19/05/2022 19/05/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη  Συνεχίζονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ύστερα από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας να χαιρετίσουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας με την μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος βρίσκεται από χθες στο Βελιγράδι ενώ σήμερα...
19 Μαΐου, 2022 - 9:05
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2022 - 13:00

Οι εξελίξεις στο ζήτημα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, το συλλείτουργο και η Αυτοκεφαλία

Διαδώστε:
Οι εξελίξεις στο ζήτημα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, το συλλείτουργο και η Αυτοκεφαλία

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Συνεχίζονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ύστερα από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας να χαιρετίσουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας με την μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος βρίσκεται από χθες στο Βελιγράδι ενώ σήμερα συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη Σερβίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα που του απευθύνθηκε.  

ΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΕΔΩ:

Ωστόσο, αυτό το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η αναφορά του Πατριαρχείου Σερβίας ως “Μακεδονική Εκκλησία” καθώς η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου έκανε ρητή αναφορά για Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, αποκλείοντας τον όρο “Μακεδονία” και κάθε παράγωγό του.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι ζήτησε μέσω επιστολής του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να προβεί στη χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας, ενώ σε συνεδρίαση της η Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τις ευχαριστίες της μέσω Επιστολής της προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την αναγνώριση του κανονικού καθεστώτος της Εκκλησίας των Σκοπίων.

Με κωδωνοκρουσίες η υποδοχή στο Βελιγράδι

Στο Βελιράδι έφτασε χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος ο οποίος σήμερα συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη Σερβίας σε μια ιστορική στιγμή όπως χαρακτηρίζεται από σερβικά μέσα.

Ύστερα από τις αποφάσεις τις οποίες έλαβε η Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας την περασμένη Δευτέρα, 16 Μαϊου, η επίλυση του ζητήματος θεωρείται από τη πλευρά τους ως ρεαλιστική. Για το λόγο αυτό κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο να συλλειτουργήσει σήμερα στο Βελιγράδι. Από τη Σερβική πλευρά μάλιστα το συλλείτουργο έχει ονομαστεί ως συλλείτουργο της συμφιλίωσης.

Η υποδοχή έγινε με κωδωνοκρουσίες και με τα λόγια του Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριου “Καλώς ήλθατε, αδελφέ Αρχιεπίσκοπε Στέφανε και Επίσκοποι. Καλώς ήρθατε στην κοινότητα της αγάπης, εσείς και όλοι οι θεόφιλοι άνθρωποι σας. Είμαστε αδέρφια και μόνο αδέρφια!”

Σε ανάρτησή του ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησία έγραψε: “Καθώς χτυπούν οι καμπάνες της εκκλησίας του Αγίου Σάββα, έτσι και οι καρδιές μας χτυπούν από χαρά λόγω αυτής της ευλογημένης ημέρας. Καλώς ήρθατε αγαπητοί αδελφοί!”

Αυτοκεφαλία ζητά ο Πρόεδρος Πενταρόφκσι από το Φανάρι

Ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος βρίσκεται στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφκι, ζητά μέσω Επιστολής του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο την χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Έχοντας υπόψη το ιστορικό και κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με τους συμπολίτες μου από την ορθόδοξη ομολογία ειλικρινά ελπίζω και αναμένω την σύντομη τελική επίλυση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας μας με την χορήγηση του Τόμου αυτοκεφαλίας εκ μέρους Σας. Η πλήρης ολοκλήρωση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας μας είναι κορυφαίου κοινωνικού συμφέροντος για μας, επειδή ανοίγει την δυνατότητα για νέα και άνευ φορτίου πνευματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και πρόοδο και συμφιλίωση στην «μακεδονική» κοινωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του Σκοπιανού προέδρου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Παράλληλα, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι: “στην Εκκλησία μας αναγνωρίζετε την ιστορική της συνέχεια από την παλαιά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, η οποία διά των αιώνων ήταν καταφυγή και πηγή της πνευματικής δύναμης και ελπίδας για τους ορθόδοξους πιστούς”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αποδοχή της κοινωνίας με το Πατριαρχείο Σερβίας και Επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Λίγο πριν την αναχώρηση του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου και της συνοδείας του για το Βελιγράδι συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Η Σύνοδος αποφάσισε την αποδοχή της πρόσκλησης του Πατριαρχείου Σερβίας για αποκατάσταση της κοινωνίας. Αποφάσισε επίσης να αποστείλει Επιστολή προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με την οποία τον ευχαριστεί για την αναγνώριση του κανονικού καθεστώτος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

«Μέσα από αυτό εδραιώνεται η ενότητα όχι μόνο με τη Σερβική Εκκλησίας αλλά και με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες και αυτό είναι ένα βήμα προς την αναμενόμενη τελική επίλυση του επιθυμητού στόχου και αυτό είναι το αυτοκέφαλο», ανέφερε σε δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Επίσκοπος Ντέμπας κ. Τιμόθεος, Εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ανοιχτή Επιστολή του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου προς την Εκκλησία της Σερβίας και της Β. Μακεδονίας

Τι είπαν Πατριάρχης Σερβίας-Βούτσιτς για Σκόπια και Ουκρανία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων