30/09/2022 30/09/2022 Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου παρατείνεται η έκθεση με τίτλο «Τάματα: Σῶμα πάσχον, ψυχή ἀλγοῦσα». Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της αθρόας προσέλευσης και του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού. Στην Αγιορειτική Εστία η συλλογή ταμάτων της Λόλας Νταϊφά παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Από ασήμι, χρυσό, χαλκό ή ταπεινή λαμαρίνα, τα τάματα ξετυλίγουν ανθρώπινες ιστορίες...
30 Σεπτεμβρίου, 2022 - 15:02
Τελευταία ενημέρωση: 30/09/2022 - 15:06

Έως 30 Νοεμβρίου παρατείνεται η έκθεσης «Τάματα: Σώμα πάσχον, ψυχή αλγούσα»

Διαδώστε:
Έως 30 Νοεμβρίου παρατείνεται η έκθεσης «Τάματα: Σώμα πάσχον, ψυχή αλγούσα»

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου παρατείνεται η έκθεση με τίτλο «Τάματα: Σῶμα πάσχον, ψυχή ἀλγοῦσα». Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της αθρόας προσέλευσης και του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού.

Στην Αγιορειτική Εστία η συλλογή ταμάτων της Λόλας Νταϊφά παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Από ασήμι, χρυσό, χαλκό ή ταπεινή λαμαρίνα, τα τάματα ξετυλίγουν ανθρώπινες ιστορίες και αποκτούν περαιτέρω νοήματα στο μεταίχμιο του απτού με τον άυλο κόσμο. Μικρά αντικείμενα, φωτογραφίες και κείμενα τεκμηρίωσης αναδεικνύουν την κοινωνική και θρησκευτική διάσταση της αφιερωτικής πρακτικής, ενώ έργα σύγχρονων εικαστικών φανερώνουν την επιρροή των αναθημάτων στην τέχνη. Η διαχρονικότητα των ταμάτων δείχνει τη διαρκή ανάγκη των ανθρώπων για ελπίδα, η οποία ξεπερνά την ανθρώπινη υπόσταση.

Η κα. Νταϊφά, σε μία σύντομη δήλωση, αναφέρει τα ακόλουθα: «Αισθάνομαι ότι ένα δικό μου τάμα με αυτή την έκθεση πραγματοποιείται. Τα τάματα είναι μία από τις τρεις συλλογές μου. Ξεκίνησα με τα ακροκέραμα, ακολούθησαν τα ιστορικά πιάτα και μετά τα τάματα. Η συλλογή αυτή βγαίνει για πρώτη φορά από το σπίτι μου και έχω τη μεγάλη τιμή να φιλοξενείται στη βυζαντινή πρωτεύουσα της χώρας και στον ευλογημένο, ιστορικό και πανέμορφο χώρο της Αγιορειτικής Εστίας».

Ο επιμελητής της έκθεσης, Δρ Παναγιώτης Καμπάνης, παρατηρεί στο εισαγωγικό του σημείωμα: Πόσοι από εμάς δε βρεθήκαμε «ἐπὶ κλίνης ὀδύνης» και πόσοι δε σταθήκαμε έστω και μια στιγμή στη ζωή μας μπροστά στην εικόνα του Χριστού, της Παναγίας ή κάποιου αγίου, ανάβοντας ένα κεράκι και παρακαλώντας με δάκρυα στα μάτια, να μας ανακουφίσει από ψυχικό και σωματικό πόνο ή να μας γιατρέψει από μια σοβαρή ασθένεια; Τα τάματα μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια «ευτελή» όψη της θρησκείας, ωστόσο, κάθε ένα από αυτά, μεγάλο ή μικρό, μαρτυρεί μια προσωπική ιστορία, μια ιστορία αγωνίας, ελπίδας, ικεσίας και εκπλήρωσης, μια εκδήλωση προσωπικής λατρείας.

Τη συλλογή της κυρίας Νταϊφά πλαισιώνουν με εικαστικές δημιουργίες τους εμπνευσμένες από τα τάματα οι Θεόδωρος Γαλιγαλίδης, Φανή Γκούντρα, Εύη Δημολαΐδου, Mary Harman, Μάρκος Καμπάνης, Κώστας Καρακίτσος, Μαρία Κομπατσιάρη, Γιώργος Κόρδης, Αλέκος Κυραρίνης, Βασίλης Μόραλης, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Σάκης Παπαγιάννης, Γεώργιος Πολύμερος, Άρις Στοΐδης.
Επιπλέον, εκτίθενται και ιδιαίτερα τάματα όπως η σκούπα και το μπουκάλι, χαρακτηριστικά τάματα προς τον Πανορμίτη αρχάγγελο Μιχαήλ της Σύμης, τα μεταλλικά παπούτσια στον αρχάγγελο Μιχαήλ του Μανταμάδου Λέσβου, τα μπάσματα στον Άγιο Σπυρίδωνα κ.λπ.

Ο πλήρης κατάλογος των ταμάτων της Συλλογής της Λόλας Νταϊφά με τίτλο: «Τάματα: Σῶμα πάσχον, ψυχή ἀλγοῦσα – Συλλογή Λόλας Νταϊφά» σε επιμέλεια και συγγραφή του Δρ. Παναγιώτη Καμπάνη, βρίσκεται επί του πιεστηρίου και πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα και να παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη.

Επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια / Έρευνα / Κείμενα

Δρ Παναγιώτης Καμπάνης, Αρχαιολόγος – Ιστορικός

Διάρκεια έκθεσης: έως Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109 Θεσσαλονίκη

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00

Σάββατο: 09:00 – 15:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων