβασμός. Μέσα στον σεβασμό είναι η αγάπη. Αυτό το οποίο αγαπώ, το σέβομαι κιόλας. Και αυτό το οποίο σέβομαι, το αγαπώ. Δηλαδή δεν είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Ένα πράγμα είναι και τα δύο. Οι άνθρωποι όμως φεύγουν από αυτήν την αρμονία του Θεού».

Αυτά έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος για τη οικογένεια αλλά και για τον σεβασμό των συζύγων, σε έναν λόγο επίκαιρο όσο ποτέ.

  • της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Οικογένειες και Αστικοποίηση

Η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Μαίου. Kαθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Το θέμα της φετινής ημέρας είναι «Οικογένειες και Αστικοποίηση»: Η αστικοποίηση είναι μια από τις πιο σημαντικές μεγα-τάσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο μας και τη ζωή και την ευημερία των οικογενειών παγκοσμίως. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ, η βιώσιμη αστικοποίηση σχετίζεται με την επίτευξη αρκετών Στόχων Βιώσιμης. Το φετινό θέμα, «Οικογένειες και Αστικοποίηση», στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των βιώσιμων, φιλικών προς την οικογένεια αστικών πολιτικών.

 

Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας

Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η εξίσωση αντιμετώπισης του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα, με σαφείς προεκτάσεις στο ασφαλιστικό μας σύστημα αλλά και στις παροχές υγειονομικού χαρακτήρα. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γεννάμε λιγότερο και ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων, καθώς και το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός στη χώρα μας από 11,123 εκατομμύρια που ήταν το 2011, το 2021 διαμορφώθηκε στα 10,679 εκατομμύρια. Σήμερα σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας είναι άνω των 65 ετών. Ταυτόχρονα, οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, με το άνοιγμα της ψαλίδας να διευρύνεται: Το 2021 είχαμε 84.767 γεννήσεις και 130.669 θανάτους. Μάλιστα η πανδημία δεν έφερε αύξηση των γεννήσεων, παρά τις αντίθετες προβλέψεις. Ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,38, έναν από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε.

 

Πληθαίνουν οι μονογονεϊκές οικογένειες

Στο 21,9% του συνολικού αριθμού των οικογενειών με παιδιά, φτάνουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΛΣΤΑΤ) και της Eurostat.
Οι μονογονεϊκές οικογένειες, δηλαδή οι οικογένειες που αποτελούνται από έναν μόνο γονιό (συνήθως τη μητέρα) που μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς μία στις πέντε οικογένειες είναι μονογονεϊκή, ενώ η δημογραφική έρευνα στην Ευρώπη αποκαλύπτει ότι 8% από τα 72 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 16 χρόνων, που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 5,62 εκατομμύρια παιδιά, ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Μέσα στο κλίμα αυτό η εκκλησία συντονίζει τις πρωτοβουλίες της για την στήριξη των οικογενειών. Το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στηρίζεται στη συνεργασία των 74 ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και όχι μόνο. Μεριμνά για περιστατικά οικογενειών που διαμεσολαβούν άλλοι φορείς. Αγκαλιάζει τις οικογένειες, που προστρέχουν σε αυτό. Συνεργάζεται με τις Ιερές Μητροπόλεις αν απαιτηθεί.

Για την προστασία της οικογένειας στο ΚΕ.Σ.Ο. προσφέρονται:

Ενημέρωση σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και προνοιακών παροχών που τυχόν δικαιούνται οι ωφελούμενοι του κέντρου μας και παραπομπή τους στους αρμόδιους φορείς όπου κριθεί αναγκαίο, καθώς και συμβουλευτική και υποστηρικτικές υπηρεσίες από την Κοινωνική Λειτουργό του ΚΕΣΟ.

Ενημέρωση σε θέματα υγείας, παρακολούθηση των ατόμων που είναι ασθενείς ώστε να προληφθεί η υποτροπή τους, παραπομπή των ατόμων στους αρμόδιους φορείς υγείας καθώς και διαμεσολάβηση προς εξυπηρέτηση ατόμων ανασφάλιστων και άπορων από την Επισκέπτρια Υγείας του ΚΕΣΟ.

Ψυχολογική στήριξη σε ενήλικες και παιδιά από την Ψυχολόγο του ΚΕΣΟ.

Ιατροφαρμακευτικές Υπηρεσίες μέσω του δικτύου εθελοντών ιατρών που διαθέτει.

Νομικές Συμβουλές για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων των οικογενειών και παρέμβαση προς κάθε αρμόδιο όργανο για τη νομική θωράκιση της οικογένειας και τη δημιουργία σωστής οικογενειακής πολιτικής.

Στήριξη και Επιμόρφωση γονέων μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων.

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Το ΚΕΣΟ συνεργάζεται με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών για την δωρεάν αναγνώριση τέκνων εκτός γάμου.

Αξιοποιεί την δυνατότητα μέσω του προγράμματος επιδότησης ενοικίου που υλοποιούν οι ΜΚΟ «PRAKSIS», «Οι Φίλοι του Παιδιού» κ.λ.π καθώς και μέσω ιδιωτών, που παραχωρούν διαμερίσματα για άστεγες οικογένειες, οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους και προσφέρουμε προσωρινή στέγη σε οικογένειες, που βρίσκονται λόγω της κρίσης στο δρόμο μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και προσφορών.

Εξασφαλίζουν ένδυση, υπόδηση και εξοπλισμό για νεογνά άλλοτε μέσω της Ταβιθά (Υπηρεσία της Αρχιεπισκοπής που εποπτεύεται από το Γενικό Φιλόπτωχο) και άλλοτε μέσω χορηγιών, που μας γίνονται από εταιρείες σε ανάλογα είδη.

 

ΤΟ ΚΕΣΟ ΠΑΡΕΧΕΙ

Δωρεάν 10 τοκετούς ετησίως σε ανασφάλιστες, άγαμες και άπορες γυναίκες, λόγω της στενής συνεργασίας με το Μαιευτήριο ΙΑΣΩ

Δωρεάν Ιατρική περίθαλψη μέσω των 25 και πλέον εθελοντών Ιατρών του ΚΕ.Σ.Ο.

Δωρεάν Εμβολιασμούς και Παιδιατρικές Εξετάσεις, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού

Δωρεάν εργοθεραπείες, λογοθεραπείες και μαθήματα ειδικής διαπαιδαγώγησης σε συνεργασία με αρμόδια Ιδρύματα και φορείς

Δωρεάν νοσηλεία σε ανήμπορα μέλη οικογενειών, ανάλογη με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που εκπονούν φοιτητές της Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και της Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθηνών, σε μέλη οικογενειών, που έχουν βαριά ασθενείς, κατάκοιτους, κλπ ώστε να συμβάλουν στην ανακούφιση βραχυπρόθεσμα των κατάκοιτων, καθώς και χρόνια πασχόντων κλπ.

Δωρεάν νομικές συμβουλές σε εκπροσώπους υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ώστε να ακολουθήσουν μέσω των Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων της Αθήνας την ένταξη τους στο Νόμο Κατσέλη, ενώ άλλους παραπέμψαμε για τον ίδιο σκοπό στην Καταναλωτική Οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ. Έτσι (4) οικογένειες έλαβαν βοήθεια για να μη χάσουν τα σπίτια τους

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων