07/03/2024 08/03/2024 Μετά από ένα μήνα παραμονής στην Κύπρο, η Αγία Ζώνη επέστρεψε το μεσημέρι της Πέμπτης 7ης Μαρτίου 2024 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης / ope.gr Πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο έσπευσε να προσκυνήσει το Θεομητορικό κειμήλιο, το οποίο στη συνέχεια αναχώρησε με προορισμό την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, όπου αποθησαυρίζεται, συνοδευόμενο...
07 Μαρτίου, 2024 - 16:01
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2024 - 1:27

Η επιστροφή της Αγίας Ζώνης στη Θεσσαλονίκη από την Κύπρο (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η επιστροφή της Αγίας Ζώνης στη Θεσσαλονίκη από την Κύπρο (ΦΩΤΟ)

Μετά από ένα μήνα παραμονής στην Κύπρο, η Αγία Ζώνη επέστρεψε το μεσημέρι της Πέμπτης 7ης Μαρτίου 2024 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

  • Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης / ope.gr

Πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο έσπευσε να προσκυνήσει το Θεομητορικό κειμήλιο, το οποίο στη συνέχεια αναχώρησε με προορισμό την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, όπου αποθησαυρίζεται, συνοδευόμενο από τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Εφραίμ.

 

Η αναχώρηση της Αγίας Ζώνης από την Κύπρο μετά από ένα μήνα παραμονής και ευλογίας

Nωρίτερα την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, με αισθήματα συγκίνησης και πνευματικής χαράς, η Μεγαλόνησος αποχαιρέτησε την Αγία Ζώνη.

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και 34 χρόνια μετά την τελευταία της έλευση στη Μεγαλόνησο το ιερό Θεομητορικό κειμήλιο βρέθηκε για ένα μήνα στην Κύπρο όπου την προσκύνησαν πάνω από 350.000 χιλιάδες Κύπριων που προσέρχονταν με αμείωτο ρυθμό. Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο παλαιό αεροδρόμιο της Λάρνακας οι Κύπριοι κατευόδωσαν την Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Από τις 5 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία η Αγία Ζώνη έφτασε στο Παραλίμνι, έως και τις τελευταίες ώρες της παραμονής της στην Κύπρο, χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, προσκύνησαν την Αγία Ζώνη λαμβάνοντας τη Χάρη της Παναγίας μας.

Πριν την αναχώρηση της Αγίας Ζώνης, σε αίθουσα του αεροδρομίου, τελέστηκε δέηση από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ. Στο παλαιό αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση της Αγίας Ζώνης βρέθηκε και ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος. 

Αρκετοί ήταν οι άνθρωποι οι οποίο προσκύνησαν την Αγία Ζώνη λίγο πριν αυτή αναχωρήσει.

Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, Ιερά Μητρόπολη Πάφου, Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος, Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, Ιεράς Μητρόπολη Κιτίου, αλλά και αρκετές Ιερές Μονές, ήταν οι σταθμοί επίσκεψης της Αγίας Ζώνης την οποία κόμισε στην Κύπρο ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ με τη συνοδεία Βατοπαιδινών πατέρων.

Το πέρασμα της Αγίας Ζώνης ήταν ένα ιστορικό γεγονός για τους κατοίκους του νησιού που καθημερινά ήθελαν να βρίσκονται κοντά στην Παναγία. Οι αστυνομικές διευθύνσεις, τα πυροσβεστικά σώματα , ο στρατός, τα νοσοκομεία και τα μοναστήρια υποδέχθηκαν την Αγία Ζώνη με μεγάλο πόθο ενώ στις διαδρομές της συνοδείας από τόπο σε τόπο πραγματοποιούνταν στάσεις για τον κόσμο που περίμενε να προσκυνήσει. Αυτό το προσκύνημα όπως είπαν πολλοί θα μείνει στην ιστορία της Κύπρου ως ένας Παγκύπριας ξεσηκωμός σε μια χρονική στιγμή σημαντική για τη Μεγαλόνησο αφού φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων.

Λίγες ώρες πριν την αναχώρησή της από την Κύπρο, η Αγία Ζώνη της Παναγίας εκομίσθη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού. Την Αγία Ζώνη κόμισε στην Ιερά Μόνη ο Γέροντας Εφραίμ με τη συνοδεία Βατοπαιδινών πατέρων. Ακολούθησε λιτανευτική πομπή προς το Καθολικό της Μονής όπου τελέστηκε δέηση και εν συνεχεία ιερά αγρυπνία την οποία τέλεσε ο Γέροντας Εφραίμ. Η Αγία Ζώνη αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Ιερά Μονή με προορισμό το παλαιό αεροδρόμιο της Λάρνακας από όπου θα αναχωρήσει για την επιστροφή της στο Άγιον Όρος.

Δείτε επίσης: 

Σήμερα αναχωρεί η Αγία Ζώνη από την Κύπρο μετά από ένα μήνα παραμονής της στη Μεγαλόνησο (BINTEO)

Η Αγία Ζώνη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού (ΦΩΤΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων