15/05/2022 15/05/2022 Λίγα 24ωρα πριν από την σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και θα εκφωνήσει ομιλία στο Κογκρέσο, η Τουρκία προχώρησε σε μία ακόμα πρόκληση με αιχμή και πάλι το σύμβολο της Ορθοδοξίας. της Δέσποινας Σωτηρίου   Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ...
15 Μαΐου, 2022 - 17:01
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2022 - 17:10

Αγιά Σοφιά: Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας με φόντο την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Διαδώστε:
Αγιά Σοφιά: Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας με φόντο την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Λίγα 24ωρα πριν από την σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και θα εκφωνήσει ομιλία στο Κογκρέσο, η Τουρκία προχώρησε σε μία ακόμα πρόκληση με αιχμή και πάλι το σύμβολο της Ορθοδοξίας.

  • της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον ερχόμενο Αύγουστο θα κυκλοφορήσουν τα νέα διαβατήρια για τους Τούρκους πολίτες. Σε αυτά θα υπάρχει και η Αγία Σοφία ενώ στις πρώτες σελίδες του θα υπάρχει το Τοπ Καπί, το ανάκτορο που βρίσκεται πάνω σε λόφο του Βοσπόρου και αποτέλεσε την οικεία των μωαμεθανών σουλτάνων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Δημιουργήσαμε την υποδομή για την παραγωγή των τουρκικών διαβατηρίων. Ο εφοδιασμός τους είναι δύσκολος εξαιτίας της κρίσης που υπάρχει με τα τσιπ. Το διαβατήριό μας είναι ένα από τα πιο ασφαλή διαβατήρια στον κόσμο. Η δουλειά από τους ειδικούς είναι πολύ καλή και είμαστε σε καλό δρόμο. Οι σελίδες του θα περιλαμβάνουν το παλάτι Τοπ Καπί στην αρχή των σελίδων και θα τελειώνουν με το πρώτο κτήριο του κοινοβουλίου. Ακριβώς στο κέντρο του διαβατηρίου θα είναι το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Ελπίζουμε ότι το νέο μας διαβατήριο, το οποίο θα εκδοθεί στους πολίτες μας από τον Αύγουστο, θα είναι επωφελές για τη χώρα μας και το έθνος μας» είπε συγκεκριμένα.

 

Τι είπε για τον Μητσοτάκη

Ο Τούρκος πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει και το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχει νόημα να βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα. Δηλαδή, δεν ξέρω τι είδους δηλώσεις μπορεί να κάνει ή θα κάνει ο Biden. Και φυσικά τα μηνύματα του Μητσοτάκη εκεί είναι ξεχωριστό θέμα. Επομένως, αφού δούμε τα πάντα, ειδικά αφού δούμε και τις δηλώσεις του Biden, θα αποκαλύψουμε τη στάση μας».

 

«Δεν καταλαβαίνω τους Έλληνες»

«Δεν καταλαβαίνω γιατί αφορά τους Έλληνες η παρουσία φωτογραφίας της Αγίας Σοφίας στα διαβατήρια μας» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην Ελλάδα.

 

«Είναι κάτι το πολύ ωραίο»

«Πραγματικά είναι κάτι το πολύ ωραίο και το πολύ εύστοχο (η φωτογραφία). Τι τους νοιάζει τους Ελληνες η καταχώρηση, στα διαβατήριά μας, της φωτογραφίας του τζαμιού της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται εντός του πεδίου κυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας;», διερωτήθη ο κ. Τσελίκ.

«Ηταν κάτι το πολύ ωραίο και εμείς συγχαίρουμε όσους συνέβαλαν στην παρουσία της φωτογραφίας του τζαμιού της Αγίας Σοφίας στα διαβατήρια μας» επέμεινε.

 

«Τα ίδια έκαναν…»

«Ήταν μια πολύ καλή προσέγγιση και δεν υπάρχει τίποτε που να ενδιαφέρει την Ελλάδα και τους Έλληνες σε αυτή την ιστορία. Δεν είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να αντιδράσουν» τόνισε.

Για να προσθέσει ότι «Τα ίδια έκαναν και όταν ανοίχθηκε ως χώρος προσευχής και η Αγία Σοφία, αλλά αυτό είναι ένα θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας και δεν είναι θέμα που αφορά την Ελλάδα και τους Έλληνες».

 

Οι ελληνικές θέσεις και το πρόγραμμα στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη κατά τη θητεία του, αναμένεται να αναδείξει τις ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, στις 10.25 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Θα υπάρχει ένα αρχικό τετ α τετ μπροστά στις κάμερες, κατόπιν κατ’ ιδίαν συνομιλίες των δύο ανδρών, και έπειτα οι διευρυμένες συνομιλίες με τους υπουργούς που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό και τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει εκτενώς στον κ. Μπάιντεν τις τουρκικές προκλήσεις, παρουσιάζοντας ακόμα και στοιχεία για τον αριθμό των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τη στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία.

Τα μεσάνυχτα (5 το απόγευμα ώρα ΗΠΑ) θα γίνει δεξίωση στο Λευκό Οίκο. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη δεξίωση μετά την πανδημία, και γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 201 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, και με την ομογένεια παρούσα.

Την επόμενη μέρα, την Τρίτη, θα έχουμε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, μετά την πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης ετοιμάζει επί μέρες τη συγκεκριμένη ομιλία, καθώς θα απευθυνθεί στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα, θα θέσει όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και το ρόλο της Ελλάδας γενικότερα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με μέλη της Γερουσίας, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων