29/08/2020 29/08/2020 Την μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, για πρώτη φορά επισήμως, εόρτασαν πανηγυρικά στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου μετά την επίσημη εγγραφή του στις Αγιολογικές Δέλτους από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020.   Η μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή τιμάται στο Άγιο Όρος και όλως ιδιαιτέρως στην Ιερά Μεγίστη...
29 Αυγούστου, 2020 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2020 - 22:36

Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου: Ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου: Ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Την μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, για πρώτη φορά επισήμως, εόρτασαν πανηγυρικά στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου μετά την επίσημη εγγραφή του στις Αγιολογικές Δέλτους από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020.  

Η μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή τιμάται στο Άγιο Όρος και όλως ιδιαιτέρως στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου καθώς η Βατοπαιδινή Αδερφότητα προέρχεται από την ρίζα του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, αφού ο μακαριστός Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός, όπως και ο άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης και οι μακαριστοί Γέροντες Εφραίμ Φιλοθεΐτης και Χαράλαμπος Διονυσιάτης, υπήρξε μέλος της συνοδείας του οσίου Πατρός και μαζί με άλλες οσιακές αγιορείτικες μορφές επάνδρωσαν Μονές εντός και εκτός Αγίου Όρους.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο: 

Το εσπέρας της παραμονής της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στο Καθολικό της Μονής χοροστατούντος του Καθηγουμένου Γέροντος Εφραίμ του Βατοπαιδινού. Μετά το πέρας του Μέγα Πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ μίλησε στην Τράπεζα της Μονής απευθυνόμενος στους πατέρες και τους προσκυνητές σχετικά με την βιοτή και την διδασκαλία του εορτάζοντος Όσιου.

Ο Γέρων Εφραίμ αναφέρθηκε στην ασκητική πορεία του οσίου Ιωσήφ τονίζοντας ιδιαιτέρως τους ασκητικούς του αγώνες καθώς και την υπακοή την οποία επέδειξε ο ίδιος ως υποτακτικός και εν συνεχεία καλλιέργησε στη συνοδεία του. Ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, σημείωσε ο Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός, υπήρξε ο μεγάλος ανανεωτής της πατερικής παράδοσης στο Άγιον Όρος σε εποχές δύσκολες για την Αθωνική Πολιτεία καθώς και συνεχιστής της ησυχαστικής και φιλοκαλικής παραδόσεως.

Μετά την Τράπεζα το βράδυ τελέσθηκε Μικρή Ιερά Αγρυπνία. Τον Δεξιό χορό πλαισίωσε ο κ. Χασσανίδης Ιωάννης πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και ο ιεροψάλτης κ. Πρόδρομος Τσερβένης με τη συνοδεία βατοπαιδινών πατέρων.

Ανήμερα της εορτής το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας κ. Ελισαίο, ο οποίος προσήλθε με πολυμελή συνοδεία για να συμμετάσχει στις λατρευτικές συνάξεις προς τιμή του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό και άλλους αγιορείτες πατέρες και κληρικούς από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ο αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Ριγανάς, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, Γέροντας του Ιερού Κελίου Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Σκήτης Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους και ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης που προσήλθαν για να συμμετάσχουν στην Πανήγυρη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού και Σπηλαιώτου.

Το πρωί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τα αναλόγια πλαισίωσαν ο κ. Ιωάννης Χασσανίδης, πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης καθώς και Σιμωνοπετρίτες και Βατοπαιδινοί Πατέρες.

Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Καθηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίος ανέγνωσε την Πατριαρχική και Συνοδική πράξη της Αγιοκατατάξεως.

Τέλος μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Σύναξης ακολούθησε το αγιορείτικο κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής, όπου μίλησαν για την βιοτή και τη διδασκαλία του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή ο Γέρων Ελισαίος Σιμωνοπετρίτης, ο Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός και ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος και εν συνέχεια η πανηγυρική τράπεζα.

Δείτε πλούσια φωτογραφικά στιγμιότυπα: 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού

Ο Γέροντας Εφραίμ ομιλεί για τον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων