28/08/2022 28/08/2022 «Υπέροχες φυσικές ομορφιές, απαράμιλλες καιρικές συνθήκες και βαθιά ιστορία! Ο λαμπερός ήλιος και η γαλάζια θάλασσα της ονειρικής Τουρκικής Ριβιέρας σας καλωσορίζουν όλο το χρόνο. Αυτή η καταπράσινη παραθαλάσσια περιοχή σας προσφέρει αρχαίες πόλεις, κάστρα, λιμάνια, ναούς και πολλά άλλα!». Με αυτά τα λόγια ο τουρκικός οργανισμός τουρισμού καλεί τους τουρίστες να επισκεφτούν την «τουρκική...
28 Αυγούστου, 2022 - 16:40
Τελευταία ενημέρωση: 28/08/2022 - 16:42

Αγία Σοφία, Άγιος Νικόλαος και Παναγία Σουμελά: Πώς η Τουρκία “βαπτίζει” τουρκικά τα ορθόδοξα μνημεία και προσελκύει τουρισμό

Διαδώστε:
Αγία Σοφία, Άγιος Νικόλαος και Παναγία Σουμελά: Πώς η Τουρκία “βαπτίζει” τουρκικά τα ορθόδοξα μνημεία και προσελκύει τουρισμό

«Υπέροχες φυσικές ομορφιές, απαράμιλλες καιρικές συνθήκες και βαθιά ιστορία! Ο λαμπερός ήλιος και η γαλάζια θάλασσα της ονειρικής Τουρκικής Ριβιέρας σας καλωσορίζουν όλο το χρόνο. Αυτή η καταπράσινη παραθαλάσσια περιοχή σας προσφέρει αρχαίες πόλεις, κάστρα, λιμάνια, ναούς και πολλά άλλα!». Με αυτά τα λόγια ο τουρκικός οργανισμός τουρισμού καλεί τους τουρίστες να επισκεφτούν την «τουρκική ριβιέρα της Ανατολικής Μεσογείου» βαπτίζοντας τουρκικό κάθε στοιχείο ελληνισμού.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Τηρώντας την «παράδοση» των τελευταίων ετών η Τουρκία εξακολουθεί να «πουλά» Ορθοδοξία και Ελληνισμό, προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες. Τα ελληνορθόδοξα μνημεία αποτελούν το «βασικό τουριστικό» προϊόν της γείτονος χώρα, η οποία τα προβάλει σε κάθε ευκαιρία.

Κι όλα αυτά την ώρα που εντείνει τις προκλήσεις της βεβηλώνοντας κάποια άλλα μνημεία, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα τους, ή ξαναγράφοντας την ιστορία όπως έγινε με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά.

Σε δυνατό χαρτί φέτος αναδεικνύεται η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, μετά την ολοκληρωση των εργασιών αποκατάστασης, αλλά και η Κωνσταντινούπολη με αιχμή της Αγιά Σοφιά, η οποία παρά την μετατροπή της σε τζαμί προσελκύει πλήθος πιστών.

Η Κωνσταντινούπολη, η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας σε πληθυσμό και κορυφαίος τουριστικός προορισμός, έφτασε σε υψηλό 10 ετών σε μηνιαίους ξένους επισκέπτες αυτόν τον Ιούλιο, προσελκύοντας 1,8 εκατομμύρια στην ιστορική μητρόπολη.

Σε σύγκριση με το 1,1 εκατομμύριο τον περασμένο Ιούλιο, οι ξένοι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 56%, με 1,7 εκατομμύρια να έρχονται αεροπορικώς στην πόλη και 28.827 δια θαλάσσης, σύμφωνα με στοιχεία της Επαρχιακής Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός των αφίξεων αεροπορικώς αυξήθηκε πάνω από το μισό, ενώ οι αφίξεις δια θαλάσσης εκτοξεύτηκαν σχεδόν κατά 900%.

Η Κωνσταντινούπολη υποδέχθηκε επίσης το 36,9% όλων των ξένων επισκεπτών στη χώρα, ή 8,5 εκατομμύρια, τους πρώτους επτά μήνες του έτους

Η Κωνσταντινούπολη φιλοξένησε περίπου το ένα τρίτο των συνολικών επισκεπτών που επισκέφθηκαν τη χώρα τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Η Παναγία Σουμελά

Από τις 25 Μαΐου 2019, οπότε και άνοιξε μέρος της ιστορικής μονής, η Παναγία Σουμελά έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Οι τουριστικές αρχές εξακολουθούν παίζουν το χαρτί της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, το οποίο μάλιστα τουρκικά δημοσιεύματα στην αγγλική γλώσσα αναφέρουν ως τουρκικό μοναστήρι.

Μάλιστα, πρόσφατα το πρακτορείο Anadolu έγραψε ότι «το παγκοσμίου φήμης μοναστήρι Σουμελά είναι μια από τις σημαντικές διαδρομές θρησκευτικού τουρισμού της Τουρκίας» με τη σεζόν να έχει ανοίξει από πολύ νωρίς.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι το επισκέφτηκαν μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2021 ενώ άλλοι 67.752 άνθρωποι το επισκέφθηκαν από την 1η Μαΐου έως τις 27 Ιουνίου 2022. Πριν το μοναστήρι τεθεί υπό αναστήλωση, φιλοξενούσε σχεδόν 500.000 επισκέπτες ετησίως, συμπεριλαμβανομένων 100.000 διεθνών τουριστών.

Η προκλητική περιγραφή του Αγίου Νικολάου

Οι προκλήσεις της τουρκικής υπηρεσίας δεν σταματούν εκεί. Προβάλλοντας την αρχαία πόλη Μύρα της Λυκίας, (στα τουρκικά Ντεμρέ) γράφουν:

«Ο Άγιος Νικόλαος, γνωστός και ως Άγιος Βασίλης, ήταν επίσκοπος στην πόλη των Μύρων. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που πήρε το όνομά της από τον άγιο, είναι ένας από τους πνευματικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς του Demre».

Και συνεχίζουν:

«Η αρχαία πόλη Μύρα θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης για την εκδρομή σας στο Demre. Τα Μύρα, που σημαίνει «ο τόπος της Υπέρτατης Μητέρας Θεάς», ήταν μια αξιόλογη πόλη της εποχής, ιδιαίτερα όταν ο Άγιος Νικόλαος ήταν επίσκοπος». Αυτή η πόλη θα σας υποδεχτεί με τους γιγάντιους βραχώδεις τάφους κομμένους στα βράχια. Είναι αρκετά εύκολο στην πλοήγηση και συναρπάζει με τα εντυπωσιακά αριστουργήματά του. Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε το θέατρο της αρχαίας πόλης.

Με το μεγαλοπρεπές υδραγωγείο, η Αρχαία Πόλη των Ανδριάκων, γνωστή και ως το λιμάνι των Μύρων και ένας μικρός οικισμός, θα σας κλείνει το μάτι από μακριά. Κατά την επίσκεψή σας στην Αρχαία Πόλη του Andriake, η οποία ιδρύθηκε το 200 π.Χ. στις εκβολές του ποταμού Andriakos (Kokarçay), μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας ως Λύκιο».

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: newmoney

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων