04/10/2020 04/10/2020 Με το «Συμπόσιο για την Αγία Σοφία» να ολοκληρώνεται σήμερα, τα τουρκικά ΜΜΕ πραγματοποιούν αφιερώματα στην ιστορική Εκκλησία του Βυζαντίου και την μετατροπή της σε τζαμί. Το Συμπόσιο το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τη μεριά της Τουρκίας «διεθνές» με μια ματιά το πρόγραμμά του μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της Τουρκίας. Το σύνολο...
04 Οκτωβρίου, 2020 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2020 - 9:03

Αγιά Σοφιά: Ολοκληρώνεται το Συμπόσιο – συντηρούν το θέμα της μετατροπής τα Τουρκικά Μέσα

Διαδώστε:
Αγιά Σοφιά: Ολοκληρώνεται το Συμπόσιο – συντηρούν το θέμα της μετατροπής τα Τουρκικά Μέσα

Με το «Συμπόσιο για την Αγία Σοφία» να ολοκληρώνεται σήμερα, τα τουρκικά ΜΜΕ πραγματοποιούν αφιερώματα στην ιστορική Εκκλησία του Βυζαντίου και την μετατροπή της σε τζαμί. Το Συμπόσιο το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τη μεριά της Τουρκίας «διεθνές» με μια ματιά το πρόγραμμά του μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της Τουρκίας.

Το σύνολο των εισηγητών είναι καθηγητές σε πανεπιστήμια της Τουρκίας, είτε μέλη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (DIYANET). Όπως είχε προγραμματιστεί την πρώτη ομιλία πραγματοποίησε την Παρασκευή μετά την προσευχή ο Αλί Ερμπάς,  πρόεδρος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων από τον αύλειο χώρο του ιστορικού Ναού ενώ στη συνέχεια οι υπόλοιπες ομιλίες πραγματοποιούνται διαδικτυακά.

Ο Αλί Ερμπάς όπου σημείωσε προκλητικά ότι «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας δείχνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατέψει την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητά της και να χτίσει ένα μέλλον με δύναμη από τις ρίζες της».

Ο Αλί Ερμπάς χαρακτήρισε τον Ναό ως «ένα από τα πολυτιμότερα μέρη γνώσης, σοφίας και λατρείας στην ιστορία της ανθρωπότητας με διάρκεια άνω των 15 αιώνων» ενώ χαρακτηριστικά δήλωσε «το όνομα Αγία Σοφία, έχει βαθιές έννοιες όπως ιερή σοφία και η Θεϊκή Σοφία».

Την ίδια ώρα μεγάλα Τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως είναι το Πρακτορείο Ανατολού, πραγματοποιούν αφιερώματα στο ιστορικό της μετατροπής της σε τζαμί από τον Τούρκο πρόεδρο.  Χαρακτηριστικά αναφέρουν «οι πινακίδες στους δρόμους άλλαξαν και γράφτηκε το σωστό «Ayasofya-i Kebir Mosque-i Şerifi» ενώ καταργήθηκε και το εισιτήριο εισόδου. Ακόμα αναφέρεται στους μουσουλμάνους που δεν μένουν στην Τουρκία, οι οποίοι προσεύχονται για να προσκυνήσουν το Ναό ενώ τέλος κάνει λόγω και στις αντιδράσεις της Ελλάδος σημειώνοντας ότι οι καμπάνες ηχούσαν πένθημα και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες την ημέρα της πρώτης προσευχής.

Ταυτόχρονα και άλλα τουρκικά μέσα αναφέρονται στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με αφορμή την ομιλία του Αλί Ερμπάς. Ενώ όλα τα μέσα τονίζουν ότι η Αγία Σοφία «Είναι το Σύμβολο της Κατάκτησης». 

Ο Αλί Ερμπάς έχει τονίσει ότι στόχο του συνεδρίου αυτού είναι «να ρίξει φως στην ιστορία του τζαμιού της Αγίας Σοφίας και στις αλλαγές που γνώρισε» και να αποκαλύψει την «αλήθεια» δίνοντας απαντήσεις «σε όλους όσοι αντέδρασαν στην απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος».

Το συμπόσιο είναι χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες: α) Ιστορία (κατασκευή και ανάπτυξη) της Αγίας Σοφίας, β) Η Αγία Σοφία από την προοπτική της Ιστορίας, της Επιστήμης και της Λατρείας, γ) Η αρχιτεκτονική και η τέχνη της Αγίας Σοφίας και δ) η συνδρομή του τζαμιού της Αγίας Σοφίας στον τουρκο-ισλαμικό πολιτισμό
Ο Αλί Ερμπάς υπογράμμισε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αποτελεί το εφαλτήριο για νέα τζαμιά που προγραμματίζεται να χτιστούν σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου όλο και περισσότεροι νέοι να μπορούν να προσεύχονται Κάλεσε επίσης τους δασκάλους να διδάσκουν στα παιδιά τις αρχές του Ισλάμ: «Όλοι οι δάσκαλοί μας πρέπει να ενεργούν προς την ίδια κατεύθυνση. Η δικαιοσύνη, η γνώση, η σοφία, είναι οι πιο σημαντικές αρχές για να επιβιώσει ένα έθνος. Χτίζουμε τζαμιά και σχολεία»

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων