31/10/2023 31/10/2023 Την ώρα που οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την στατικότητα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης που παρατηρείται μετά τη μετατροπής της σε τζαμί, το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι από τις 15 Ιανουαρίου 2024 όσοι τουρίστες επιθυμούν να εισέρχονται εντός του εμβληματικού ναού της Ορθοδοξίας, τον...
31 Οκτωβρίου, 2023 - 13:02
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2023 - 14:37

Συνεχίζεται η εργαλειοποίηση και η τουριστική “αξιοποίηση” της Αγιά Σοφιάς από την Τουρκία – Με εισιτήριο η επίσκεψη τουριστών από τον Ιανουάριο

Διαδώστε:
Συνεχίζεται η εργαλειοποίηση και η τουριστική “αξιοποίηση” της Αγιά Σοφιάς από την Τουρκία – Με εισιτήριο η επίσκεψη τουριστών από τον Ιανουάριο

Την ώρα που οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την στατικότητα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης που παρατηρείται μετά τη μετατροπής της σε τζαμί, το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι από τις 15 Ιανουαρίου 2024 όσοι τουρίστες επιθυμούν να εισέρχονται εντός του εμβληματικού ναού της Ορθοδοξίας, τον οποίο μετέτρεψαν σε τέμενος, θα “κόβουν” εισιτήριο. 

Πρόκειται για ακόμη μια επιβεβαίωση ότι η Τουρκία επενδύει τουριστικά στα Ορθόδοξα χριστιανικά μνημεία καθώς η επισκεψιμότητα επιφέρει έσοδα στο τουρκικό κράτος, κάτι που παρατηρείται και στην Παναγία Σουμελά όπου χιλιάδες άνθρωποι την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Αυτό άλλωστε τονίζει και στην ανακοίνωσή του ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Εσρόι. Αιτιολογώντας την απόφασή του ο Ερσόι ανέφερε ότι «το τέμενος της Αγίας Σοφίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά και τουριστικά κέντρα του κόσμου. Έχουμε προβεί σε ορισμένες ρυθμίσεις για να προστατεύσουμε αυτή τη σημαντική δομή και να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν μια καλύτερη εμπειρία. Μία από αυτές τις ρυθμίσεις είναι να εισάγουμε εισιτήριο στους ξένους πολίτες για την επίσκεψη στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τις 15 Ιανουαρίου 2024».

Άγνωστο ωστόσο παραμένει για την ώρα το αντίτιμο για την επίσκεψη στην Αγία Σοφία για τους ξένους πολίτες.

Ο Μεχμέτ Νουρί Εσρόι 

Λαμβάνουν μέτρα για αποφυγή αναστάτωσης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις 15 Ιανουαρίου θα αλλάξουν και οι είσοδοι στο μνημείο, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναστάτωση μεταξύ των Τούρκων πολιτών που προσέρχονται για θρησκευτικούς λόγους και ξένων πολιτών που απλά το επισκέπτονται ως τουρίστες.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς του μνημείου της παγκόσμια Ορθοδοξίας και από μουσείο που ήταν να την κάνει τζαμί, επέφερε κύμα διεθνών αντιδράσεων ενώ οι φόβοι που είχαν εκφραστεί για ποικίλη χρήση και αντιμετώπιση του μνημείου, όλο και περισσότερο επιβεβαιώνονται.

Από τον Ιούλιο του 202ο, οπότε και αποφασίστηκε η αλλαγή του καθεστώτος, έως και σήμερα πολλά έχουν λάβει χώρα εντός της Αγίας Σοφίας πολλά σοβαρά γεγονότα, όπως φθορές, προκλητικές δηλώσεις από τον ενορχηστρωτή της θρησκευτικής πολιτικής Ερντογάν, Αλί Ερμπάς, αλλά και δείγματα μη σεβασμού του χώρου καθώς η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων δημιουργεί ρύπους στον περιβάλλοντα χώρο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων