18/03/2023 20/03/2023 Σήμερα Σάββατο 18 Μαρτίου ξεκινά και επισήμως η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία . Η χώρα οδεύει προς τις κάλπες στην πιο κρίσιμη αναμέτρηση για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η δημοτικότητα του οποίου έχει βουτήξει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι τρέχουσες εκλογές είναι γεμάτες συμβουλισμούς και το «στρατόπεδο» του Σουλτάνου επιστρατεύει κάθε μέσο για να διατηρηθεί...
18 Μαρτίου, 2023 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2023 - 12:32

Στην Αγιά Σοφιά «ποντάρει» την επανεκλογή του ο Ερντογάν

Διαδώστε:
Στην Αγιά Σοφιά «ποντάρει» την επανεκλογή του ο Ερντογάν

Σήμερα Σάββατο 18 Μαρτίου ξεκινά και επισήμως η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία .

Η χώρα οδεύει προς τις κάλπες στην πιο κρίσιμη αναμέτρηση για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η δημοτικότητα του οποίου έχει βουτήξει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Οι τρέχουσες εκλογές είναι γεμάτες συμβουλισμούς και το «στρατόπεδο» του Σουλτάνου επιστρατεύει κάθε μέσο για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Και τίποτα δεν είναι τυχαίο, αρχής γενομένης από την επιλογή της ημερομηνίας: Γενικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Την ίδια ημέρα, κατά την οποία το 1950 κέρδισε τις εκλογές ο Αντνάν Μεντερές, θέλοντας να δώσει έμφαση στο συμβολισμό, αφού ήταν το πρώτο κόμμα που κέρδιζε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που ίδρυσε o Κεμάλ Ατατούρκ.

  • Γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου

Η σαφής στροφή του Ερντογάν στο θεοκρατικό κράτος, εγκαταλείποντας τον κοσμικό χαρακτήρα που επεδίωξε να προσδώσει στη χώρα ο Κεμάλ Ατατούρκ, είναι εμφανής σε όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Και σε αυτό το κεφάλαιο αναμένεται να ποντάρει και πάλι, έχοντας ως σημαία το δυνατό του χαρτί που είναι η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί

Τον περασμένο Ιανουάριο, πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς στη χώρα, απευθύνομενος προς τους νέους το κόμματός του ο Ερντογάν απήγγειλε ένα ποίημα, το οποίο ερμηνεύτηκε από πολλούς ως το στίγμα της προεκλογικής του εκστρατείας:

«Αγία Σοφία, υπέροχε ναέ! Μην ανησυχείς τα εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή θα γκρεμίσουν όλα τα είδωλα και θα σε μετατρέψουν και πάλι σε τζαμί. Θα κλαίνε όταν θα ετοιμαστούν για προσευχή και θα γονατίσουν για να προσευχηθούν. Οι ήχοι των προσευχών θα γεμίσουν και πάλι τους άδειους τρούλους. Θα είναι η δεύτερη Άλωση.

Οι ποιητές θα γράψουν έπος. Οι προσευχές θα την αναγγείλουν. Οι ήχοι των προσευχών που θα ακουστούν από τους άδειους σήμερα μιναρέδες θα ακουστούν και πάλι στο Σύμπαν. Όλος ο κόσμος θα νομίζει πως αναστήθηκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής Δεύτερη Άλωση αυτό θα συμβεί, αυτές οι ημέρες είναι κοντά, ίσως πιο κοντά και από το αύριο. Δόξα τον Αλλάχ, αξιωθήκαμε να φτάσουμε σε αυτό το αύριο. Ακούσατε το ποίημα και έλεγε η Αγία Σοφία θα ανοίξει. Η Αγία Σοφία… Ανοιξε η Αγία Σοφία; Μας αξίωσε ο Θεός. Δόξα τον Αλλάχ».

Με το βλέμμα στην Αγιά Σοφιά

Αναλυτές στη χώρα υπογραμμίζουν ότι το επόμενο διάστημα και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές ο Ερντογάν θα βάλει στην πρώτη γραμμή της εκλογικής του προσπάθειας το σύμβολο της Ορθοδοξίας.

Αίσθηση προκαλεί άρθρο γνώμης της ιστοσελίδας gumushanedenhaber.com υπό τον τίτλο «Η Αγία Σοφία από μόνη της είναι η Πνευματική Εγγύηση για την Επανεκλογή Ερντογάν»

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «οι εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου 2023 θα είναι ίσως οι πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της χώρας».

«Χρειαζόταν ένας γενναίος άνδρας για να ανοίξει το δρόμο για την Τουρκία, η οποία γυρνούσε πίσω κάθε φορά με τα πραξικοπήματα και τις απόπειρες πραξικοπήματος το 1960, το 1971, το 1980, το 1997, το 2016, και κάθε φορά οδηγούνταν στην εντατική» τονίζει προσθέτοντας ότι χρειάζονται τόμοι βιβλίων για να περιγράψει κανείς τις υπηρεσίες του Ερντογάν για την ανάπτυξη τόσο της υλικής όσο και της πνευματικής ζωής της χώρας τα τελευταία είκοσι χρόνια.

«Ανάμεσα σε αυτές τις υπηρεσίες υπάρχει και η Αγία Σοφία. Το άνοιγμά της ως τζαμί είναι από μόνος του επαρκής λόγος για να επανεκλεγεί πρόεδρος ο κ. Ερντογάν».
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει ιδιαίτερη θέση και σημασία στη συνείδηση του Τουρκικού Έθνους.

«Η μνήμη του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή και του συμβόλου της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, της Αγίας Σοφίας, που σώθηκε από χρόνια αλυσίδων, θλίψης και θυματοποίησης και παρουσιάστηκε ως δώρο στην Κωνσταντινούπολη, την Τουρκία και τον ισλαμικό κόσμο ως τζαμί, θα επαναφέρει τον Ερντογάν στην προεδρία», καταλήγει.

Ψηφοφόροι

Οι διπλές εκλογές της 14ης Μαΐου, για την εκλογή του 13ου Προέδρου της Τουρκίας και των 600 μελών της 28ης τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα διεξαχθούν σε 87 εκλογικές περιφέρειες, όπου είναι εγγεγραμμένοι περίπου 55 εκατομμύρια εκλογείς.

Για την εκλογή προέδρου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50% στον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο, ο οποίος εφόσον χρειαστεί θα διεξαχθεί στις 28/5 μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων του πρώτου γύρου.

Οι μετακινήσεις των σεισμών

Στις προκλήσεις των εκλογών της 14ης Μαΐου είναι οι κάλπες στις 11 σεισμόπληκτες διοικητικές περιφέρειες της Νοτιανατολικής Τουρκίας, όπου υπολογίζεται ότι ψηφίζουν περίπου 9 εκατομμύρια εκλογείς οι οποίοι εκλέγουν 96 βουλευτές. Με τον Ερντογάν αλλά και το Ανώτστο Εκλογικό Συμβούλιο να δίνουν διαβεβαιώσεις περί ειδικής μέριμνας για την κανονική διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στις 11 αυτές περιφέρειες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ οι σεισμόπληκτοι εκλογείς έχουν περιθώριο μέχρι τις 17 Μαρτίου να δηλώσουν νέες διευθύνσεις κατοικίας.

Και όπως αναφέρεται δεν θα τους δοθεί δυνατότητα να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις νέες εγκαταστάσεις τους εφόσον βρίσκονται πλέον εκτός της εκλογικής περιφέρειας όπου ήταν εγγεγραμμένοι προ των σεισμών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς πάνω από 600.000 εκλογείς αυτών των 11 περιφερειών έχουν υποχρεωθεί να εγκατασταθούν προσωρινά σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας – κυρίως σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη – με τον αριθμό να θεωρείται ότι επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές. Θεωρείται δε ότι και το μέτρο εκλογής βουλευτών στις 11 περιφέρειες θα επηρεαστεί αναπόφευκτα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων