01/06/2023 01/06/2023 «Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς του Μουσείου της Πόλης του Βελιγραδίου, είναι ο τίτλος της Έκθεσης που παρουσιάζεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου» του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η οποία θα διαρκέσει έως της 14 Ιουνίου 2023. Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά εκτός Σερβίας, επιλεγμένες εικόνες της...
01 Ιουνίου, 2023 - 13:00
Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2023 - 14:40

H Παραμυθία του Βατοπαιδίου μεταξύ των Εικόνων της Συλλογής Σέκουλιτς (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού)

Διαδώστε:
H Παραμυθία του Βατοπαιδίου μεταξύ των Εικόνων της Συλλογής Σέκουλιτς (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού)

«Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς του Μουσείου της Πόλης του Βελιγραδίου, είναι ο τίτλος της Έκθεσης που παρουσιάζεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου» του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η οποία θα διαρκέσει έως της 14 Ιουνίου 2023.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά εκτός Σερβίας, επιλεγμένες εικόνες της περίφημης Συλλογής του κληροδοτήματος του ζεύγους Μίλαν και Πάβα Σέκουλιτς, στο Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου, που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 19ο αι. και αποτελούν έργα επώνυμων αλλά και ανώνυμων ζωγράφων, αντιπροσωπευτικά των τάσεων της μεταβυζαντινής ζωγραφικής στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, «από την Κρήτη μέχρι τον Δούναβη».

Η έκθεση έχει ως επιπλέον στόχο να προβάλει τους κοινούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Σερβίας, μέσα από έργα θρησκευτικής ευλάβειας, πρεσβευτές της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, αναδεικνύοντας παράλληλα την επικοινωνία και τον διάλογο Ανατολής και Δύσης μέσα από κοινούς καλλιτεχνικούς και εμπορικούς δρόμους και την προσπάθεια διατήρησης της ορθόδοξης πίστης στην οθωμανοκρατούμενη επικράτεια.

Στο τέλος της έκθεσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο όπου εκτίθεται σήμερα η Συλλογή, στο διαμέρισμα του ζεύγους Σέκουλιτς, στο Βελιγράδι, μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου

Χώρος: Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».

Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2022 – 14 Ιουνίου 2023

Είσοδος ελεύθερη

Για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ώρες λειτουργίας Μουσείου) επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας www.mbp.gr

Πηγή: pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων