02/10/2020 02/10/2020 Από σήμερα Παρασκευή 2 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη το Συμπόσιο για την Αγία Σοφία, το οποίο αν και χαρακτηρίστηκε “διεθνές”, με μια ματιά το πρόγραμμά του μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι αποτελεί “εσωτερική υπόθεση” της Τουρκίας. Το σύνολο των εισηγητών είναι καθηγητές σε πανεπιστήμια της Τουρκίας, είτε μέλη της...
02 Οκτωβρίου, 2020 - 9:23
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2020 - 9:28

Εσωτερική υπόθεση το “διεθνές” συμπόσιο για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Εσωτερική υπόθεση το “διεθνές” συμπόσιο για την Αγιά Σοφιά

Από σήμερα Παρασκευή 2 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη το Συμπόσιο για την Αγία Σοφία, το οποίο αν και χαρακτηρίστηκε “διεθνές”, με μια ματιά το πρόγραμμά του μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι αποτελεί “εσωτερική υπόθεση” της Τουρκίας. Το σύνολο των εισηγητών είναι καθηγητές σε πανεπιστήμια της Τουρκίας, είτε μέλη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (DIYANET).

Το Συμπόσιο για το “τζαμί της Αγίας Σοφίας” όπως το έχουν ονομάσει αναμένεται να ξεκινήσει μετά την απογευματινή προσευχή, με ομιλία του προέδρου της Diyanet, ιμάμη Αλί Ερμπάς, στον εξωτερικό χώρο της Αγίας Σοφίας, εξαιτίας των μέτρων που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας. Μετά την προσευχή και την ομιλία του Αλί Ερμπάς, όλες οι άλλες ομιλίες και εισηγήσεις θα γίνουν διαδικτυακά.

Το συμπόσιο αυτό διενεργείται με αφορμή την Εβδομάδα Τζαμιών και Θρησκευτικών Λειτουργών που τιμάται κάθε χρόνο στην Τουρκία 1-7 Οκτωβρίου.

Ο Αλί Ερμπάς έχει τονίσει ότι στόχο του συνεδρίου αυτού είναι «να ρίξει φως στην ιστορία του τζαμιού της Αγίας Σοφίας και στις αλλαγές που γνώρισε” και να αποκαλύψει την “αλήθεια” δίνοντας απαντήσεις “σε όλους όσοι αντέδρασαν στην απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος”

Το συμπόσιο είναι χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες: α) Ιστορία (κατασκευή και ανάπτυξη) της Αγίας Σοφίας, β) Η Αγία Σοφία από την προοπτική της Ιστορίας, της Επιστήμης και της Λατρείας, γ) Η αρχιτεκτονική και η τέχνη της Αγίας Σοφίας και δ) η συνδρομή του τζαμιού της Αγίας Σοφίας στον τουρκο-ισλαμικό πολιτισμό
Ο Αλί Ερμπάς υπογράμμισε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αποτελεί το εφαλτήριο για νέα τζαμιά που προγραμματίζεται να χτιστούν σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου όλο και περισσότεροι νέοι να μπορούν να προσεύχονται Κάλεσε επίσης τους δασκάλους να διδάσκουν στα παιδιά τις αρχές του Ισλάμ: “Όλοι οι δάσκαλοί μας πρέπει να ενεργούν προς την ίδια κατεύθυνση. Η δικαιοσύνη, η γνώση, η σοφία, είναι οι πιο σημαντικές αρχές για να επιβιώσει ένα έθνος. Χτίζουμε τζαμιά και σχολεία”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων