28/06/2022 28/06/2022 Η καταστροφή συνεχίζεται στην Αγία Σοφία… Μετά τις φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη, που συνέβησαν σχεδόν από τότε που άνοιξε για προσκύνηση ως τζαμί ο άλλοτε εμβληματικός  ναός της Βασιλεύουσας, αλλά και στους τοίχους, που έχουν ξεφλουδιστεί από βανδαλισμούς, η ξεναγός Özlem Kabasakal, μιλώντας στην Cumhuriyet, ισχυρίστηκε ότι έχουν σπάσει και τα ιστορικά μάρμαρα του δαπέδου εξαιτίας...
28 Ιουνίου, 2022 - 11:19
Τελευταία ενημέρωση: 28/06/2022 - 16:30

Οι φθορές στην Αγία Σοφία συνεχίζονται…

Διαδώστε:
Οι φθορές στην Αγία Σοφία συνεχίζονται…

Η καταστροφή συνεχίζεται στην Αγία Σοφία… Μετά τις φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη, που συνέβησαν σχεδόν από τότε που άνοιξε για προσκύνηση ως τζαμί ο άλλοτε εμβληματικός  ναός της Βασιλεύουσας, αλλά και στους τοίχους, που έχουν ξεφλουδιστεί από βανδαλισμούς, η ξεναγός Özlem Kabasakal, μιλώντας στην Cumhuriyet, ισχυρίστηκε ότι έχουν σπάσει και τα ιστορικά μάρμαρα του δαπέδου εξαιτίας μηχανήματος καθαρισμού μεγάλου βάρους.

Η τουρκική εφημερίδα έφερε στο προσκήνιο και πάλι την «αλυσίδα», όπως την ονομάζει, της αμέλειας στην Αγία Σοφία, τα θέματα της οποίας δεν μπήκαν στην ατζέντα της κυβέρνησης και του τουρκικού υπουργείου πολιτισμού πριν από 1 μήνα.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Kabasakal, τα ιστορικά μάρμαρα, πολλά εκ των οποίων ήταν ήδη ταλαιπωρημένα από φθορές του παρελθόντος, έχουν σπάσει σε πολλά σημεία εξαιτίας του μηχανήματος, που καθαρίζει εσωτερικά τον ναό. Όπως είπε ο Kabasakal: «Αυτό το ιστορικό κτίριο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, την επισκέπτονταν με μεγάλο σεβασμό».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις  τον περασμένο μήνα είχαν δημοσιευθεί στα κοινωνικά δίκτυα και τον τουρκικό Τύπο φωτογραφίες που έδειχναν γυναίκες να ξύνουν τους τοίχους της Αγίας Σοφίας και να κρύβουν κομμάτια στις τσάντες τους ως ενθύμιο της επίσκεψής τους ή ως φυλαχτό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων