24/07/2021 26/07/2021 Γραφείο ρεπορτάζ / ope.gr ‘Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 24 Ιουλίου, από την μαύρη ημέρα για την Ορθοδοξία κατά την οποία τελέστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη μετά από 86 χρόνια, ύστερα από την υπογραφή του διατάγματος του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μετέτρεπε το ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας...
24 Ιουλίου, 2021 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2021 - 18:57

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Ένας χρόνος από την “δεύτερη Άλωση”

Διαδώστε:
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Ένας χρόνος από την “δεύτερη Άλωση”
  • Γραφείο ρεπορτάζ / ope.gr

‘Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 24 Ιουλίου, από την μαύρη ημέρα για την Ορθοδοξία κατά την οποία τελέστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη μετά από 86 χρόνια, ύστερα από την υπογραφή του διατάγματος του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μετέτρεπε το ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από μουσείο σε τζαμί.

Νωρίτερα, στις 10 Ιουλίου 2020, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, είχε αποδεχθεί σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις, ανακοινώνοντας την ακύρωση του κυβερνητικού διατάγματος του 1934, με το οποίο είχε μετατραπεί σε μουσείο η Αγία Σοφία, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο, και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή της άλλοτε Μεγάλης Εκκλησίας της Του Θεού Σοφίας σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προκάλεσε θλίψη και αποτροπιασμό σε όλο το Χριστιανικό κόσμο που χαρακτήρισε αυτή τη μετατροπή ως «δεύτερη Άλωση» ενώ η διεθνής κατακραυγή ήταν ηχηρή. Προκαθήμενοι Εκκλησιών, ο πολιτικός κόσμος, αρχηγοί κρατών και διεθνείς φορείς αντιτάχθηκαν στην απόφαση αυτή του Τούρκου Προέδρου, καταδικάζοντας το γεγονός. Η κατακραυγή προήλθε από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη που έκαναν λόγω για βεβήλωση ενώ καταδίκη υπήρξε και από τον διεθνή τύπο.

Με πένθιμες κωδωνοκρουσίες, ιερές αγρυπνίες και ακολουθίες του Ακαθίστου Ύμνου είχε απαντήσει η Ελλάδα, η Κύπρος αλλά και ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος στην βεβήλωση. Το «Τη Υπερμάχω» που ακούστηκε στις εκκλησίες έδωσε μια ηχηρή απάντηση στην τουρκική βαρβαρότητα μετά το σόου, το οποίο ονόμασαν προσευχή οι Τούρκοι.

 

Το σόου που ονομάστηκε προσευχή

Μπροστάρης στα όσα είχαν διαδραματιστεί στην Αγία Σοφία ήταν ο διαρκώς προκλητικός Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή, ενώ διάβασε το ισλαμικό κάλεσμα, το Αδδάν μέσα στην Αγία Σοφία.

«Προσεύχομαι στον Θεό, καθώς εμείς ως μια κυβέρνηση συνεργασίας, έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την πρέπουσα λειτουργία του τεμένους» είχε δηλώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος της προσευχής και πρόσθεσε: «Από σήμερα, θα κάνουμε τις απαραίτητες συνεννοήσεις για το έργο αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας. Πιστεύω ότι η επιστροφή του μνημείου σε χώρο μουσουλμανικής προσευχής θα συνεχιστεί, όπως πρέπει». Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει επίσης ότι στην πρώτη αυτή προσευχή «περίπου 350.000 άνθρωποι παραβρέθηκαν στην Αγία Σοφία και πέριξ αυτής».

 

 

 

Η μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία είχε γίνει με τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζίνηδες, τον διορισμό των οποίων είχε ανακοινώσει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet). O Αλί Ερμπάς διάβασε και την κύρια προσευχή κρατώντας στα χέρια του ένα σπαθί «σύμβολο κατάκτησης της Πόλης» όπως έκαναν κατά παράδοση οι Σουλτάνοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη προσευχή της Παρασκευής.

 

 

 

Θλίψη και οργή για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, είχαν εκφράσει με αποκλειστικές δηλώσεις τους στο Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” Έλληνες και Κύπριοι Ιεράρχες

Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών: «Σήμερα, είναι μία ημέρα πένθους για τη Ρωμιοσύνη»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών είχε επισημάνει ότι η ημέρα της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως ως τζαμί είναι ημέρα πένθους για τη Ρωμιοσύνη, ενώ είχε τονίσει και την ηθική υποστήριξη όλων προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αναφερόμενος επίσης και στις συναισθηματικές αντιδράσεις του ποιμνίου του, δηλ. του ευσεβούς πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε σχέση με την ασεβή μετατροπή του ιερού χώρου.

Ακούστε τα όσα είχε αναφέρει:

 

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος: “Η σημερινή μέρα θα στιγματίσει με έντονα μαύρα γράμματα τις σχέσεις των δύο λαών”

“Η σημερινή μέρα θα στιγματίσει με έντονα μαύρα γράμματα τις σχέσεις των δύο λαών”, είχε τονίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας  κ. Χρυσόστομος.

Ακούστε τα όσα είχε αναφέρει:

 

Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος: «Η απόφαση Ερντογάν ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και πυροδοτεί ένταση στην ευρύτερη περιοχή»

«Η απόφαση Ερντογάν ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και πυροδοτεί ένταση στην ευρύτερη περιοχή», είχε τονίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Ακούστε τα όσα είχε αναφέρει:

 

Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος: «Ένοχη η σιωπή των ισχυρών στο έγκλημα που συντελείται στην Αγιά Σοφιά»

Στην μαύρη ημέρα κατά την οποία οι Τούρκοι προσευχήθηκαν μέσα στην Αγία Σοφία, είχε αναφερθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ακούστε τα όσα είχε αναφέρει:

 

 

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος: «Να φτιάξουμε Αγιά Σοφιά εκεί που θα γινόταν τζαμί στην Ελλάδα ως απάντηση στην προσβολή που βιώνουμε»

«Να φτιάξουμε Αγιά Σοφιά εκεί που θα γινόταν τζαμί στην Ελλάδα ως απάντηση στην προσβολή που βιώνουμε», είχε τονίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Ακούστε τα όσα είχε αναφέρει:

 

Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας: «Η απόφαση για την Αγία Σοφία μας πληγώνει αλλά δεν μας σκοτώνει»

Για το ζήτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στη στάση που κρατά η Δύση είχε αναφερθεί ο Πανιερώατατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Ακούστε τα όσα είχε αναφέρει:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κραυγή Αρχεπισκόπου Αμερικής για την Αγιά Σοφιά: Θρηνούμε!

ΟΥΝΕΣΚΟ – Αγία Σοφία: Η απόφαση ικανοποιεί την Ελλάδα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων