29/12/2022 29/12/2022 Την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εξέφρασε κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθωνική Πολιτεία ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σήμερα συνεχίζει το πρόγραμμά του με τις επισκέψεις στις Ιερές Μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ σήμερα το πρωί ο κ....
29 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:22
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2022 - 10:09

Επίσκεψη Δένδια στο Άγιον Όρος: Οι συμβολισμοί, οι διαβεβαιώσεις στην Ιερά Κοινότητα και το προσκύνημα

Διαδώστε:
Επίσκεψη Δένδια στο Άγιον Όρος: Οι συμβολισμοί, οι διαβεβαιώσεις στην Ιερά Κοινότητα και το προσκύνημα

Την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εξέφρασε κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθωνική Πολιτεία ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σήμερα συνεχίζει το πρόγραμμά του με τις επισκέψεις στις Ιερές Μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ σήμερα το πρωί ο κ. Δένδιας υπέστη ορθοστατικό υποτασικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Εξετάστηκε από ιατρό του Κέντρου Υγείας Καρυών με την υγεία του Υπουργού Εξωτερικών να είναι πολύ καλή σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Πέρα από τους ιδιαίτερους συμβολισμούς που έχει η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Άγιον Όρος, καθώς αυτός αποτελεί τον πολιτικό προϊστάμενο της Αγιώνυμης Πολιτείας, όπως ανέφεραν πηγές στο ope.gr, ο κ. Δένδιας έδειξε και τα προσωπικά στοιχεία της επίσκεψης του. Με σεβασμό και ευλάβεια προσκύνησε τα ιερά σεβάσματα τόσο στο Πρωτάτο όπου έγινε η επίσημη υποδοχή και Δοξολογία, όσο και στις Ιερές Μονές Παντοκράτορος και Ξενοφώντος που επισκέφθηκε χθες.

Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών μετά το 2011

Ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος επισκέπτεται το Άγιον Όρος μετά το 2011. Όπως δήλωσε με την επίσκεψή του θέλησε να ενστερνιστεί και να διαπιστώσει από κοντά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η Ιερά Κοινότητα.

Αυτό άλλωστε τόνισε και κατά την αντιφώνησή του στο πλαίσιο της υποδοχής του στον Ιερό Ναό Πρωτάτου στις Καρυές, απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους, μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Αρχικά ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες και τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του «για τη συγκινητική παρουσία και τη συμμετοχή» τους στην υποδοχή του. Επίσης, ζήτησε «ως ταπεινός προσκυνητής», όπως είπε, τις ευχές και τις προσευχές τους και μετέφερε, ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για την Αθωνική Πολιτεία, «τον σεβασμό και την απεριόριστη αγάπη του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, των οποίων το ενδιαφέρον για το Άγιο Όρος είναι μεγάλο και διαρκές». «Εσείς, Άγιοι Πατέρες, οι οποίοι συνεχίζετε την ιστορική πορεία αυτής της μοναδικής στην Οικουμένη Μοναστικής Πολιτείας με ιδιαίτερη προσφορά, με προθυμία, με θυσίες, καθώς και με πρωτοφανή συλλογικότητα, είστε απολύτως δικαιολογημένοι να αναμένετε τη συνεργασία, αρωγή και συμπαράσταση από τους εκάστοτε κρατούντες στην Ελληνική Πολιτεία» προσέθεσε.

Παράλληλα, δήλωσε βέβαιος πως δεν διαφεύγουν τής προσοχής τους, αλλά και της ιδιαίτερης ευαισθησίας τους, «οι δύσκολες περιστάσεις που πέρασε η Ελλάδα και οι οποίες, συν Θεώ, αντιμετωπίζονται».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως η παρουσία του σήμερα κοντά τους, δίνει την ευκαιρία να ενστερνιστεί ακόμη βαθύτερα τις ανάγκες και τις αγωνίες τους. «Να μου δώσει ο Θεός τη δυνατότητα να ακούσω προσεκτικότερα τα προβλήματα τα οποία σας απασχολούν. Να σταθώ δίπλα σας, με τις ασήμαντες δυνάμεις μου, και να προσπαθήσω μαζί σας» σημείωσε και συμπλήρωσε καταληκτικά ότι θα ήθελε να έχει την ευκαιρία να αποδείξει με πράξεις και με έργα αυτό που αισθάνεται «για την εξαίσια αυτή Χερσόνησο του Άθω και τους οικιστές της».

Ο διττός χαρακτήρας της επίσκεψης

Τον παλμό της επίσκεψης του στο Άγιον Όρος έδωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και με τις δηλώσεις που έκανε στην κρατική τηλεόραση σημειώνοντας τον διττό χαρακτήρα της επίσκεψης. Αφενός υπό την ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου, αφετέρου αυτή του προσκυνητή.

“Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα, ως πολιτικός προϊστάμενος, να βρίσκομαι σήμερα στο Άγιο Όρος. Καταρχάς, είχα την ευκαιρία να διατυπώσω προς την Ιερά Κοινότητα την αντίληψη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η κιβωτός αυτή της Ορθοδοξίας είναι άξια κάθε στήριξης και κάθε βοήθειας. Αλλά από εκεί και πέρα, είχα τη δυνατότητα, ως προσκυνητής, να βρεθώ μπροστά στα μνημεία της Ορθοδοξίας, να έρθω σε επαφή με τους μοναχούς που υπηρετούν αυτή την υπερχιλιόχρονη παράδοση και να αισθανθώ κι εγώ ένα μικρό τμήμα αυτής της μακρότατης αλυσίδας”, δήλωσε.

“Επισκέπτομαι από σήμερα το πρωί, ως αρμόδιος Υπουργός, το Άγιον Όρος, στην πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας εδώ, από το 2011, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο.
Μετά την υποδοχή από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους στις Καρυές, παραβρέθηκα στη Δοξολογία, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, για να ακολουθήσει η έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Κοινότητας, παρουσία μου. Στη συνέχεια επισκέφθηκα την Ιερά Μονή Παντοκράτορος, τη Σκήτη του Προφήτου Ηλία και την Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Σε όλες τις Μονές που επισκέφθηκα είχα την ευκαιρία να δω από κοντά ανεκτίμητα κειμήλια για την Ορθοδοξία, τα οποία συντηρούνται και φυλάσσονται επί αιώνες στο Άγιον Όρος. Είχα την ευκαιρία επίσης να διαπιστώσω ο ίδιος τη συγκινητικά φιλόξενη διάθεση των Αγίων Πατέρων, όπως και την προθυμία με την οποία συνεχίζουν την ιστορική πορεία αυτής της μοναδικής στην Οικουμένη Μοναστικής Πολιτείας, με χριστιανικό πνεύμα, με θυσίες και συλλογικότητα”, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Δένδιας για την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στην Αθωνική Πολιτεία.

Το χρονικό της πρώτης ημέρας

Ο Νίκος Δένδιας έφτασε με καθυστέρηση στο Άγιον Όρος, αφού οι καιρικές συνθήκες έβαλαν… δύσκολα στον πιλότο του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της πυκνής ομίχλης το ελικόπτερο δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο των Καρυών, ούτε σε εκείνο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και τελικά κατέβηκε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Κατά την υποδοχή του Υπουργού των Εξωτερικών στις Καρυές τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου και στη συνέχεια τον Νίκο Δένδια προσφώνησε καταλλήλως ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης.

Παρευρέθηκαν ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Υποδιοικητής Αρίστος Κασμίρογλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε δεξίωση και έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Κοινότητας, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών.

Ακολούθησε επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο κτίριο της Διοίκησης του Αγίου Όρους, καθώς και επίσκεψή του στις Ιερές Μονές Παντοκράτορος και Ξενοφώντος.

Φωτογραφίες: Υπουργείο Εξωτερικών 

Διαβάστε επίσης: 

Η υποδοχή του Νίκου Δένδια στο Άγιον Όρος (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων